Porova pita s piščancem
Por je ena tistih hvaležnih vrtnin, ki nas razveseljuje tudi v jesenskem in zimskem času. Če nam zmanjka idej, kako ga uporabiti, in da ne bo vedno to porova juha, pripravimo porovo pito s piščancem.
Za pripravo porove pite s piščancem potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščep soli; za nadev: 250 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 1 čebulo, 2 stroka česna, sol in poper, 1 žličko svinjske masti ali druge maščobe; za preliv: 4 jajca, 100 g navadnega jogurta ali kisle smetane, 1 dl mleka, 1 pest naribanega sira.
Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.
Priprava nadeva: Piščančji file narežemo na kocke, ga solimo in popramo. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo in na maščobi popečemo piščančje meso. Dodamo čebulo, česen in poper, na hitro prepražimo in dušimo še 5 minut. Po okusu dosolimo in popramo.
Priprava preliva: Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in naribanim sirom.
Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prepikamo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.