Za manj zavržene hrane
Škofja Loka – V sklopu aktivnosti ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki smo ga zaznamovali v sredo, so Ekologi brez meja v sodelovanju z Lidlom Slovenija zasnovali tudi projekt Hrana svoje mesto najde – občinska iniciativa za manj zavržene hrane. S tem naj bi poskrbeli za celostno preprečevanje in zmanjševanje količin zavržene hrane na ravni lokalnih skupnosti. Za sodelovanje v pilotnem projektu Hrana svoje mesto najde so med občinami iz mreže Zero waste Slovenija izbrali občino Škofja Loka. V okviru projekta bodo iskali možnosti za zmanjšanje zavržkov hrane znotraj treh ciljnih skupin: javnega sektorja, gospodarskih subjektov in gospodinjstev. »Na poti proti zero waste iniciativi smo v Škofji Loki veseli, da lahko v sklopu tega projekta posvetimo posebno pozornost zavrženi hrani, ki od nas ne zahteva globokih prilagajanj, le našo odločitev in nekaj sprememb vedenja,« je poudaril župan občine Škofja Loka Tine Radinja, ki verjame, da tako lahko hitro naredimo razliko, ki je pomembna. Projekt se bo sklenil s Slovenskim dnem brez zavržene hrane, ki smo ga na pobudo Lidla Slovenija prvič zaznamovali 24. aprila in je bil tudi glavni povod za začetek konkretnega sodelovanja med trgovcem in okoljevarstveniki, so še pojasnili v društvu Ekologi brez meja.