Jedi s piščancem in domačo zelenjavo

Za pripravo paradižnikove rižote s piščancem po­trebujemo: 400 g srednjezrnatega riža, 400 g piščančjega fileja, 4 stroke česna, 1 čebulo, pol kilograma svežega paradižnika, 1 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Česen in čebulo olupimo ter na drobno nasekljamo. Piščančji file narežemo na kocke ter ga posolimo in popopramo. Popečemo ga na žlici olja ter dodamo čebulo in česen. Pražimo 5 minut, nato primešamo riž in na kocke narezan paradižnik ter baziliko. Pražimo nekaj minut in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Kuhamo od 15 do 20 minut, toliko časa, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še nekaj tekočine in po okusu dodatno posolimo. Pred serviranjem pustimo rižoto stati v pokriti posodi 5 minut.

Nasvet: Rižota je polnega okusa že brez dodanih maščob, a če jo želimo narediti še bolj kremasto in bogato, ji na koncu primešamo še kakšno pest parmezana ali kocko masla oziroma žlico olivnega olja.

Za pripravo pečenega piščanca z bučo in bučkami potrebujemo: 1 večji ali več manjših kosov piščanca s kostjo, polovico hokaido buče, 1 srednje veliko bučko, 4 stroke česna, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, dve žlici olivnega olja.

Bučo olupimo in narežemo na kocke, bučko narežemo na tanjše rezine. V skledo stresemo narezano zelenjavo, dodamo česen ter vse skupaj posolimo in prelijemo z eno žlico olivnega olja. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Piščančje kose solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter premažemo z žlico olivnega olja. Postavimo jih na pekač in pečemo najprej 20 minut pri 200 °C. Po tem času k piščancu stresemo zelenjavo in pečemo še 40 minut. Vmes enkrat vse skupaj premešamo, da se meso in zelenjava enakomerno zapečeta.

Nasvet: Če imamo večje kose mesa, čas peke podaljšamo za nekaj minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Starodobniki spet na snegu

Društvo Rovtarji, ki je že dvanajstič pripravilo mednarodno smučarsko tekmovanje po starem v Škofji Loki, se klub pomanjkanju snega ne da.

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 24. junij 2019 / 15:15

Na pohod z roparskimi vitezi

Žlebe – Turistično društvo Žlebe - Marjeta vabi na 16. Pohod po poteh roparskih vitezov, ki bo jutri, 25. junija, z začetkom ob 8. uri pred OŠ Preska v Medvodah. Pridružite se jim lahko tudi kjerko...

Gorenjska / ponedeljek, 24. junij 2019 / 15:15

Zastave za praznik

Jesenice – Jutri je 25. junij, dan državnosti. Ob tem v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska pozivajo k izobešanju zastav. »Bodimo ponosni in izobešajmo zastave! Naj za...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. junij 2019 / 15:12

Začenjajo se počitnice

S podelitvijo spričeval bodo v slovenskih osnovnih in srednjih šolah danes končali letošnje šolsko leto, pred šolarji sta zdaj – vsaj za večino – dva brezskrbna počitniška meseca. Novo šolsko leto se...

Gorenjska / ponedeljek, 24. junij 2019 / 15:09

Praznujemo dan državnosti

S slavnostno sejo državnega zbora in osrednjo proslavo v Ljubljani bomo proslavili jutrišnji dan državnosti. Proslavljajo tudi v številnih krajih po Gorenjskem.

Kultura / ponedeljek, 24. junij 2019 / 15:06

Romantika ženskega telesa

V Muzeju Občine Šenčur je do 7. julija na ogled razstava akademske slikarke Jerneje Smolnikar.