Mehki polnjeni medenjaki

Decembra brez medenjakov preprosto ne gre. Na to nas brez dvoma opomnijo v trgovinah, ko so police polno založene s prazničnimi medenjaki. Tisti, polnjeni in obliti s čokolado, ki se kar stopijo v ustih, so najboljši. Verjeli ali ne, prav take lahko napravimo tudi sami doma.

Za pripravo mehkih polnjenih medenjakov potrebujemo: 230 g moke, 100 g medu, 70 g sladkorja, 40 g masla, 1 rumenjak, pol žličke cimeta, pol žličke mletih klinčkov, 1 žličko kakava, 1 žlico naribane pomarančne lupinice, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, 3 žlice čvrste marmelade, 100 g čokolade za preliv.

V kozici zmešamo med, sladkor, maslo, cimet, kakav in klinčke. Segrevamo, da se med in maslo stopita, ter prilijemo rum. Posebej v posodi zmešamo moko, pecilni prašek, pomarančno lupinico, vaniljev sladkor in sol. Dodamo rumenjak in prilijemo medeno mešanico. Vse skupaj zgnetemo v testo, ga zavijemo v folijo ter ga za vsaj eno uro postavimo v hladilnik. Testo na tanko razvaljamo na pomokani površini. Z okroglim modelčkom izrežemo kroge. Na sredino kroga nadevamo po pol žličke marmelade ter pokrijemo z drugim krogom testa. Ob robovih malo pritisnemo, da se testa sprimeta. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene piškote pomočimo v stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi, jih poberemo v škatlo in na vrh položimo en krhelj jabolka. Posodo zapremo in naslednji dan jabolko vzamemo iz škatle.

Nasvet: Piškoti so pravega okusa in teksture šele naslednji dan, ko se popolnoma ohladijo in postanejo mehki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 27. april 2017 / 13:54

Učenci iz cele Slovenije ustvarjali v Cerkljah

Cerklje – Prejšnji torek so se v okviru petega Unescovega nacionalnega projekta Ex tempore Strmol 2017 v Cerkljah zbrali učenci 25 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije, pridružili pa so se jim...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 17. junij 2016 / 07:00

Jaz sem se pa nekaj zmislil

Kranj – Leto je naokoli in iz Šentvida pri Stični se bo po Sloveniji s pomočjo televizije spet razlegala lepa slovenska pesem – na vrsti je že 47. Tabor slovenskih pevskih zborov iz domovine in zam...

Kultura / petek, 17. junij 2016 / 07:00

»Samostojni!«

Ljubljana – Jutri, v soboto, 18. junija, ob 18.30, bodo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije odprli novo občasno razstavo z naslovom »Samostojni!« fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveni...

Šenčur / petek, 17. junij 2016 / 07:00

Jutri mini tržnica z raznoliko ponudbo

Šenčur – Od pomladi naprej je pred domom krajanov v Šenčurju spet vsako tretjo soboto v mesecu mini tržnica, na kateri se predstavljajo domači ponudniki. Tudi jutri bodo od 8. do 14. ure postavili...

Radovljica / petek, 17. junij 2016 / 07:00

Klekljana slovenska zastava

Brezje – Jutri, 18. junija, bodo na Brezjah prvič predstavili javnosti klekljano slovensko zastavo za 25 let samostojnosti Republike Slovenije. V projekt je bilo vključenih 25 klekljaric iz 25 slov...

Gospodarstvo / petek, 17. junij 2016 / 07:00

Tekmovanje in sejem

Lesce – Gozdarsko društvo Lipniške doline – Lisjak, ki združuje okoli sto lastnikov gozdov iz Lipniške doline in iz drugih krajev na Zgornjem Gorenjskem, bo jutri, v soboto, organiziralo na priredi...