Jedi s piščancem in domačo zelenjavo

Za pripravo paradižnikove rižote s piščancem po­trebujemo: 400 g srednjezrnatega riža, 400 g piščančjega fileja, 4 stroke česna, 1 čebulo, pol kilograma svežega paradižnika, 1 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Česen in čebulo olupimo ter na drobno nasekljamo. Piščančji file narežemo na kocke ter ga posolimo in popopramo. Popečemo ga na žlici olja ter dodamo čebulo in česen. Pražimo 5 minut, nato primešamo riž in na kocke narezan paradižnik ter baziliko. Pražimo nekaj minut in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Kuhamo od 15 do 20 minut, toliko časa, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še nekaj tekočine in po okusu dodatno posolimo. Pred serviranjem pustimo rižoto stati v pokriti posodi 5 minut.

Nasvet: Rižota je polnega okusa že brez dodanih maščob, a če jo želimo narediti še bolj kremasto in bogato, ji na koncu primešamo še kakšno pest parmezana ali kocko masla oziroma žlico olivnega olja.

Za pripravo pečenega piščanca z bučo in bučkami potrebujemo: 1 večji ali več manjših kosov piščanca s kostjo, polovico hokaido buče, 1 srednje veliko bučko, 4 stroke česna, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, dve žlici olivnega olja.

Bučo olupimo in narežemo na kocke, bučko narežemo na tanjše rezine. V skledo stresemo narezano zelenjavo, dodamo česen ter vse skupaj posolimo in prelijemo z eno žlico olivnega olja. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Piščančje kose solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter premažemo z žlico olivnega olja. Postavimo jih na pekač in pečemo najprej 20 minut pri 200 °C. Po tem času k piščancu stresemo zelenjavo in pečemo še 40 minut. Vmes enkrat vse skupaj premešamo, da se meso in zelenjava enakomerno zapečeta.

Nasvet: Če imamo večje kose mesa, čas peke podaljšamo za nekaj minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 25. april 2018 / 11:12

Vaške razprtije

Človekova moč je bila vedno v skupnosti in v povezovanju. V zgodovini kot posamezniki preprosto nismo mogli preživeti. Morali smo biti povezani, da smo se lahko selili, lovili živali, obdelovali po...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Pesem združuje vse ljudi

V kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici je pesem družila tako izvajalce kot tudi obiskovalce.

Zanimivosti / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Borovlje, biser pod Karavankami

Za hitro razvijajoče se mesto rečejo, da mu je Drava mati, oče pa Ljubelj.

Tržič / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Paviljon NOB se poseda

Tržič - Občinski svetnik Pavel Rupar je na sredini seji občinskega sveta opozoril na klavrno stanje Paviljona NOB v Tržiču. »Paviljon se poseda, ima težave s statiko, lahk...

Prosti čas / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Komentator mora imeti dirkaške izkušnje

Kanal A je letos ljubiteljem moto športa ponudil tudi vrhunske motociklistične dirke, zvezde dvokolesnikov pa lahko v neposrednih prenosih na televiziji po novem spremljajo v dveh tekmovalnih razredih...

Prosti čas / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Ko sem bila majhna, sem sanjala sanje, ki se jih še danes spominjam in si jih ne znam razložiti. Hodila sem po travniku nedaleč od naše hiše in naenkrat videla ob poti kos mesa, za katerega s...