Mlečne rezine

Rezine z mehkim čokoladnim biskvitom in puhasto mlečno kremo z dodatkom meda otroci zagotovo poznajo. Skoraj takšne, kot jih dobimo v hladilniku trgovine, lahko pripravimo tudi sami doma. Domače so še boljše!

Za pripravo mlečnih rezin z medom potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 60 g kakava, 60 g moke, 60 g olja, 180 g sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli, 5 žlic mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 5 listov želatine, 120 g medu.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim vmes dodajamo polovico sladkorja. Stepamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten. Rumenjakom dodamo preostanek sladkorja in stepemo v svetlo maso. Primešamo jim olje in polovico snega iz beljakov. Nato postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še preostanek snega. Maso za biskvit vlijemo na velik pekač od pečice, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. V kozici skupaj segrevamo med in 1 dl smetane toliko časa, da se med raztopi in nastane gladka zmes. Še vroči zmesi primešamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Preostalo smetano stepemo. V posodo skupaj zmešamo mascarpone sir in nekoliko ohlajeno medeno zmes. Nato primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Bisvkit po sredini prerežemo. Polovico biskvita navlažimo z mlekom in prekrijemo s kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita. Vse skupaj za nekaj ur postavimo v hladilnik in nato narežemo na rezine.

Nasvet: Krema je dovolj kompaktna že takoj, zato za sestavljanje samih rezin ne potrebujemo posebnega pekača. Za lepše in bolj enakomerne robove si lahko vseeno pomagamo tako, da rezine sestavimo v pekaču, ki je za polovico manjši od velikega pekača od pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Nominator 278

Čeprav se mi je na tem mestu že nekajkrat zapisalo, da naključja ni, bi tokrat, vsaj ob teh dveh »zgodbah«, kjer se je kakopak govorilo o tem, mar sploh je, bi vanj skoraj da začenjal verjeti. Mo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 19. maj 2015 / 13:18

Na vrt za sprostitev

V Smledniku je v soboto potekalo Flancanje, tradicionalna prireditev, na kateri si obiskovalci izmenjajo doma vzgojene sadike. Povprašali smo jih, kaj jim pomeni vrtičkarstvo.

Preddvor / torek, 19. maj 2015 / 12:35

Spet bodo šli po Tovorni poti

Možjanca – V soboto, 23. maja (v primeru slabega vremena pa 30. maja), bo že tretji pohod po Tovorni poti Možjanca–Kokra. Tudi prejšnjega je pripravila okrepčevalnica Rožmarin na Možjanci, kjer se...

Domžale / torek, 19. maj 2015 / 12:34

Dan odprtih vrat Urada za delo Kamnik in Domžale

Kamnik, Domžale – Zavod za zaposlovanje – Urada za Kamnik in Domžale v četrtek, 21. maja, od 10. do 15. ure organizirata dan odprtih vrat. Sodelovali bodo nekateri lokalni delodajalci, ki bodo pred...

Radovljica / torek, 19. maj 2015 / 12:33

Spet bodo ustvarjali panjske končnice

Radovljica – Na Linhartovem trgu v Radovljici bodo jutri, v sredo, spet ustvarjali panjske končnice. Ustvarjalne delavnice že šestnajst let pripravlja Osnovna šola Antona Janše Radovljica. Letošnja...

Nasveti / torek, 19. maj 2015 / 12:28

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Za nalogo ste imeli karte Potovanje, Težave, Denar. Veliko rjave barve nam kaže na revnost v materialnem smislu in lahko si razlagamo, da ko se odpravimo na neko pot, moramo biti previdni...