Porova pita s piščancem

Por je ena tistih hvaležnih vrtnin, ki nas razveseljuje tudi v jesenskem in zimskem času. Če nam zmanjka idej, kako ga uporabiti, in da ne bo vedno to porova juha, pripravimo porovo pito s piščancem.

Za pripravo porove pite s piščancem potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščep soli; za nadev: 250 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 1 čebulo, 2 stroka česna, sol in poper, 1 žličko svinjske masti ali druge maščobe; za preliv: 4 jajca, 100 g navadnega jogurta ali kisle smetane, 1 dl mleka, 1 pest naribanega sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Piščančji file narežemo na kocke, ga solimo in popramo. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo in na maščobi popečemo piščančje meso. Dodamo čebulo, česen in poper, na hitro prepražimo in dušimo še 5 minut. Po okusu dosolimo in popramo.

Priprava preliva: Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in naribanim sirom.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prepikamo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 28. december 2010 / 07:00

Tako je, ko živiš za glasbo

Matjaž in Maruša Bogataj sta brat in sestra. Pri triindvajsetih oziroma dvajsetih postajata vrhunska glasbenika, Matjaž violinist in Maruša violončelistka. Oba sta na podiplomskem študiju, ona v Münch...

Objavljeno na isti dan


Zgornja Gorenjska / / 23:45

Na novih vlakih prostor za kolesa

Župani Zgornje Gorenjske obiskovalce želijo usmeriti v bolj trajnostne oblike prevoza, kamor sodi tudi vožnja z vlakom. Na Slovenskih železnicah so jim zagotovili, da prihajajo novi, sodobnejši, prost...

Razvedrilo / / 23:45

Rojstnodnevni znak, ki menja barve

Pred slabim tednom dni smo po naključju izvedeli, da na Brezjah pri Tržiču stoji zanimiv »mlaj«, ki so ga slavljencu postavili ob sedemdesetem rojstnem dnevu. Zapeljali smo se mimo in ugotovili, da...

Razvedrilo / / 23:41

Za baladami prihajajo poskočni ritmi

Tržičan Samo Žgalin in Kranjčan Tadej Šefer Janc sta gonilni sili zasedbe Noč'n' šiht. Odre si fanta sicer delita že dobra tri leta, nastopata tako akustično kot s skupino, a najraje se definirata kot...

Gospodarstvo / / 23:41

Sodišče še ni odločilo glede odpovedi zakupne pogodbe

Pravda med Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov, ki je KŽK-ju odpovedal pogodbo za zakup državnih zemljišč, in KŽK-jem, ki se je na odpoved zakupne pogodbe pritožil, še ni končana. Sodišče je izdalo...

Šport / / 23:40

Slovenski maratonci na letališču lovili normo

Kranj – V nedeljo je bil v Sieni v Italiji maraton, ki je štel tudi za olimpijske kvalifikacije. Proga je bila speljana po letališču. Nastopili so trije Slovenci, ki so lovili zahtevno olimpijsko n...