Jedi s piščancem in domačo zelenjavo

Za pripravo paradižnikove rižote s piščancem po­trebujemo: 400 g srednjezrnatega riža, 400 g piščančjega fileja, 4 stroke česna, 1 čebulo, pol kilograma svežega paradižnika, 1 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Česen in čebulo olupimo ter na drobno nasekljamo. Piščančji file narežemo na kocke ter ga posolimo in popopramo. Popečemo ga na žlici olja ter dodamo čebulo in česen. Pražimo 5 minut, nato primešamo riž in na kocke narezan paradižnik ter baziliko. Pražimo nekaj minut in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Kuhamo od 15 do 20 minut, toliko časa, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še nekaj tekočine in po okusu dodatno posolimo. Pred serviranjem pustimo rižoto stati v pokriti posodi 5 minut.

Nasvet: Rižota je polnega okusa že brez dodanih maščob, a če jo želimo narediti še bolj kremasto in bogato, ji na koncu primešamo še kakšno pest parmezana ali kocko masla oziroma žlico olivnega olja.

Za pripravo pečenega piščanca z bučo in bučkami potrebujemo: 1 večji ali več manjših kosov piščanca s kostjo, polovico hokaido buče, 1 srednje veliko bučko, 4 stroke česna, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, dve žlici olivnega olja.

Bučo olupimo in narežemo na kocke, bučko narežemo na tanjše rezine. V skledo stresemo narezano zelenjavo, dodamo česen ter vse skupaj posolimo in prelijemo z eno žlico olivnega olja. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Piščančje kose solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter premažemo z žlico olivnega olja. Postavimo jih na pekač in pečemo najprej 20 minut pri 200 °C. Po tem času k piščancu stresemo zelenjavo in pečemo še 40 minut. Vmes enkrat vse skupaj premešamo, da se meso in zelenjava enakomerno zapečeta.

Nasvet: Če imamo večje kose mesa, čas peke podaljšamo za nekaj minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Minister Podobnik v Bohinju

Bohinjski župan je po sestanku z ministrom za okolje in prostor Janezom Podobnikom optimističen. Pričakuje še ministra za šolstvo in promet.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 23. april 2024 / 17:21

Huda poškodba pri podiranju dreves

Bohinj – Pri delu v gozdu na območju Jelovice v občini Bohinj se je pred dnevi poškodoval 35-letni moški. Po ugotovitvah radovljiških policistov ga je med podiranjem dreves zadelo deblo in ga hudo...

Izleti GG / torek, 23. april 2024 / 17:19

Dan na Amalfijski obali (2)

Opazim, da Neapelj proti jugu postaja vse bolj razdrobljen: predmestje počasi prehaja v manjše zaselke, dokler se betonska veriga pri Pompejih popolnoma ne prekine in se na vzpetinah v daljavi začn...

Škofja Loka / torek, 23. april 2024 / 17:18

Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju

Škofja Loka – Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka ta četrtek, 25. aprila, vabi na slavnostno prireditev ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju. Prireditev se bo ob 17. uri zače...

Radovljica / torek, 23. april 2024 / 17:17

Radovljica, (k)raj čokoladnih užitkov

Tokratni konec tedna je bil v Radovljici rezerviran za čokolado. Takšne in drugačne vrste, klasično, mlečno, belo, pa tudi za tako z azijskim pridihom, citrusi in čilijem. Potekal je namreč že enajsti...

Šport / torek, 23. april 2024 / 14:02

Zanesljiva zmaga Tadeja Pogačarja

Kranj – Zadnje tri sezone najboljši kolesar na svetu, Tadej Pogačar s Klanca pri Komendi (UAE Team Emirates), ki je na vrhu svetovne lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI), je minulo nedeljo zm...