Porova pita s piščancem

Por je ena tistih hvaležnih vrtnin, ki nas razveseljuje tudi v jesenskem in zimskem času. Če nam zmanjka idej, kako ga uporabiti, in da ne bo vedno to porova juha, pripravimo porovo pito s piščancem.

Za pripravo porove pite s piščancem potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščep soli; za nadev: 250 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 1 čebulo, 2 stroka česna, sol in poper, 1 žličko svinjske masti ali druge maščobe; za preliv: 4 jajca, 100 g navadnega jogurta ali kisle smetane, 1 dl mleka, 1 pest naribanega sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Piščančji file narežemo na kocke, ga solimo in popramo. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo in na maščobi popečemo piščančje meso. Dodamo čebulo, česen in poper, na hitro prepražimo in dušimo še 5 minut. Po okusu dosolimo in popramo.

Priprava preliva: Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in naribanim sirom.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prepikamo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 8. avgust 2019 / 11:19

Novi ukrepi za kamniške kolesarje

Občina Kamnik pri železniški postaji na Kranjski cesti gradi sklenjeno povezavo med dvema postajama za izposojo koles Kamkolo.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:23

Martin in Eva od boja za življenje do boja za medalje

To je zgodba dvojčkov Martina in Eve Močnik iz Radomelj. Rojena sta bila kot nedonošenčka prvega novembra pred osemnajstimi leti, tehtala sta komaj dobrih devetsto gramov. Danes sta uspešna športnika,...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:20

Uspešna družinska podjetja

Izšla je osma knjiga Družinsko podjetništvo Slovenije, ki predstavlja deset uspešnih podjetniških zgodb, med njimi štiri z območja Gorenjske.

Nasveti / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:20

Fantje, čas je za akcijo

November, zdaj že bolje znan kot movember, je mesec, namenjen moškemu zdravju. Letošnja tema je rak mod, ki je pogostejši med mlajšimi moškimi. Društvo OnkoMan je pripravilo vseslovensko kampanjo. Nje...

Slovenija / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:19

Ne zatirajte ga, ampak se ga naučite

Tako je v 19. stoletju dejal koroški pisatelj, pesnik in učitelj, nazadnje pa duhovnik Vinzenz Rizzi (1816–1856), ki se je rodil v Špitalu ob Dravi, nato pa je živel in se šolal v Ljubljani, kjer j...

Nasveti / ponedeljek, 22. november 2021 / 22:13

Porast virusnih obolenj pri otrocih

Poleg respiratornega sincicijskega virusa (RSV) med najmlajšo populacijo krožijo še drugi virusi. Znaki pri večini virusov so enaki. Ko otrok zboli, naj ostane doma in naj ne hodi v vrtec, starše pozi...