Vabljivi bučkini rezanci

Pri lovcu

Dopust na bone (4)

Še preden sem rezervirala nastanitev v Hotelu Bohinj, sem vedela, da želim enkrat na kosilo v bližnji Art hotel Kristal oziroma njegovo restavracijo Pri lovcu, o kateri se je precej govorilo. Odločila pa sem se še za obisk preverjene restavracije: kosila sem tudi v Restavraciji Triglav Bohinj, ki se ponaša z izjemno lepo teraso, poleg tega pa je njen vodja Damir Salkić znano ime v slovenskih gostinskih krogih in eden najboljših sommelierjev na Gorenjskem. Me je pa jedilnik Pri lovcu presenetil; poklepetala sem tudi z Janom Dobravcem, domačim »pobom«, ki skupaj z bratom Luko družinski hotel pelje dalje.

Sicer za obe restavraciji velja pravilo, da prej pokličeš in povprašaš, kako je z zasedenostjo miz.

September je bil sončen. Pri lovcu so me posedli v bližino ribnika za hotelom in me »kupili« s Krapeževo malvazijo ter pozdravom iz kuhinje: bučkinimi rezanci v sojini omaki s sezamom.

Vsak nadaljnji krožnik je bil odličen, nekateri so bili sploh proti pričakovanjem.

Zanimiva je bila hladna predjed: jelenov karpačo, ki je skrival okusno panakoto, ki je z izbranima olivnim oljem in balzamičnim kisom ustvarjala grižljaje, ki so se kar topili v ustih in si njihov okus še danes lahko prikličem v spomin. Cvetačno juho sta »zabelila« inčunov crumble (drobljenec) in ponovno ekološko ekstra deviško oljčno olje Leccino (Korenika & Moškon), tokrat glavni spremljevalec menija. »Krškopoljcu« sta na krožniku delali družbo domača jagodna marmelada in lisičina krema. Zaupali so mi, da meso krškopoljskega prašiča pri njih pripravijo drugače, kot smo vajeni, in da so kos na krožniku najprej malce popekli na žaru, potem dali v vroče maslo z rožmarinom in belo čebulo, tako je nekaj minut odležal in nato so ga ponovno vrnili na žar.

Za sladico pa je na mizo prispel tako imenovani lava cake (čokoladni vulkan) s čokoladnim drobljencem ter domačim sladoledom iz banane, jabolka, borovnice in pomaranče.

Tik preden sem rekla za račun (cena je bila v primerjavi s tistimi, ki jih bohinjske restavracije dosegajo v času sezone, normalna), pa sem dobila v okušanje še njihovo domačo čokolado. Praline in tisto z ocvirki, za kar pri njih skrbi mama Alenka. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 27. julij 2023 / 11:18

V odbojki na mivki znani prvaki

Kranj – V Mežici je konec tedna prvič potekalo državno prvenstvo v odbojki na mivki. Naslov državnih prvakinj sta ubranili Maja Marolt in Živa Javornik, pri moških je drugi zaporedni naslov osvojil...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 3. februar 2009 / 07:00

So plače zdravnikov (pre)visoke?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Brniško letališče znova odprto

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, ki je bilo šest ur zaprto zaradi težav s snegom, je ob 12.10 uri znova začelo obratovati.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Plavali za medalje in fige

Letos se je mednarodnega plavalnega tekmovanja Dr. Fig v Kranju udeležilo 600 plavalcev iz štirih držav. S športnim dogodkom obeležen kulturni praznik.

Slovenija / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Nato mora čakati na proračun 2007

Državni zbor bi moral v četrtek odločati o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške (in Albanije) v zvezo NATO, a so poslanci stranke SDS napovedali obstrukcijo.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

V ledu najhitrejši Rusi

Slovenija je v soteski Mlačca prvič gostila tekmo svetovnega pokala v lednem plezanju. Med odlične Ruse se je uspelo uvrstili le bratoma Vukotič z Bleda. Matevž je bil drugi, Jernej pa šesti.