Jedi s piščancem in domačo zelenjavo

Za pripravo paradižnikove rižote s piščancem po­trebujemo: 400 g srednjezrnatega riža, 400 g piščančjega fileja, 4 stroke česna, 1 čebulo, pol kilograma svežega paradižnika, 1 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Česen in čebulo olupimo ter na drobno nasekljamo. Piščančji file narežemo na kocke ter ga posolimo in popopramo. Popečemo ga na žlici olja ter dodamo čebulo in česen. Pražimo 5 minut, nato primešamo riž in na kocke narezan paradižnik ter baziliko. Pražimo nekaj minut in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Kuhamo od 15 do 20 minut, toliko časa, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še nekaj tekočine in po okusu dodatno posolimo. Pred serviranjem pustimo rižoto stati v pokriti posodi 5 minut.

Nasvet: Rižota je polnega okusa že brez dodanih maščob, a če jo želimo narediti še bolj kremasto in bogato, ji na koncu primešamo še kakšno pest parmezana ali kocko masla oziroma žlico olivnega olja.

Za pripravo pečenega piščanca z bučo in bučkami potrebujemo: 1 večji ali več manjših kosov piščanca s kostjo, polovico hokaido buče, 1 srednje veliko bučko, 4 stroke česna, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, dve žlici olivnega olja.

Bučo olupimo in narežemo na kocke, bučko narežemo na tanjše rezine. V skledo stresemo narezano zelenjavo, dodamo česen ter vse skupaj posolimo in prelijemo z eno žlico olivnega olja. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Piščančje kose solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter premažemo z žlico olivnega olja. Postavimo jih na pekač in pečemo najprej 20 minut pri 200 °C. Po tem času k piščancu stresemo zelenjavo in pečemo še 40 minut. Vmes enkrat vse skupaj premešamo, da se meso in zelenjava enakomerno zapečeta.

Nasvet: Če imamo večje kose mesa, čas peke podaljšamo za nekaj minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 13. junij 2007 / 07:00

Rast nad vsemi pričakovanji

Gospodarska rast v prvem četrtletju je s 7,2 odstotka presegla vsa pričakovanja in napovedi. Največ je k temu prispevalo gradbeništvo, izredno se povečuje tudi izvoz.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 1. avgust 2011 / 07:00

Železni Team najboljši

Kamnik – Kamniški športni delavci so četrtič zapored pripravili zanimivo tekmovanje športnih ekip v kvadratonu, ki je sestavljen iz štirih športnih disciplin. Ekipe se medsebojno...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. avgust 2011 / 07:00

Nov sprehajalni vodnik po Bledu

Knjiga z naslovom Čez osamelce in ledine Blejske kotline, avtorja Vladimirja Siliča, bralca spodbuja k odkrivanju okolice Bleda.

Šport / ponedeljek, 1. avgust 2011 / 07:00

Trans Slovenija v južni izvedbi

Kranjski organizatorji na čelu z Iztokom Boltezom tudi letos pripravljajo tekaški ultramaraton, ki bo letos potekal po vzhodnem in južnem delu Slovenije.

Radovljica / ponedeljek, 1. avgust 2011 / 07:00

Cerkev dokončno obnovljena

Nadškof Anton Stres je v začetku julija blagoslovil svete podobe v obnovljeni cerkvi sv. Lenarta v Kropi.

Zanimivosti / ponedeljek, 1. avgust 2011 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Vida Finžgar iz Krope je zvesta naročnica Gorenjskega glasa že 64 let, odkar časopis sploh izhaja.