Mlečne rezine

Rezine z mehkim čokoladnim biskvitom in puhasto mlečno kremo z dodatkom meda otroci zagotovo poznajo. Skoraj takšne, kot jih dobimo v hladilniku trgovine, lahko pripravimo tudi sami doma. Domače so še boljše!

Za pripravo mlečnih rezin z medom potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 60 g kakava, 60 g moke, 60 g olja, 180 g sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli, 5 žlic mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 5 listov želatine, 120 g medu.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim vmes dodajamo polovico sladkorja. Stepamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten. Rumenjakom dodamo preostanek sladkorja in stepemo v svetlo maso. Primešamo jim olje in polovico snega iz beljakov. Nato postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še preostanek snega. Maso za biskvit vlijemo na velik pekač od pečice, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. V kozici skupaj segrevamo med in 1 dl smetane toliko časa, da se med raztopi in nastane gladka zmes. Še vroči zmesi primešamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Preostalo smetano stepemo. V posodo skupaj zmešamo mascarpone sir in nekoliko ohlajeno medeno zmes. Nato primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Bisvkit po sredini prerežemo. Polovico biskvita navlažimo z mlekom in prekrijemo s kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita. Vse skupaj za nekaj ur postavimo v hladilnik in nato narežemo na rezine.

Nasvet: Krema je dovolj kompaktna že takoj, zato za sestavljanje samih rezin ne potrebujemo posebnega pekača. Za lepše in bolj enakomerne robove si lahko vseeno pomagamo tako, da rezine sestavimo v pekaču, ki je za polovico manjši od velikega pekača od pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 23. november 2016 / 20:39

Spet dnevi ruskega filma

Škofja Loka – V Škofji Loki že peto leto zapored prirejajo teden ruskega filma. Začenjajo ga z odprtjem v četrtek, 24. novembra, ob 18. uri v Sokolskem domu Škofja Loka, uro kasneje pa bo sledil og...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 18:49

Nerazdružljivo povezan z naravo

Do konca februarja je v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori na ogled razstava štiridesetih fotografij Motivi iz narave avtorja Lojzija Avsenika iz Gozda - Martuljka. Fotografije prikazujejo zanimivo,...

GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 18:45

Novoletno vedeževanje

Čas okoli novoletnih praznikov je bil zmeraj priložnost za izrekanje dobrih želja in ustreznih voščil. Ta so slej ko prej nekaj lepega. Zamika pa nas tudi, da bi tako ali drugače izvedeli, kaj se nam...

GG Plus / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:22

Gorenjski odlomki iz izbranih knjig

V tem berilu lahko preberete gorenjsko obarvane odlomke iz izbranih knjig. Iz del, katerih avtorji so bili v letu 2019 še posebej izpostavljeni. Na prvem mestu je letošnji nobelovec Peter Handke, sled...

Železniki / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:20

Že šestnajsta Baklada

Selca – Turistično društvo (TD) Selca je na prvi dan novega leta že 16. leto zapored priredilo Baklado. Na tradicionalni pohod v soju bakel se je iz Selc in Dolenje vasi podalo okoli 150 pohodnikov...

Slovenija / ponedeljek, 6. januar 2020 / 15:18

Upokojevanje v letu 2020

V tem letu se bomo upokojevali, če bomo izpolnili oba pogoja, šestdeset let starosti in štirideset let delovne dobe. To velja enako za moške in ženske.