Kuharski mojster Gregor Rozman je gasilcem pripravil malico v zahvalo za trud, s katerim skrbijo za skupnost, pa tudi z namenom promocije lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov, ki jo podpira kmetijsko ministrstvo. / Foto: Gorazd Kavčič

Pripravili malico za gasilce

Akciji, namenjeni promociji lokalne hrane, se je pridružil tudi blejski hotel Bled Rose, kjer so prejšnji torek malico, ki jo je pripravil kuharski mojster Gregor Rozman, postregli zaslužnim gasilcem z Bleda, iz Bohinja in Gorij.

Bled – V seriji petih gastronomskih dogodkov, ki jih organizira ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021, so enega pripravili tudi na Bledu. V hotelu Bled Rose so prejšnji pripravili malico za zaslužne gasilce z Bleda, iz Bohinja in Gorij; skuhal in postregel jo je kuharski mojster Gregor Rozman s svojo ekipo, k sodelovanju pa je povabil tudi dva lokalna dobavitelja: Mlekarstvo Podjed z Olševka in Mesarijo Mlinarič iz Lesc.

»Gasilce zelo spoštujem, zato sem z veseljem sprejel ponujeno nalogo. Premalokrat ste omenjeni in nagrajeni za svoje delo,« je zbrane goste nagovoril Rozman. »Poskusil sem se vam približati z Mlinaričevo kranjsko klobaso, ki jo predstavljam kot dobro malico; da ne boste lačni, smo dodali testenine, in ker je moja kulinarika znana po tem, da stare sestavine rad povežem v nekaj novega, smo zraven dodali v sol vložen rumenjak. Čaka vas tudi kruh, ki mu pravimo šefov hlebec, zraven sta na voljo vrhunsko Podjedovo maslo in skuta, ki smo jo spremenili v okusen namaz. Na koncu vas čaka še 'šmoren' z marmelado, ki smo ji dodali vrtnice, ki rastejo kar na našem vrtu,« je Rozman slikovito opisal, kaj je pripravil za svoje posebne goste.

Mateja Kodermac iz hotela Bled Rose pravi, da so se povabila k sodelovanju zelo razveselili. »Zdi se nam prav, da gostimo člane prostovoljnih gasilskih društev, ker veliko doprinesejo družbi, pomagajo ljudem v stiski, in tako skupaj promoviramo lokalne sestavine in lokalno okolje.« Tudi sicer, poudarjajo v hotelu, jim je pomembno, da med svojimi gosti promovirajo lokalno kulinariko. »Gosti še kako dobro vedo, kaj je kvalitetna hrana. Takoj prepoznajo razliko že med odličnim in slabim kruhom,« je povedala direktorica hotela Natalija Kovač.

Tudi poveljnik gasilcev občine Bled Andrej Kodeh je bil vesel druženja ob dobri lokalni hrani. »Gasilci smo bili veseli povabila. Še več bi se morali srečevati, tudi ob takih priložnostih, ne le takrat, ko se nekaj zgodi in je treba posredovati. Vesel sem tudi mladih, zagnanih kuharjev, ki jim ni vseeno, kakšno hrano postrežejo in od kod.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 7. julij 2021 / 07:20

Grad Dvor odpira svoja vrata

Preddvor – Grad Dvor v Preddvoru je davno tega že služil turističnim namenom. Po natanko stotih letih ga v sodelovanju z Zavodom Grof in Grofica ter Zavodom za turizem Preddvor ponovno vračajo med...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Pomoč brez meja

V Kranju so se srečali partnerji v evropskem projektu Goal, ki povezuje intervencijske sile iz Slovenije in Avstrije. Dogovarjali so se o obsežni reševalni vaji v predoru Ljubelj, v kateri bo sodelova...

Kronika / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Rop zlatarne jima je spodletel

Kranj - Kranjski policisti so bili v petek pozno popoldne obveščeni o ropu v zlatarni na Cesti Staneta Žagarja v Kranju. Takoj so odšli na kraj in ugotovili, da sta do prodajalke...

Šport / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Slavila sta zakonca Terlikar

Na Vodiški planini je potekal tradicionalni zaključek za najbolj zveste pohodnike in kolesarje minulega leta. Absolutna zmagovalca Vodiške planine sta postala zakonca Terlikar s Srednje Dobrave.

Zanimivosti / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Nova slovenska prvenstvena smer v Fitz Royu

Kamnik - Člana slovenske mladinske alpinistične reprezentance Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica) in Tadej Krišelj (AO PD Kamnik) sta pred kratkim v vzhodni steni Fitz Roya preple...

Zanimivosti / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Prijatelji Jošta na srečanju

Jošt - Minulo soboto so prijatelji Jošta organizirali že 34. letno srečanje članov. Kot je povedal Milan Zelnik, so obdarili vse zaslužne člane ter si s predvajanjem slik preko p...