Kokosovi ježki in čokoladne kroglice

Vsi se bodo obliznili, ko bodo poskusili kokosove ježke s skuto in čokoladne kroglice, a nihče ne bo uganil, iz česa so. Kljub temu da gre za malo bolj zdravo različico kroglic, jim na okusu prav nič ne manjka, temveč še kako presenetijo.

Za pripravo kokosovih ježkov s skuto potrebujemo: 200 g pasirane skute, 100 g kokosove moke, 120 g mletih keksov, 50 g sladkorja v prahu, 1 naribano lupinico bio limone, 2 žlici ruma ali nekaj kapljic arome ruma; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice kokosove moke.

Skupaj zmešamo kokosovo moko, mlete kekse, sladkor v prahu in limonino lupinico. Primešamo skuto in rum ter vse skupaj zmešamo v enotno testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih na enem koncu stisnemo, tako da oblikujemo rilček ježka. Hrbet ježkov pomočimo v stopljeno temno čokolado in nato povaljamo v kokosu. Ježke postavimo na peki papir, da se čokolada strdi. Ko čokolada postane trdna, ježke poberemo v posodo ter jih hranimo v hladilniku.

Nasvet: Ježki bodo še boljši naslednji dan, ko se vsi okusi dodobra prepojijo.

Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g mlete čokolade, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih orehov, 60 g ovsenih kosmičev, 2 žlici medu, 2 žlici ruma, 0,3 dl močne kave, 2 žlici mletih orehov za posip.

Datlje prelijemo z vročo vodo in jih pustimo stati pol ure ter jih nato odcedimo. Stresemo jih v mešalnik in dodamo vse ostale sestavine, razen orehov za posip. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v mletih orehih. Kroglice položimo v posodo in do uporabe hranimo v hladilniku.

Nasvet: Za bolj raznolike kroglice jih del povaljamo v mletih orehih in del v kokosovi moki ali mletih lešnikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 13. november 2009 / 07:00

Humarja rešujejo v Himalaji

Kamniški alpinist Tomaž Humar se je poškodoval v steni nepalske gore Lantang Lirung. Reševanje poteka od torka.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:06

V Seawayu spet delajo

Na Zgoši so v torek po večmesečnem premoru zaradi stečaja podjetja vendarle spet zagnali stroje. Trenutno je zaposlenih dvajset delavcev, Zincenko upa, da jih bo že jeseni še enkrat toliko.

GG Plus / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:04

Jakob Aljaž in stolp na Triglavu

Duhovnik in skladatelj, župnik na Dovjem Jakob Aljaž je brez dvoma eden najvidnejših svetlih junakov slovenske preteklosti. Rodil se je 6. julija 1845 v Zavrhu pod Šmarno goro, umrl pa je...

Kranj / ponedeljek, 13. julij 2015 / 14:01

Proti podeljevanju koncesij

Pri občinski organizaciji SD Kranj so prepričani, da bi namesto koncesij zasebnim vrtcem morali pospešiti prenovo nekdanjih šol in tako rešiti prostorsko stisko.

Gorenjska / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:58

Pripravljeni na hudo vročino

Iz gorenjskih zdravstvenih domov in jeseniške bolnišnice so sporočili, da kaj večjega obiska pacientov v zadnjih dneh hude poletne vročine v ambulantah niso imeli. Zdravnik Mitja Mohor je dodal še nek...

Kultura / ponedeljek, 13. julij 2015 / 13:52

Dve svetovni vojni v eni razstavi

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so prejšnjo soboto odprli novo stalno razstavo z naslovom Bohinj in Bohinjci 1914–1918, 1941–1945.