Kosec že drugič s srebrnim priznanjem
Gorenja vas – Na mednarodnem ocenjevanju sirov World cheese awards, ki so ga letos pripravili 33-ič, so prvič predstavili več kot štiri tisoč sirov, ki so na ocenjevanje prispeli iz 45 držav. Kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi je na ocenjevanju sodelovala s sirom kosec, s katerim so si tudi tokrat, tako kot že leta 2019, prislužili srebrno priznanje. »To je bil prvi sir, ki smo ga začeli izdelovati na naši kmetiji pred dobrimi tridesetimi leti in je od takrat ves čas del naše ponudbe,« je pojasnila Katarina Brence s kmetije Pustotnik. Srebrno priznanje, ki so ga osvojili drugič zapored – lani je namreč ocenjevanje zaradi covida-19 odpadlo – je po njenih besedah dokaz, da jim je uspelo doseči konstantno kakovost. »Resnično smo ponosni, da je bil tako dobro ocenjen sir, kot je kosec, ki je všečen širšemu krogu ljudi – klasičen sir, ampak res dober.« Komisijo na ocenjevanjih je sicer po njenih besedah veliko lažje navdušiti s siri, ki so že sami po sebi »ekstravagantni«: siri, ki imajo močnejše arome, izrazitejši okus, žlahtno plesen ...