Porova pita s piščancem

Por je ena tistih hvaležnih vrtnin, ki nas razveseljuje tudi v jesenskem in zimskem času. Če nam zmanjka idej, kako ga uporabiti, in da ne bo vedno to porova juha, pripravimo porovo pito s piščancem.

Za pripravo porove pite s piščancem potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščep soli; za nadev: 250 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 1 čebulo, 2 stroka česna, sol in poper, 1 žličko svinjske masti ali druge maščobe; za preliv: 4 jajca, 100 g navadnega jogurta ali kisle smetane, 1 dl mleka, 1 pest naribanega sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Piščančji file narežemo na kocke, ga solimo in popramo. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo in na maščobi popečemo piščančje meso. Dodamo čebulo, česen in poper, na hitro prepražimo in dušimo še 5 minut. Po okusu dosolimo in popramo.

Priprava preliva: Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in naribanim sirom.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prepikamo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 7. december 2019 / 18:32

Še poslednji drobci

»Edini sonček, ki me je kdaj pa kdaj ogrel, je bil bratec Joško. Zmeraj, ko sem potrebovala topel in iskren objem, ga mi je dal. V najtežjih trenutkih je zbolel tudi moj oče. Pisal mi je, da bi me...

Objavljeno na isti dan


Železniki / torek, 16. november 2021 / 22:36

Pomisleki o vzdrževalcu

Občinski svet v Železnikih je sprejel osnutek novega odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Ratitovec, glede sprememb kataloga delovnih mest v zavodu pa je imel pomisleke.

Rekreacija / torek, 16. november 2021 / 22:33

Nevihtna gora

Burni Bitoraj (1385 m n. m.) – V Gorskem kotarju, blizu kraja Mrkopalj, kjer je bil rojen Jakov Fak, je gora Bitoraj. To je področje Velike Kapele. Vrh in okolico sestavljajo gole, apnenčaste skale, k...

Kronika / torek, 16. november 2021 / 22:30

Uspešno izvedeni iskalni akciji

Pretekli konec tedna sta bili izvedeni dve iskalni akciji za pogrešanima osebama.

Zanimivosti / torek, 16. november 2021 / 22:28

Velikanski paradižnik gojitelja iz Praš

Praše – Rajko Eržen iz Praš je vnet gojitelj paradižnika in vsako leto pridela tudi nekaj kapitalnih primerkov. Letos ga je posejal – ja, posejal v zemljo v plastične lončke, in to seme, ki ga je p...

Gospodarstvo / torek, 16. november 2021 / 22:27

Odgovor na aktualne težave

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo spremembe zakona o agrarnih skupnostih, s katerimi bo odpravilo nekatere težave, ki so se pojavile pri upravljanju agrarnih skupnosti te...