Slavljenka med peko kruha / Foto: osebni arhiv

Praznovala v ožjem krogu

Mojca Ažman iz Gostišča Tulipan v Lescah je 5. decembra dopolnila 45 let. Leto je bilo tudi zanjo koronsko obarvano, a kljub vsemu polno doživetij, zaključuje pa ga v rojstnodnevnem in dobrodelnem prazničnem vzdušju.

Koronsko leto Mojce Ažman iz Lesc se je letos začelo tako, da je februarja od očeta prevzela gostišče, za katero je večina Gorenjcev že slišala – Gostišče Tulipan. Sedaj je ubrala malce drugačno gostinsko strategijo, saj se je odločila, da zmanjšajo ponudbo, dajo še večji poudarek lokalnim sestavinam, vsak mesec pa ponudbo dopolnijo in popestrijo še z izbrano kmetijo, sestavino meseca, se odločijo za jed meseca in – če se da – speljejo tudi dogodek na izbrano temo. Novembra je tako že načrtovala malce drugačno martinovo pojedino, pa je zaradi poslabšanja razmer dogodek z večerjo odpadel. Radovedni smo, kaj torej decembra prihaja na mize v gostišču. »Sestavini sta korenje in koleraba,« pravi Ažmanova, naštevanje decembrskih jedi se pa sliši že precej bolj bogato, kar praznično: file svinjske ribice, pečene v testu, s kolerabnim pirejem, korenčkova juha z ingverjem, creme brulée s cimetom.

Izvemo še, da (po novem) kruh peče sama – in to v domači krušni peči. Smeje doda, da prej peč sploh ni bila v uporabi in v njej niti niso kurili, sedaj pa jo zakuri samo za namen peke kruha najmanj enkrat na teden. »Med korono sem se odločila, da se bom naučila še peči kruh. Našla sem 'učitelja', Franca Planinca, ki je napisal knjigo Kruh in pecivo po domače. V bistvu sem kupila njegovo knjigo in začela. Potem pa je kmalu prišla na vrsto uporaba 'messengerja', spraševala dem ga o tem in onem. Morala sem se naučiti, kako se kruh peče v peči, kdaj zakuriti in podobno,« pripoveduje slavljenka. »To je kar večurni projekt – od vzhajanja do konca peke,« pove. Testo zamesi sama, na roke. Vsakič speče 18 hlebcev. »Belega in polbelega ter sem ter tja še ajdovega z orehi,« razloži, kakšen kruh pripravlja. Mimogrede pripomni še, da odkar krušna peč ponovno deluje, jo uporabljajo tudi za peko telečjih krač, svinjskih rebrc in celo nadevanega piščanca brez kosti.

Ne skriva, da komaj čaka, da obdobje epidemije mine, da se korona poslovi. V drugačnih razmerah bi rojstni dan praznovala precej »glasneje«, s pravo zabavo, se nasmehne, tokrat pa je bila ta precej omejena. Petinštiridesetemu rojstnemu dnevu je nazdravila v ožjem krogu. Za torto so poskrbeli zaposleni, v ožjem krogu so si privoščili večerjo, presenečenj pa vseeno ni manjkalo.

Se je pa odločila, da v teh časih tudi ona prispeva k bolj veselemu decembru za nekoga, družino, ki se praznikov letos ne more veseliti. Tako je Gostišče Tulipan postalo del Verige dobrih ljudi in nedavno na kosilu gostilo družino, ki jo je izbrala Zveza prijateljev mladine in je izlet na Gorenjskem zaokrožila tudi z obiskom nove čokoladnice Radolška čokolada v Radovljici ter Čebelarskega muzeja. Mojca Ažman zaključi, da je bilo to, da še komu polepša dni pred vstopom v novo leto 2022, njeno darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 23. april 2009 / 07:00

Sokolje oko

Elektronska tehnologija se je zadnja leta vse bolj prebila v svet športa, tudi kot pomoč pri pravilnih sodniških odločitvah. V zadnjem času smo tako predvsem v tenisu spoznali sokolje oko.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Državni svet, naložba v boljše zakone

Blaž Kavčič, doma na Formah, je tik pred koncem minulega leta postal predsednik Državnega sveta. V politiki ima že kar nekaj kilometrine, še daljša pa je njegova poslovna kariera. Kot že v preteklosti...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Vse kar delam, delam s srcem

Boris Oblak, profesor likovne umetnosti iz Hotovlje, je leto začel v polnem ustvarjalnem zagonu. Za letos načrtuje samostojno razstavo, prodor na glasbenem področju in si hkrati močno želi, da bi znov...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Komentar: Ekologi

Po novem letu, najbrž tudi zaradi šolskih počitnic, se na zimsko smuko v Slovenijo in seveda tudi v Italijo, Avstrijo, Švico in Francijo (pa morda še kam) poda tudi veliko Hrvatov.

Železniki / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Deseti otrok pri Mravlju v Davči

V začetku januarja je Tatjana Bevk iz Davče povila desetega otroka, sina Gašperja.

Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Squash je igranje šaha v gibanju

Čeprav je škofjeloški Squash klub star komaj dobro leto, so njihovi igralci na zadnjem državnem ekipnem prvenstvu osvojili tretje mesto, te dni pa se pripravljajo na organizacijo mednarodnega turnirja...