Mlečne rezine

Rezine z mehkim čokoladnim biskvitom in puhasto mlečno kremo z dodatkom meda otroci zagotovo poznajo. Skoraj takšne, kot jih dobimo v hladilniku trgovine, lahko pripravimo tudi sami doma. Domače so še boljše!

Za pripravo mlečnih rezin z medom potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 60 g kakava, 60 g moke, 60 g olja, 180 g sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli, 5 žlic mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 5 listov želatine, 120 g medu.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim vmes dodajamo polovico sladkorja. Stepamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten. Rumenjakom dodamo preostanek sladkorja in stepemo v svetlo maso. Primešamo jim olje in polovico snega iz beljakov. Nato postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še preostanek snega. Maso za biskvit vlijemo na velik pekač od pečice, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. V kozici skupaj segrevamo med in 1 dl smetane toliko časa, da se med raztopi in nastane gladka zmes. Še vroči zmesi primešamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Preostalo smetano stepemo. V posodo skupaj zmešamo mascarpone sir in nekoliko ohlajeno medeno zmes. Nato primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Bisvkit po sredini prerežemo. Polovico biskvita navlažimo z mlekom in prekrijemo s kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita. Vse skupaj za nekaj ur postavimo v hladilnik in nato narežemo na rezine.

Nasvet: Krema je dovolj kompaktna že takoj, zato za sestavljanje samih rezin ne potrebujemo posebnega pekača. Za lepše in bolj enakomerne robove si lahko vseeno pomagamo tako, da rezine sestavimo v pekaču, ki je za polovico manjši od velikega pekača od pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / nedelja, 4. december 2016 / 15:56

Danes že 14. Pirčevi dnevi

Podbrezje – V Podbrezjah bo danes, v nedeljo, 4. decembra, na dan, ko je pred devetdesetimi leti umrla slikarka Ivana Kobilca, potekal prvi Dan spomina na Ivano Kobilca, ki ga bo Kulturno društvo T...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (9. krog in 10. krog - odigran 21.12.): HK Prevoje : Citypark Strele 5:6HK Dinamiti Horjul : HK Yeti Sl. Konjice 11:2IHK Mufloni Tolmin : Kavke Kranj 4:3 - kazenski st...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Aerodromu le odobrili evropsko pomoč

Evropska komisija je le odobrila dobrih 15 milijonov evrov iz kohezijskega sklada za gradnjo potniškega terminala na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Kronika / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Komentar: Ko sodni mlini meljejo (pre)počasi ...

Pred nami so božično-novoletni prazniki, ki so za mnoge najlepši čas v letu. Letošnji bodo zagotovo imeli precej grenak priokus za kupce stanovanj in hiš v Zbiljskem gaju, ki so kljub plačani kup...

Železniki / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Prireditve bodo lahko trajale dlje

Železniki - Javni shodi in prireditve bodo v občini Železniki po novem lahko trajali vsak dan do 24. ure, ob petkih, sobotah in pred dela prostimi dnevi pa s soglasjem župana do...

Slovenija / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Prisegel novi predsednik

Na slavnostni seji državnega zbora je v soboto prisegel novi predsednik države Borut Pahor. Sledila je državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti s slavnostnim govornikom, predsednikom vlade...