Črni riž s škampi

Umetnost iz enega lonca

Coimbra kar žari. Prvi konec tedna v decembru je naznanil konec jesenskemu vzdušju in mesto prekril z božičnimi lučkami, svetlečo smrečico in rdečimi preprogami, ki se vijejo po labirintu ulic v mestnem jedru. Ljudje se ustavljajo ob vozovih s pečenim kostanjem, na trgu so postavljene stojnice z izdelki domačih obrti, po centru pa sem danes zjutraj videla paradirati trobilni ansambel v božičnih puloverjih. Ta se je kasneje postavil pred kavarno Santa Cruz, da so bili »kofetkarji« poleg kave postreženi še z glasnim trobljenjem in božičnimi napevi. Midva sva se podala na iskanje božičnih daril, vohljala med stojnicami na trgu Comercio, se potikala po majhnih butikih in »našarjenih« kitajskih trgovinah ter se na koncu znašla na tržnici.

Toliko mesecev sem že v mestu, pa mi do zdaj še ni uspelo pokukati v ogromno halo Mercada Municipal D. Pedro, ki se je tisto jutro prelevil v raj za starejše občane. Gospodi so stopicali za svojimi ženami, ko so te izbirale zelenjavo in domače sadje, se ustavile še pri mesarju ali v ribarnici in sklepale prijateljstva z vsiljivimi branjevkami. Po zaključenem obhodu pa so iz tržnice odkorakale s polnimi vrečami zelenjave, ki bo zagotovo pristala v nedeljski juhici. »Danes bodo na najinem jedilniku tortilje,« reče Nejc in v polomljeni portugalščini že naročuje sočne paradižnike, paprike in korenje za mehiški miks.

Kuhanje že dolgo ni bilo tako velik izziv. Če bi v najini mali kuhinji odprli omaro, bi v njej našli točno štiri kose posode, ki nama jo je privoščila sicer zelo prijazna lastnica. Trije lonci (eden majhen za čaj, eden malo večji za dva čaja in velik lonec za juho) ter ponev, ki pa je tudi že videla boljše čase. Če potegnem črto, lahko rečem, da bom od izmenjave odnesla veliko znanja – farmacevtskega in takega, ki mi bo pomagal dobro (z)voziti skozi življenje. Če ne uspem v farmaciji, bo pač moja kariera zavila v bolj kulinarične vode. Za to je vsekakor zaslužna stara električna plošča, ob kateri sva v preteklih treh mesecih pustila preveč živcev in dragocenega časa. Ne glede na vse pa lahko rečem, da sva zdaj postala že prava mojstra v izvirnosti jedi, ki se pripravijo v enem loncu, a mi bodo tudi testenine ter rižote na sto in en način kmalu pogledale iz ušes.

Danes torej zavijava tortilje in delava kuharske načrte za božič, ki ga bova preživela doma. Neskončno se že veselim domače kuhinje in vsega, kar pride zraven – toplih pit in narastkov, skutnih štrukljev, zavitkov, mamine prežganke in vonja po domačih enolončnicah, ki so postale stalnica v našem zimskem jedilniku. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 14. december 2010 / 07:00

Kurkuma, vonj in okus orienta

Čeravno je kurkuma ena najstarejših začimb na svetu, imamo Slovenci z njo bolj malo izkušenj. Šele zadnja leta to orientalsko korenino tudi pri nas uporabljamo v kulinarične in zdravilske namene. Z nj...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 10. januar 2023 / 18:50

Stipe in Viki, petdeset let skupnega delovanja

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bodo v petek, 13. januarja, ob 18. uri odprli razstavo Stipe in Viki – 50 let skupnega delovanja. Viki Grošelj in Stipe Božić tvorita...

Gospodarstvo / torek, 10. januar 2023 / 18:49

Z gozdom skrbno iz roda v rod

»Delo v gozdu je dolgoročno – to, kar aktualni gospodar seje, žanjejo šele njegovi nasledniki,« je dejal Miha Pretnar, prejemnik priznanja zavoda za gozdove za najbolj skrbnega lastnika gozda, in doda...

Šport / torek, 10. januar 2023 / 15:33

Manjkala odmevna slovenska uvrstitev

Na Pokljuki se je v nedeljo zaključil štiridnevni program tekem svetovnega pokala, ki si jih je ogledalo okrog 15 tisoč gledalcev. Največ uspeha so imeli Norvežani. Ta konec tedna bo Pokljuka gostila...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. januar 2023 / 15:32

Gradbeno dovoljenje za novo trgovino v Cerkljah

Kdaj bodo zabrneli stroji, pa zaenkrat ni znano. Prav tako ostajajo skrivnost ostale podrobnosti.

Naklo / torek, 10. januar 2023 / 14:54

Obnovljene jaslice

V podružnični cerkvi v Zgornjih Dupljah so na ogled obnovljene jaslice iz leta 1905.