Mehki polnjeni medenjaki
Decembra brez medenjakov preprosto ne gre. Na to nas brez dvoma opomnijo v trgovinah, ko so police polno založene s prazničnimi medenjaki. Tisti, polnjeni in obliti s čokolado, ki se kar stopijo v ustih, so najboljši. Verjeli ali ne, prav take lahko napravimo tudi sami doma.
Za pripravo mehkih polnjenih medenjakov potrebujemo: 230 g moke, 100 g medu, 70 g sladkorja, 40 g masla, 1 rumenjak, pol žličke cimeta, pol žličke mletih klinčkov, 1 žličko kakava, 1 žlico naribane pomarančne lupinice, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli, 3 žlice čvrste marmelade, 100 g čokolade za preliv.
V kozici zmešamo med, sladkor, maslo, cimet, kakav in klinčke. Segrevamo, da se med in maslo stopita, ter prilijemo rum. Posebej v posodi zmešamo moko, pecilni prašek, pomarančno lupinico, vaniljev sladkor in sol. Dodamo rumenjak in prilijemo medeno mešanico. Vse skupaj zgnetemo v testo, ga zavijemo v folijo ter ga za vsaj eno uro postavimo v hladilnik. Testo na tanko razvaljamo na pomokani površini. Z okroglim modelčkom izrežemo kroge. Na sredino kroga nadevamo po pol žličke marmelade ter pokrijemo z drugim krogom testa. Ob robovih malo pritisnemo, da se testa sprimeta. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene piškote pomočimo v stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi, jih poberemo v škatlo in na vrh položimo en krhelj jabolka. Posodo zapremo in naslednji dan jabolko vzamemo iz škatle.
Nasvet: Piškoti so pravega okusa in teksture šele naslednji dan, ko se popolnoma ohladijo in postanejo mehki.