Črni riž s škampi

Umetnost iz enega lonca

Coimbra kar žari. Prvi konec tedna v decembru je naznanil konec jesenskemu vzdušju in mesto prekril z božičnimi lučkami, svetlečo smrečico in rdečimi preprogami, ki se vijejo po labirintu ulic v mestnem jedru. Ljudje se ustavljajo ob vozovih s pečenim kostanjem, na trgu so postavljene stojnice z izdelki domačih obrti, po centru pa sem danes zjutraj videla paradirati trobilni ansambel v božičnih puloverjih. Ta se je kasneje postavil pred kavarno Santa Cruz, da so bili »kofetkarji« poleg kave postreženi še z glasnim trobljenjem in božičnimi napevi. Midva sva se podala na iskanje božičnih daril, vohljala med stojnicami na trgu Comercio, se potikala po majhnih butikih in »našarjenih« kitajskih trgovinah ter se na koncu znašla na tržnici.

Toliko mesecev sem že v mestu, pa mi do zdaj še ni uspelo pokukati v ogromno halo Mercada Municipal D. Pedro, ki se je tisto jutro prelevil v raj za starejše občane. Gospodi so stopicali za svojimi ženami, ko so te izbirale zelenjavo in domače sadje, se ustavile še pri mesarju ali v ribarnici in sklepale prijateljstva z vsiljivimi branjevkami. Po zaključenem obhodu pa so iz tržnice odkorakale s polnimi vrečami zelenjave, ki bo zagotovo pristala v nedeljski juhici. »Danes bodo na najinem jedilniku tortilje,« reče Nejc in v polomljeni portugalščini že naročuje sočne paradižnike, paprike in korenje za mehiški miks.

Kuhanje že dolgo ni bilo tako velik izziv. Če bi v najini mali kuhinji odprli omaro, bi v njej našli točno štiri kose posode, ki nama jo je privoščila sicer zelo prijazna lastnica. Trije lonci (eden majhen za čaj, eden malo večji za dva čaja in velik lonec za juho) ter ponev, ki pa je tudi že videla boljše čase. Če potegnem črto, lahko rečem, da bom od izmenjave odnesla veliko znanja – farmacevtskega in takega, ki mi bo pomagal dobro (z)voziti skozi življenje. Če ne uspem v farmaciji, bo pač moja kariera zavila v bolj kulinarične vode. Za to je vsekakor zaslužna stara električna plošča, ob kateri sva v preteklih treh mesecih pustila preveč živcev in dragocenega časa. Ne glede na vse pa lahko rečem, da sva zdaj postala že prava mojstra v izvirnosti jedi, ki se pripravijo v enem loncu, a mi bodo tudi testenine ter rižote na sto in en način kmalu pogledale iz ušes.

Danes torej zavijava tortilje in delava kuharske načrte za božič, ki ga bova preživela doma. Neskončno se že veselim domače kuhinje in vsega, kar pride zraven – toplih pit in narastkov, skutnih štrukljev, zavitkov, mamine prežganke in vonja po domačih enolončnicah, ki so postale stalnica v našem zimskem jedilniku. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 18. december 2021 / 10:00

Mickinih dvajset

Županova Micka ima dvajset let. Je samosvoja in odločna, prikupna in živahna, taka, kot smo morda tudi mi sami – slovenska. Nič čudnega, da jo imamo ljudje radi. Gre za legendarno veseloigro Županova...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 4. februar 2017 / 20:31

Tržne cene goved

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 16. in 22. januarjem, ko je bilo zaklanih 391 do dve...

Šport / sobota, 4. februar 2017 / 20:24

Rekord Roka Marklja

Kranj – Minulo soboto je na mednarodnem atletskem mitingu na Dunaju član Atletskega kluba Triglav Kranj Rok Markelj dosegel nov državni rekord v teku na 800 metrov v kategoriji mlajših mladincev. S...

Gospodarstvo / sobota, 4. februar 2017 / 20:23

Pridelovanje koruze ob pojavu koruznega hrošča

Bukovica, Poljane – Prihodnji teden bosta na loškem območju dve predavanji z naslovom Kako pridelovati koruzo ob pojavu koruznega hrošča. Prvo predavanje bo v torek, 7. februarja, ob 9. uri v zadru...

Kamnik / sobota, 4. februar 2017 / 20:19

Znani občinski nagrajenci

Kamnik – Kamniški občinski svetniki so na svoji sredini seji potrdili predlog letošnjih občinskih nagrajencev. Župan Marjan Šarec bo podelil šest občinskih priznanj. Zlato priznanje bosta prejela d...

Kamnik / sobota, 4. februar 2017 / 20:17

Terme Snovik praznujejo

Terme Snovik v Tuhinjski dolini so se uveljavile kot prepoznaven ponudnik eko turizma v Sloveniji, saj jih je v petnajstih letih obiskalo krepko več kot dva milijona gostov.