Mlečne rezine

Rezine z mehkim čokoladnim biskvitom in puhasto mlečno kremo z dodatkom meda otroci zagotovo poznajo. Skoraj takšne, kot jih dobimo v hladilniku trgovine, lahko pripravimo tudi sami doma. Domače so še boljše!

Za pripravo mlečnih rezin z medom potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 60 g kakava, 60 g moke, 60 g olja, 180 g sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščep soli, 5 žlic mleka za navlažitev biskvita; za kremo: 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 5 listov želatine, 120 g medu.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim vmes dodajamo polovico sladkorja. Stepamo tako dolgo, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten. Rumenjakom dodamo preostanek sladkorja in stepemo v svetlo maso. Primešamo jim olje in polovico snega iz beljakov. Nato postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še preostanek snega. Maso za biskvit vlijemo na velik pekač od pečice, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. V kozici skupaj segrevamo med in 1 dl smetane toliko časa, da se med raztopi in nastane gladka zmes. Še vroči zmesi primešamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Preostalo smetano stepemo. V posodo skupaj zmešamo mascarpone sir in nekoliko ohlajeno medeno zmes. Nato primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje rezin: Bisvkit po sredini prerežemo. Polovico biskvita navlažimo z mlekom in prekrijemo s kremo. Na kremo postavimo drugo polovico biskvita. Vse skupaj za nekaj ur postavimo v hladilnik in nato narežemo na rezine.

Nasvet: Krema je dovolj kompaktna že takoj, zato za sestavljanje samih rezin ne potrebujemo posebnega pekača. Za lepše in bolj enakomerne robove si lahko vseeno pomagamo tako, da rezine sestavimo v pekaču, ki je za polovico manjši od velikega pekača od pečice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 27. december 2016 / 12:55

Plavž bo dobil novo streho

Železniki – V starem delu Železnikov so obiskovalci te dni priča malce neobičajnemu prizoru. Plavž, ena največjih železnikarskih znamenitosti, je namreč brez ostrešja. Slednje je bilo zelo dotrajan...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Kopali bi, pa čeprav brez soglasja

Telekom Slovenija je pred leti pri Janezu Šarcu samovoljno zgradil razdelilno omarico, ki jo želi sedaj prenoviti. Šarc temu nasprotuje in opozarja na njihovo aroganco.

Nasveti / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Moč Prometeja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Gospodarstvo / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Nove storitve davčne asistentke Vide

Ljubljana - Virtualna davčna asistentka Vida je doslej odgovarjala prek elektronske pošte le na vprašanja o dohodnini, v davčni upravi pa so pred kratkim njeno »pristojnost« razš...

Mularija / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Plesali z roboti

Pred kratkim je v Tehniškem šolskem centru Kranj potekalo regijsko tekmovanje ROBObum 2010, ki se ga je udeležilo 77 osnovnošolcev iz sedmih gorenjskih šol.

Mularija / sreda, 24. marec 2010 / 07:00

Delo novinarja je zahtevno, a zanimivo

Marca smo bodoči novinarji OŠ Šenčur obiskali medijsko hišo Gorenjski glas. Ko smo vstopili, nas je za vrati čakal velik prostor, za steklom pa delavni novinarji. Gospa Dina Kavčič nas je prijazn...