Dan državnosti proslavljajo tudi v številnih krajih na Gorenjskem. Na Korenskem sedlu so v spomin na osamosvajanje Slovenije in 1. julij 1991 postavili spominsko obeležje. / Foto: Tina Dokl

Praznujemo dan državnosti

S slavnostno sejo državnega zbora in osrednjo proslavo v Ljubljani bomo proslavili jutrišnji dan državnosti. Proslavljajo tudi v številnih krajih po Gorenjskem.

Kranj – Slovenija bo jutri zaznamovala dan državnosti in 28. obletnico osamosvojitve. V čast prazniku bo danes ob 21. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu potekala osrednja državna proslava, na kateri bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Danes je v predsedniški palači tudi sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Na ministrstvu za obrambo pa je ob dnevu državnosti potekala videokonferenca predsednika vlade Marjana Šarca s pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah. Vsako leto za ta državni praznik darujejo tudi zahvalno mašo za domovino, ki je bila letos že v sredo v ljubljanski stolnici, daroval pa jo je nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. Na jutrišnji praznični dan bo urad predsednika republike tradicionalno odprl vrata obiskovalcem.

Dan državnosti zaznamuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost. Že leto poprej, aprila 1990, so bile v Sloveniji izvedene prve demokratične volitve.

Takrat izvoljena Demosova vlada je (tudi v dogovoru z opozicijo) pripravila vse potrebne postopke za izvedbo plebiscita decembra 1990. Na njem se je velika večina Slovencev izrekla za odcepitev od Jugoslavije in oblikovanje lastne države. Nato so v letu 1991 sledile priprave na uresničitev tega cilja in 25. junija je prišlo do sklepnega dejanja. Sprejet je bil tudi ustavni zakon za izvedbo Temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti.

Za dan državnosti bodo številne prireditve potekale tudi na Gorenjskem. Praznovali so že na nekdanjem mejnem platoju Karavanke na Hrušici, na mejnih prehodih Rateče in Korensko sedlo, v Medvodah, Železnikih, Poljanah, Besnici, glavnina prireditev pa bo danes in jutri. Drevi bodo prireditve ob dnevu državnosti na Koroški Beli, Sv. Joštu nad Kranjem, Homcu, v Novi Oselici, Gorenji vasi, pod lipo v Vogljah, na jutrišnji praznični dan pa še v Tržiču, kjer pripravljajo tudi tradicionalni pohod po poteh Teritorialne obrambe, v Škofji Loki, na Trebiji, v Kamniku ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 15. julij 2019 / 10:03

Hibridne grožnje vse bolj aktualne

Slovenija se bo kot 23. država pridružila Evropskemu centru odličnosti za preprečevanje hibridnih groženj, ki krepi nacionalno in mednarodno sodelovanje za soočanje s temi grožnjami.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 15. julij 2019 / 21:27

Umrl je alpinist Janez Svoljšak

Iz Planinske zveze Slovenije so sporočili, da je na odpravi v Pakistanu danes umrl vrhunski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke, član Alpinističnega odseka PD Kranj.

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. julij 2019 / 21:20

Gorenjsko želijo bolj povezati

To je eden od načrtov Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, ki jo bo tudi v naslednjih štirih letih vodil dosedanji direktor Rok Šimenc.

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. julij 2019 / 21:19

Kmetijam državna zemljišča

V razpravi o spremembah kmetijske zemljiške politike je bilo največ pripomb na prednostni vrstni red pri nakupu kmetijskih zemljišč in na predlog, da bi velikim zakupnikom (podjetjem) postopno zmanjša...

GG Plus / ponedeljek, 15. julij 2019 / 21:19

Ciril se je že drugič upokojil

Ciril Šavs z Jezerskega je zadnji petek v juniju ob devetih zvečer še zadnjič zaklenil vrata tamkajšnjega zbirnega centra za odpadke in se dokončno upokojil. Delo na Remontu, kot Jezerjani imenujejo z...

Zanimivosti / ponedeljek, 15. julij 2019 / 21:18

Krvavška konjenica pod Storžič

Konjeniško društvo Krvavec Cerklje je na prvo julijsko soboto organiziralo tradicionalni, že dvaindvajseti Pohod krvavške konjenice. Udeležilo se je je 141 konjenikov, med njimi je bilo 42 žensk.