Piškoti, ki se jih še Miklavž ne bi branil
Pa bo spet veseli december in spet si bomo postavljali vprašanja, kaj nekomu podariti. Zdi se, da ima vsak že vse in vse, kar kupujemo, je samo dodatna navlaka. A vsakdo bo vesel piškotov. Ne tistih iz trgovine, ampak takih, ki jih spečemo sami.
Za pripravo makovih cekinov potrebujemo: 400 g pšenične moke, 50 g mletega maka, 180 g mletega sladkorja, 1 pecilni prašek, 250 g masla, 1 jajce, ščepec soli, naribano lupinico ene limone.
Skupaj zmešamo moko, mak, pecilni prašek, limonino lupinico, sladkor, sol. Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo v testo. Primešamo še jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ter jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 15 do 20 minut.
Za pripravo čokoladnih piškotov z lešniki potrebujemo: 150 g moke, 250 g čokoladno-lešnikovega namaza, 1 jajce, polovico pecilnega praška, ščep soli, 2 žlici mleka, 2 žlici sesekljanih lešnikov za posip.
Moko presejemo ter ji primešamo pecilni prašek in sol. Dodamo jajce in čokoladni namaz ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga postavimo počivat v hladilnik za 30 minut. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice ter jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo z mlekom in posujemo z nasekljanimi lešniki. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 15 do 20 minut.