Damjan Štefe

V Karavlo na jetrca in v Radol’co na čokolado (1)

Nasproti danes sicer ostankov, ki spominjajo na neko zgodovinsko ero, takrat pa podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen v Podljubelju, delovnega taborišča iz časov druge svetovne vojne, je gostišče Karavla 297 – številka predstavlja hišno številko gostišča.

V Karavli 297 že dvanajst let pišeta svojo zgodbo zakonca Štefe: Mojca za točilnim pultom in povsod »po hiši«, Damjan v kuhinji. Mojca je sicer po izobrazbi zgodovinarka, vendar je v življenju počela vse drugo. Vseeno pa ljubezen do zgodovine ostaja v njej in zato tako domače kot tuje turiste z veseljem popelje v spodnje prostore gostišča, kjer so nedavno dokončno uredili spominsko sobo omenjenega taborišča. Tu gre tudi za sodelovanje s Tržiškim muzejem, še pove.

A mene je pot tokrat zanesla k njim, ker so mi zadišala domača pražena jetrca. Želja je postala še večja, ko me je prevzela domačnost gostišča. Vseeno pa sem pokukala na jedilni list. Pogled mi je obstal na juhah, med katerimi poleg goveje in gobove najdemo tudi himalajsko.

Himlajska juha na Gorenjskem, nas je zanimalo. Prvi mož kuhinje nam je razložil, da gre dejansko za juho iz »tistih krajev« in da so mu recept zanjo »prinesli domači fantje, ki so in še zahajajo v tiste konce«. Vendar za njeno kar najboljšo izvedbo potrebuješ tudi začimbe izpod Himalaje, za katere se je na začetku Damjan Štefe kar nekaj časa trudil, juho pa je pač poimenoval po območju, od koder izvira. »To je kar krepka juha,« je še dodal Štefe. Poskusila sem jo in je odlična; idealna izbira za mrzle dni. Pa tudi nasiti. Kljub temu pa je želja po praženih jetrcih ostala.

Mimogrede sem izvedela še, da jih obišče precej Slovencev, veliko je stalnih gostov, med njimi tudi Avstrijcev – kadar se zaradi trenutnih epidemioloških razmer lahko oglasijo. Gostje pri njih največkrat naročijo divjačino, sledijo ribe, postrvi, tudi jagnjetino imajo radi, enolončnice so pogosta izbira, jetrca pa so na meniju takrat, ko imajo sveža; in zadnje čase jih imajo kar redno na voljo. Pozimi seveda brez jedi na žlico ne gre, poleti je na meniju še kakšna dodatna oziroma posebna jed, še povesta gostinca.

In potem prispejo na mizo jetrca ... Nežno zalita z govejo juho. Z njimi prinesejo tudi košarico s kosi kruha – doma pečenega. Ker sem pričakovala »suh« krožnik, sem se jedi lotila z rahlo zadržanostjo. A na koncu sem krožnik tako rekoč polizala. Brskala sem po spominu, kje sem ta okus že doživela, in na koncu ugotovila, da spomin izhaja iz otroštva. Damjan Štefe se nasmehne in doda, da večino jedi res pripravlja na način, kot so to delale naše mame in babice.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 5. julij 2007 / 07:00

Upokojenci Elektra si ogledujejo elektrarne

Kranj - Društvo upokojencev Elektra Gorenjske je v minulih mesecih pripravilo več pohodov in ogledov. Kot je povedal predsednik društva Matija Kenda, so bili marca na Šmar...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 18. januar 2008 / 07:00

Svetnik Kujundžič izdal volivce

Škofja Loka - »Svetnik Kujundžič izdal voljo volilcev« je ob izstopu svetnika Blaža Kujundžiča iz SDS pred enim letom in nedavnem prestopu v LDS zapisal v izjavi za javnost tisko...

Kranj / petek, 18. januar 2008 / 07:00

Sobotno delo v državni upravi ostaja

Kranj - Sobotno delo v državni upravi ostaja, je odločil minister za javno upravo Gregor Virant. Minister pričakuje, da bo državna uprava v tem letu s sobotnim d...

Kranj / petek, 18. januar 2008 / 07:00

Voda za življenje

Brdo - V kongresnem središču na Brdu se je v sredo začelo dvodnevno redno srečanje Evropske platforme za strategijo raziskovanja biotske raznovrstnosti. Njegova osrednja tema je...

Šport / petek, 18. januar 2008 / 07:00

Savo okrepil Uroš Šilar

S kranjskim klubom podpisal enoletno pogodbo

Kronika / petek, 18. januar 2008 / 07:00

Kriminal

Vlomilko zasačili pri delu Kamnik - Kamniški policisti so ta teden odvzeli prostost 32-letni Kamničanki, ki jo sumijo, da je vlomila v več hiš na obro...