Jedi s piščancem in domačo zelenjavo

Za pripravo paradižnikove rižote s piščancem po­trebujemo: 400 g srednjezrnatega riža, 400 g piščančjega fileja, 4 stroke česna, 1 čebulo, pol kilograma svežega paradižnika, 1 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Česen in čebulo olupimo ter na drobno nasekljamo. Piščančji file narežemo na kocke ter ga posolimo in popopramo. Popečemo ga na žlici olja ter dodamo čebulo in česen. Pražimo 5 minut, nato primešamo riž in na kocke narezan paradižnik ter baziliko. Pražimo nekaj minut in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Kuhamo od 15 do 20 minut, toliko časa, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še nekaj tekočine in po okusu dodatno posolimo. Pred serviranjem pustimo rižoto stati v pokriti posodi 5 minut.

Nasvet: Rižota je polnega okusa že brez dodanih maščob, a če jo želimo narediti še bolj kremasto in bogato, ji na koncu primešamo še kakšno pest parmezana ali kocko masla oziroma žlico olivnega olja.

Za pripravo pečenega piščanca z bučo in bučkami potrebujemo: 1 večji ali več manjših kosov piščanca s kostjo, polovico hokaido buče, 1 srednje veliko bučko, 4 stroke česna, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, dve žlici olivnega olja.

Bučo olupimo in narežemo na kocke, bučko narežemo na tanjše rezine. V skledo stresemo narezano zelenjavo, dodamo česen ter vse skupaj posolimo in prelijemo z eno žlico olivnega olja. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Piščančje kose solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter premažemo z žlico olivnega olja. Postavimo jih na pekač in pečemo najprej 20 minut pri 200 °C. Po tem času k piščancu stresemo zelenjavo in pečemo še 40 minut. Vmes enkrat vse skupaj premešamo, da se meso in zelenjava enakomerno zapečeta.

Nasvet: Če imamo večje kose mesa, čas peke podaljšamo za nekaj minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 25. avgust 2015 / 10:25

Obsojate obsojene?

Študentke socialne pedagogike ljubljanske Pedagoške fakultete, med katerimi so tudi tri Gorenjke, svoj čas posvečajo delu s priporniki iz Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Ljubljana.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Bizjakova Veronika

Domačini jo poznajo kot Bizjakovo Veroniko z Zg. Bele, njihova gostilna pa je v zadnjem času znana predvsem zaradi številnih porok. Po novem poskrbijo tudi za to, da svojega izbranca ali izbranko...

Šport / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Rezultati 1., 2., in 3. lige (11. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (11. krog - odigran 16.12. in 17.12. in 18.12.): Citypark Strele : Kranjski Orli 6:2IHK Mufloni Tolmin : HK Dinamiti Horjul 5:14HK Yeti Slovenske Konjice : G&P L...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Anketa: Nakup igrač

Decembra se predvsem najmlajši veselijo daril dobrih mož, med katerimi je veliko igrač. Potrošnike smo povprašali, kakšne igrače kupujejo otrokom, na kaj so pri nakupu pozorni, kako preverjajo varnost...

GG Plus / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Bronasti zvonček

V gore je človek zahajal že od prazgodovine naprej, predvsem zaradi svojega preživetja. Območja na gozdni meji so bila primerna za lov na divjad, naravne travnate površine nad gozdno m...

GG Plus / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Natakar`ca, še en liter! (1)

O tistih, ki so zasvojeni z alkoholom, zelo pogosto govorimo z ljubkovalnicami. Da so alkoholiki, da ga ''popijejo kozarček preveč'', da so odvisniki in podobno. Zme...