Kokosovi ježki in čokoladne kroglice

Vsi se bodo obliznili, ko bodo poskusili kokosove ježke s skuto in čokoladne kroglice, a nihče ne bo uganil, iz česa so. Kljub temu da gre za malo bolj zdravo različico kroglic, jim na okusu prav nič ne manjka, temveč še kako presenetijo.

Za pripravo kokosovih ježkov s skuto potrebujemo: 200 g pasirane skute, 100 g kokosove moke, 120 g mletih keksov, 50 g sladkorja v prahu, 1 naribano lupinico bio limone, 2 žlici ruma ali nekaj kapljic arome ruma; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice kokosove moke.

Skupaj zmešamo kokosovo moko, mlete kekse, sladkor v prahu in limonino lupinico. Primešamo skuto in rum ter vse skupaj zmešamo v enotno testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih na enem koncu stisnemo, tako da oblikujemo rilček ježka. Hrbet ježkov pomočimo v stopljeno temno čokolado in nato povaljamo v kokosu. Ježke postavimo na peki papir, da se čokolada strdi. Ko čokolada postane trdna, ježke poberemo v posodo ter jih hranimo v hladilniku.

Nasvet: Ježki bodo še boljši naslednji dan, ko se vsi okusi dodobra prepojijo.

Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g mlete čokolade, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih orehov, 60 g ovsenih kosmičev, 2 žlici medu, 2 žlici ruma, 0,3 dl močne kave, 2 žlici mletih orehov za posip.

Datlje prelijemo z vročo vodo in jih pustimo stati pol ure ter jih nato odcedimo. Stresemo jih v mešalnik in dodamo vse ostale sestavine, razen orehov za posip. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v mletih orehih. Kroglice položimo v posodo in do uporabe hranimo v hladilniku.

Nasvet: Za bolj raznolike kroglice jih del povaljamo v mletih orehih in del v kokosovi moki ali mletih lešnikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Z avtorjem o Kranjski knjigi

V avli Študijskega oddelka Osrednje knjižnice Kranj so v začetku maja pripravili srečanje s Francetom Pibernikom, avtorjem Kranjske knjige, ki je pred časom izšla pri Slovenski knjigi. Pes...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 6. september 2017 / 22:19

Romantično prečenje s kozorogi

Prečenje Poliških Špikov – Ceria Merlone (2554 m) – Romantično prečenje po veličastnih policah Poliških Špikov, kjer nas z vsakega vrha gledajo kozorogi. Zavarovana pot, ki poteka po vojaških položaji...

Škofja Loka / sreda, 6. september 2017 / 22:12

Odprli bodo Trg pod gradom

Škofja Loka – V Škofji Loki bodo v soboto, 9. septembra, slovesno odprli novi Trg pod gradom in tematsko otroško igrišče Zamorc, ki so ju gradili v tem letu. Odprtje novega škofjeloškega trga in ig...

Vodice / sreda, 6. september 2017 / 22:11

Napredek pri obvoznici

Vodice – Kamniško cesto skozi središče Vodic vsak dan prepelje okoli deset tisoč vozil, od tega približno 1700 tovornjakov. Gostota prometa ogroža pešce, predvsem šolarje, uničuje cesto in v obup s...

Kranj / sreda, 6. september 2017 / 22:10

Spoznala delovanje Fundacije Vincenca Drakslerja

Kranj – Evropska poslanka Patricija Šulin je na povabilo Fundacije Vincenca Drakslerja obiskala njihovi trgovini Kr'Štacuna, kjer so rabljeni in obnovljeni izdelki naprodaj po simboličnih cenah, in...

Gospodarstvo / sreda, 6. september 2017 / 22:09

Srečanje pridelovalcev koruze

Žabnica – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj bo v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zadrugo Sloga Kranj pripravil v petek, 8. septembra, ob 10. uri na Šifrerjevi njivi v Ledinah na Žabniškem...