Kokosovi ježki in čokoladne kroglice
Vsi se bodo obliznili, ko bodo poskusili kokosove ježke s skuto in čokoladne kroglice, a nihče ne bo uganil, iz česa so. Kljub temu da gre za malo bolj zdravo različico kroglic, jim na okusu prav nič ne manjka, temveč še kako presenetijo.
Za pripravo kokosovih ježkov s skuto potrebujemo: 200 g pasirane skute, 100 g kokosove moke, 120 g mletih keksov, 50 g sladkorja v prahu, 1 naribano lupinico bio limone, 2 žlici ruma ali nekaj kapljic arome ruma; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice kokosove moke.
Skupaj zmešamo kokosovo moko, mlete kekse, sladkor v prahu in limonino lupinico. Primešamo skuto in rum ter vse skupaj zmešamo v enotno testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih na enem koncu stisnemo, tako da oblikujemo rilček ježka. Hrbet ježkov pomočimo v stopljeno temno čokolado in nato povaljamo v kokosu. Ježke postavimo na peki papir, da se čokolada strdi. Ko čokolada postane trdna, ježke poberemo v posodo ter jih hranimo v hladilniku.
Nasvet: Ježki bodo še boljši naslednji dan, ko se vsi okusi dodobra prepojijo.
Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g mlete čokolade, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih orehov, 60 g ovsenih kosmičev, 2 žlici medu, 2 žlici ruma, 0,3 dl močne kave, 2 žlici mletih orehov za posip.
Datlje prelijemo z vročo vodo in jih pustimo stati pol ure ter jih nato odcedimo. Stresemo jih v mešalnik in dodamo vse ostale sestavine, razen orehov za posip. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v mletih orehih. Kroglice položimo v posodo in do uporabe hranimo v hladilniku.
Nasvet: Za bolj raznolike kroglice jih del povaljamo v mletih orehih in del v kokosovi moki ali mletih lešnikih.