Praznovala v ožjem krogu
Mojca Ažman iz Gostišča Tulipan v Lescah je 5. decembra dopolnila 45 let. Leto je bilo tudi zanjo koronsko obarvano, a kljub vsemu polno doživetij, zaključuje pa ga v rojstnodnevnem in dobrodelnem prazničnem vzdušju.
Koronsko leto Mojce Ažman iz Lesc se je letos začelo tako, da je februarja od očeta prevzela gostišče, za katero je večina Gorenjcev že slišala – Gostišče Tulipan. Sedaj je ubrala malce drugačno gostinsko strategijo, saj se je odločila, da zmanjšajo ponudbo, dajo še večji poudarek lokalnim sestavinam, vsak mesec pa ponudbo dopolnijo in popestrijo še z izbrano kmetijo, sestavino meseca, se odločijo za jed meseca in – če se da – speljejo tudi dogodek na izbrano temo. Novembra je tako že načrtovala malce drugačno martinovo pojedino, pa je zaradi poslabšanja razmer dogodek z večerjo odpadel. Radovedni smo, kaj torej decembra prihaja na mize v gostišču. »Sestavini sta korenje in koleraba,« pravi Ažmanova, naštevanje decembrskih jedi se pa sliši že precej bolj bogato, kar praznično: file svinjske ribice, pečene v testu, s kolerabnim pirejem, korenčkova juha z ingverjem, creme brulée s cimetom.
Izvemo še, da (po novem) kruh peče sama – in to v domači krušni peči. Smeje doda, da prej peč sploh ni bila v uporabi in v njej niti niso kurili, sedaj pa jo zakuri samo za namen peke kruha najmanj enkrat na teden. »Med korono sem se odločila, da se bom naučila še peči kruh. Našla sem 'učitelja', Franca Planinca, ki je napisal knjigo Kruh in pecivo po domače. V bistvu sem kupila njegovo knjigo in začela. Potem pa je kmalu prišla na vrsto uporaba 'messengerja', spraševala dem ga o tem in onem. Morala sem se naučiti, kako se kruh peče v peči, kdaj zakuriti in podobno,« pripoveduje slavljenka. »To je kar večurni projekt – od vzhajanja do konca peke,« pove. Testo zamesi sama, na roke. Vsakič speče 18 hlebcev. »Belega in polbelega ter sem ter tja še ajdovega z orehi,« razloži, kakšen kruh pripravlja. Mimogrede pripomni še, da odkar krušna peč ponovno deluje, jo uporabljajo tudi za peko telečjih krač, svinjskih rebrc in celo nadevanega piščanca brez kosti.
Ne skriva, da komaj čaka, da obdobje epidemije mine, da se korona poslovi. V drugačnih razmerah bi rojstni dan praznovala precej »glasneje«, s pravo zabavo, se nasmehne, tokrat pa je bila ta precej omejena. Petinštiridesetemu rojstnemu dnevu je nazdravila v ožjem krogu. Za torto so poskrbeli zaposleni, v ožjem krogu so si privoščili večerjo, presenečenj pa vseeno ni manjkalo.
Se je pa odločila, da v teh časih tudi ona prispeva k bolj veselemu decembru za nekoga, družino, ki se praznikov letos ne more veseliti. Tako je Gostišče Tulipan postalo del Verige dobrih ljudi in nedavno na kosilu gostilo družino, ki jo je izbrala Zveza prijateljev mladine in je izlet na Gorenjskem zaokrožila tudi z obiskom nove čokoladnice Radolška čokolada v Radovljici ter Čebelarskega muzeja. Mojca Ažman zaključi, da je bilo to, da še komu polepša dni pred vstopom v novo leto 2022, njeno darilo.