V 1400 metrov dolgem predoru Pitve je popolna tema, promet pa poteka enosmerno.

Otoki s kolesa

Potovanje z barko in kolesom (2)

Po Šolti in Braču je naslednje jutro sledila selitev na Hvar. Z dolžino 68 kilometrov je najdaljši otok na Hrvaškem, sicer pa četrti največji. Pripluli smo v Jelso, ki je bila naše izhodišče.

Za Hvar smo si vzeli dva dneva. Prvi dan smo šli z Jelse najprej do Zavale. Začetek je predstavljal vzpon do v živo skalo izklesanega predora Pitve. Odprt je bil leta 1962 in je bil dolgo časa edina povezava naselij na južni strani otoka z Jelso. Vožnja skozenj je sicer dovoljenja le avtomobilom. Še zdaleč nismo bili edini kolesarji. Dolg je 1400 metrov, visok komaj dobra dva metra, širok pa 2,3 metra (za enosmerni promet), zato je na vsaki strani predora semafor. V predoru je popolna tema in hladno. Ni bilo enostavno, sploh ne, ker vsem ni uspelo priti skozi dovolj hitro in se je na drugi strani že prižgala zelena luč. K sreči je v predoru tudi izogibališče. To je bil zagotovo najbolj adrenalinski del tokratnega kolesarjenja. Po spustu po serpentinah je bil v Zavali čas za prvi postanek s kopanjem. Naslednji vmesni cilj je bila Sveta Nedelja. V okolici so vinogradi, kjer prideljujejo najboljša hvarska vina, med katerimi je posebno znan Plavac. Ogledali smo si vinsko klet. Sedaj že pokojni Zlatan Plenković, ki velja za enega najbolj znanih hrvaških vinarjev, je sredi osemdesetih let družinsko kmetijo začel spreminjati v vinsko klet, ki je v jami pod gladino morja. Zgradil je še restavracijo in marino. Do Jelse smo se vračali po isti poti. Popestrili so jo vozniki Vesp, ki so imeli v Sveti Nedelji očitno srečanje. Trije smo se odločili, da gremo namesto skozi predor čez hrib. Makadamska cesta (edini tovrstni odsek, sicer smo kolesarili po asfaltu) ponuja krasne razglede na sosednje otoke. S kolesom smo v tem dnevu naredili 44 kilometrov, dobrih tisoč višinskih metrov.

Popoldan in zvečer smo imeli dovolj časa še za spoznavanje Jelse, letovišča in pristanišča. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 3. februar 2024 / 09:46

Rženi kruh na Gorenjskem

Mojstrice peke Podbreške potice so se v decembru mudile v Slovenj Gradcu, kjer so predstavile pripravo testa in nadeva zanjo. Zgodba se je obrnila in Podbrezje so nedavno obiskale Korošice.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...