Mehki polnjeni medenjaki
Decembra brez medenjakov preprosto ne gre. Na to nas brez dvoma opomnijo v trgovinah, ko so police polno založene s prazničnimi medenjaki. Tisti, polnjeni in obliti s čokolado, ki se kar stopijo v ustih, so najboljši. Verjeli ali ne, prav take lahko napravimo tudi sami doma.
Za pripravo mehkih polnjenih medenjakov potrebujemo: 230 g moke, 100 g medu, 70 g sladkorja, 40 g masla, 1 rumenjak, pol žličke cimeta, pol žličke mletih klinčkov, 1 žličko kakava, 1 žlico naribane pomarančne lupinice, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, 3 žlice čvrste marmelade, 100 g čokolade za preliv.
V kozici zmešamo med, sladkor, maslo, cimet, kakav in klinčke. Segrevamo, da se med in maslo stopita, ter prilijemo rum. Posebej v posodi zmešamo moko, pecilni prašek, pomarančno lupinico, vaniljev sladkor in sol. Dodamo rumenjak in prilijemo medeno mešanico. Vse skupaj zgnetemo v testo, ga zavijemo v folijo ter ga za vsaj eno uro postavimo v hladilnik. Testo na tanko razvaljamo na pomokani površini. Z okroglim modelčkom izrežemo kroge. Na sredino kroga nadevamo po pol žličke marmelade ter pokrijemo z drugim krogom testa. Ob robovih malo pritisnemo, da se testa sprimeta. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene piškote pomočimo v stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi, jih poberemo v škatlo in na vrh položimo en krhelj jabolka. Posodo zapremo in naslednji dan jabolko vzamemo iz škatle.
Nasvet: Piškoti so pravega okusa in teksture šele naslednji dan, ko se popolnoma ohladijo in postanejo mehki.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

