Ameriške palačinke z gozdnimi sadeži

Za ameriške palačinke ne moremo trditi, da spadajo na seznam zdravih in uravnoteženih obrokov. Z nekaj prilagoditvami pa lahko tudi te postanejo hranljive, a kljub temu še vedno zelo okusne.

Za pripravo ameriških palačink z gozdnimi sadeži na zdrav način potrebujemo: 250 g pirine moke, 2 jajci, 200 g pinjenca ali kefirja, 2 dl mineralne vode, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli; za preliv in nadev: 250 g gozdnih sadežev, 2 žlički koruznega škroba, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sladkorja ali drugega sladila, 1 lonček grškega jogurta.

Najprej pripravimo preliv iz gozdnih sadežev. Gozdne sadeže stresemo v kozico, posladkamo, prilijemo dve žlici vode in limonin sok. Segrejemo in pokrito kuhamo 10 minut oziroma toliko časa, da se gozdni sadeži razpustijo. Koruzni škrob zmešamo z dvema žlicama hladne vode in vmešamo v kuhane gozdne sadeže. Kuhamo še kakšno minuto, toliko, da se omaka nekoliko zgosti.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo. Rumenjaka ločimo od beljaka. Beljaka stepemo v trd sneg. Skupaj zmešamo rumenjaka, pinjenec in mineralno vodo. To zmes vlijemo k mešanici iz moke. Z lopatko vse skupaj premešamo, le toliko, da dobimo gladko zmes. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljaka. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in na njej pečemo manjše palačinke. Pečene palačinke premažemo z grškim jogurtom in prelijemo z gozdnimi sadeži.

Nasvet: Koruzni škrob lahko nadomestimo s praškom za pripravo vaniljevega pudinga. Za peko palačink je pomembno, da ponev ni preveč segreta. Le tako bodo narasle in se dobro spekle tudi v sredini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 7. julij 2016 / 10:21

Vovkov vrt za dober film

Ekipa Layerjve hiše letos že tretje leto zapored v juliju in avgustu pripravlja Filmske četrtke na prostem. Od Mihe Knifica do Denisa Villeneuva.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Gozdovi v srcu Evrope

Kranj, Bled – Zadnji teden maja je že po tradiciji Teden gozdov. V letu, ko Slovenija predseduje Evropski uniji, sta se Zavod za gozdove Slovenije in Zveza gozdarskih društev Slovenije odl...

Nasveti / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Gozdnata špička

Sveti Jošt (845 m) in Špičasti hrib (835 m) - Vrh je znan predvsem po tradicionalnem teku, vendar ker nanj vodi tudi prijetna, sprehajalna pot, je priljubljen tudi med izletniki. Tik pod vrhom se bost...

Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

"Kolobocija" s ceno elektrike

Na Elektro Gorenjska so lani sicer poslovali z dobičkom, vendar pri prodaji elektrike gospodinjstvom spet ustvarili izgubo.

Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Ustanovljena prva mednarodna Mreža lesarskih in gozdarskih grozdov s področja jugovzhodne in srednje Evrope

Kranjska Gora - Od ponedeljka do srede je v Kranjski Gori potekala 5. konferenca Evropske gozdno-lesarske tehnološke platforme v Sloveniji, ki je bila tudi vključena v aktivnosti...

Prosti čas / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Čas bo bežal na Bledu

Pred kratkim je Tanja Žagar izdala album z naslovom Tiho, tiho čas beži, promocija plošče pa bo 30. maja ob 20. uri v Festivalni dvorani na Bledu. Hkrati bo to Tanjin zaključni koncert uspešne spomlad...