Mlečne rezine

Rezine z mehkim čokoladnim biskvitom in puhasto mlečno kremo z dodatkom meda otroci zagotovo poznajo. Skoraj takšne, kot jih dobimo v hladilniku trgovine, lahko pripravimo tudi sami doma. Domače so še boljše!

Za pripravo mlečnih rezin z medom potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 60 g kakava, 60 g moke, 60 g olja, 180 g sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli, 5 žlic mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 5 listov želatine, 120 g medu.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim vmes dodajamo polovico sladkorja. Stepamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten. Rumenjakom dodamo preostanek sladkorja in stepemo v svetlo maso. Primešamo jim olje in polovico snega iz beljakov. Nato postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še preostanek snega. Maso za biskvit vlijemo na velik pekač od pečice, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. V kozici skupaj segrevamo med in 1 dl smetane toliko časa, da se med raztopi in nastane gladka zmes. Še vroči zmesi primešamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Preostalo smetano stepemo. V posodo skupaj zmešamo mascarpone sir in nekoliko ohlajeno medeno zmes. Nato primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Bisvkit po sredini prerežemo. Polovico biskvita navlažimo z mlekom in prekrijemo s kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita. Vse skupaj za nekaj ur postavimo v hladilnik in nato narežemo na rezine.

Nasvet: Krema je dovolj kompaktna že takoj, zato za sestavljanje samih rezin ne potrebujemo posebnega pekača. Za lepše in bolj enakomerne robove si lahko vseeno pomagamo tako, da rezine sestavimo v pekaču, ki je za polovico manjši od velikega pekača od pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 21. december 2018 / 11:35

LUFt prihaja tudi v Medvode

Medvode – Jutri, 22. decembra, bo med 10. in 20. uro v prireditvenem šotoru pred Knjižnico Medvode prvič potekal LUFt, sejem unikatnih izdelkov. Organizatorji so pripravili tudi spremljevalni progr...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 18. junij 2016 / 15:36

Žlahtne narečne viže

Na šestnajstem Večeru slovenskih viž v narečju, ki je potekal v Škofji Loki, so slavili Lisjaki z Barbaro in Neli, občinstvo pa so najbolj navdušili Raubarji in tako že drugo leto zapored osvojili van...

Šport / sobota, 18. junij 2016 / 15:25

Prvič med profesionalkami

Kranj – Naša najboljša boksarka, Kranjčanka Andreja Bešter, je že v Nemčiji, kjer se bo danes pomerila z Maike Klüners. »Nemka je dvakratna državna prvakinja. Vem, da je boksala z aktualno...

Kronika / sobota, 18. junij 2016 / 15:21

Zaradi požara izpad elektrike

V četrtek zjutraj so zaradi požara na območju Hidroelektrarne Medvode za dve uri brez elektrike ostali prebivalci Medvod in okolice. Prišlo je do stika na 20-kilovoltnem daljnovodu Elektra Gorenjska.

GG Plus / sobota, 18. junij 2016 / 14:36

Ivan Grohar med revščino in genialnostjo

Angleški pisec Aldous Huxley je zapisal: »Kako veste, da Zemlja ni pekel kakega drugega planeta?« Tako bi se lahko vprašal tudi slovenski slikar Ivan Grohar. Rodil se je 15. junija 1867 v bajtarski...

Gorenjska / sobota, 18. junij 2016 / 12:56

Gorenjsko želijo povezovati

Župani gorenjskih občin, ki so se ta teden sestali na seji Sveta gorenjske regije, si želijo čim prej uresničiti skupne razvojne programe, ki bi regijo še bolj povezali.