Jerca Hriberšek Klinar z matičnimi drožmi, ki jih je vzgojila sama in jih poimenovala Patrik

Njena strast je peka z drožmi

Jerca Hriberšek Klinar s Podkočne iz droži ne pripravlja le kruha in potic, temveč tudi vaflje, pite, biskvite, piškote, celo granolo (pečeni kosmiči) in makrone. S Patrikom, kot je poimenovala svoje matične droži, se po začetnih težavah zdaj odlično razumeta ...

»Droži so moja strast,« pravi Jerca Hriberšek Klinar, mlada kuharica s Podkočne, ki je v zadnjih treh letih postala prava mojstrica peke z drožmi. Iz njih ne pripravlja le kruha in potic, temveč tudi vaflje, pite, biskvite, palačinke, piškote, celo granolo in makrone.

Svoje prve droži, ki so fermentirana mešanica moke in vode, je z veliko potrpežljivosti vzgojila sama; a kot priznava, ji na začetku nikakor niso uspele. Vmes je že obupovala, a nikakor obupala, tako da se danes s Patrikom, kot je poimenovala svoje matične droži, odlično razumeta. Začela je s peko kruha, na katerega z britvico ustvarja tudi čudovite vzorce, nadaljevala pa s peko najrazličnejših sladkih in slanih dobrot, ki so, kot so prepričani »drožomani«, bolj zdrave in lažje prebavljive kot jedi s kvasom, a zahtevajo tudi več potrpljenja in časa.

Jerca pri peki uporablja ekološko moko s kmetije svojih staršev. V Globokem pri Brežicah, od koder izvira (na Gorenjsko se je preselila po poroki), imajo namreč ekološko kmetijo in mlin, kjer meljejo ekološko moko. Sama ima najraje rženo in ajdovo, in kot pravi, se potem »igra« in ustvarja lastne recepte. Marsikatero njeno dobroto lahko okusijo tudi gostje Hotela Triglav na Bledu, kjer je Jerca, po izobrazbi organizatorka v gostinstvu in turizmu, tudi zaposlena. Zadolžena je za zajtrke, gostje pa lahko s karte zajtrkov izbirajo med najrazličnejšimi, zlasti lokalnimi jedmi, a pripravljenimi na sodoben način, od ajdovih štrukljev, granole Rajska ptica, kranjske klobase do tradicionalnega slovenskega zajtrka. Jerca pripravlja tudi različne namaze, veganske jedi ter sladke dobrote, tudi piškotke z drožmi, ki goste pričakajo v hotelskih sobah.

Kot pravi, sta kuhanje in peka že od nekdaj njena velika ljubezen, v kuhinji se je smukala že, ko je imela samo dve leti. Njen navdih je od nekdaj mama Branka, za katero pravi, da je še vedno večja mojstrica od nje, četudi kuha le za družino ...

Jerca tudi v prostem času ogromno kuha in peče, kreira lastne recepte in jih preizkuša. Tako si nekoč želi izdati svojo kuharsko knjigo (recepte ima zdaj zbrane v zvezkih in na lističih), morda v povezavi s ponudbo domačih izdelkov z očetove kmetije, razmišlja tudi o priročniku o jedilnem dekorativnem cvetju v kulinariki.

Ob tem pa Jerca skrbi tudi za pravilno prehrano svojega moža Tilna, ki se veliko ukvarja s fitnesom. Pravi, da je njegova osebna kuharska šefinja, na vprašanje, kaj mu najraje skuha, pa odgovarja, da ga najbolj razveseli z dobrim steakom (zrezkom). V kuhinji pa se že smuka tudi njuna hčerka Ana, prvošolka, ki trenira balet, z mamo pa deli tudi ljubezen do zelišč in cvetic.

Jerca pa je tudi umetnica, piše pesmi, ki jih je pred časom že izdala v zbirki, rada fotografira (fotografije hrane objavlja na svojem Instagram profilu), bere knjige ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 6. julij 2009 / 07:00

Šugerdediji (65)

»Saj to ni nič takega. V naših krajih so moški odhajali študirat, kasneje pa so se poročali s precej mlajšimi dekleti. Največkrat celo kar iz istega kraja,« mi je na eni zadnjih zabav razlagal Mi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Dobrodelna akcija v Adergasu

Adergas - Člani Kulturno-umetniškega društva Pod lipo Adergas konec tedna pripravljajo dobrodelno akcijo Bodi zvezda in daruj. Zbirali bodo hrano z daljšim rokom uporabnosti (mok...

Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Pomoč invalidom

Člani Medobčinskega društva invalidov Kranj so se ob petkovem zboru razveselili čeka, ki jim ga je namenila kranjska enota Zavarovalnice Triglav.

Nasveti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Domača praznična potica

Dan pred peko zmeljemo orehe, presejemo moko in jo postavimo na toplo, običajno za peč, rozine pa čez noč namočite v rumu. Za peko si vzemite dovolj časa, približno štiri ure, potrebujete še tope...

Gospodarstvo / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Finančne spodbude za tržno povezovanje

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je v petek objavilo javni razpis, v okviru katerega bo namenilo do 1,8 milijona evrov za spodbujanje tržnega povezovanja pridelovalcev...

Prosti čas / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem zelo neprijetne sanje, da so mi izpadli spodnji zobje, desni štirje. Bolečin ni bilo, zobe so pa bili majavi. Odpravila sem se do zobozdravnika, ki ni našel časa, da bi mi naredil no...