Mlečne rezine

Rezine z mehkim čokoladnim biskvitom in puhasto mlečno kremo z dodatkom meda otroci zagotovo poznajo. Skoraj takšne, kot jih dobimo v hladilniku trgovine, lahko pripravimo tudi sami doma. Domače so še boljše!

Za pripravo mlečnih rezin z medom potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 60 g kakava, 60 g moke, 60 g olja, 180 g sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli, 5 žlic mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 5 listov želatine, 120 g medu.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim vmes dodajamo polovico sladkorja. Stepamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten. Rumenjakom dodamo preostanek sladkorja in stepemo v svetlo maso. Primešamo jim olje in polovico snega iz beljakov. Nato postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še preostanek snega. Maso za biskvit vlijemo na velik pekač od pečice, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. V kozici skupaj segrevamo med in 1 dl smetane toliko časa, da se med raztopi in nastane gladka zmes. Še vroči zmesi primešamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Preostalo smetano stepemo. V posodo skupaj zmešamo mascarpone sir in nekoliko ohlajeno medeno zmes. Nato primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Bisvkit po sredini prerežemo. Polovico biskvita navlažimo z mlekom in prekrijemo s kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita. Vse skupaj za nekaj ur postavimo v hladilnik in nato narežemo na rezine.

Nasvet: Krema je dovolj kompaktna že takoj, zato za sestavljanje samih rezin ne potrebujemo posebnega pekača. Za lepše in bolj enakomerne robove si lahko vseeno pomagamo tako, da rezine sestavimo v pekaču, ki je za polovico manjši od velikega pekača od pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 10. december 2023 / 00:38

Brinox raste in se širi

Podjetje Brinox iz Sore je pred kratkim prvič odprlo vrata obiskovalcem. Razkazali so jim inženirske prostore in proizvodnjo ter pripravili razstavo fotografij, ki je prikazala zgodovino podjetja in p...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 28. april 2015 / 00:30

Na Primožu bodo pospravljali les

Na Svetem Primožu, priljubljeni pohodniški točki nad Kamnikom, bodo maja začeli pospravljati les po lanskoletnem žledolomu, zaradi česar pohodnike opozarjajo na previdnost. Pot bo namreč postala gradb...

Zanimivosti / torek, 28. april 2015 / 00:24

Zgodbe sina bohinjskega krojača

Bohinjski rojak Lovro Sodja je plesal in pel na baletnih in opernih odrih ter poučeval glasbo na slovenskih in koroških glasbenih šolah.

Domžale / torek, 28. april 2015 / 00:18

Med tovarnami slamnikov

V Domžalah še vedno ostajajo stavbe in območja, ki pripovedujejo slamnikarske zgodbe. Povezali so jih v tematsko pot in jih opisali v posebnem vodniku, s tem pa združili dvanajst postaj dediščine, na...

Kranjska Gora / torek, 28. april 2015 / 00:11

Zaposleni kot prostovoljci

V sklopu Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo so v Hotelu Lek pripravili prijeten dan za učence Osnovne šole Poldeta Stražišarja Jesenice.

Kamnik / torek, 28. april 2015 / 00:08

Po denar na Kickstarter

Prejšnji torek se je na Kickstarterju začelo zbiranje denarja za nov slovenski projekt SipaBoards, izdelek ekipe iz Kamnika. Gre za samonapihljivo sup desko z električnim pogonom, za zagon proizvodnje...