Biatlonci na pripravah v Franciji del treninga opravijo tudi na kolesu. Med drugim so osvojili legendarni Col de L'Iseran (2.770 m n. m.), skupaj pa tisti dan v 97 kilometrih premagali dobrih 2300 višinskih metrov. Z njimi je bil tudi trener Janez Marič (spodaj tretji z leve). / Foto: arhiv Janeza Mariča

Biatlonci tri tedne na višini

Slovenska moška biatlonska A-reprezentanca je v popolni postavi na višinskih pripravah v Franciji. Novi trener Janez Marič je z njihovim pristopom in trenutno pripravljenostjo zadovoljen.

Nové Město na Češkem od včeraj do nedelje gosti svetovno prvenstvo v letnem biatlonu. Slovenija je zastopana v ženski članski ter obeh mladinskih konkurencah.

Kranj – Najboljši slovenski biatlonci so trenutno na tritedenskih višinskih pripravah v Franciji. Kako potekajo, smo se med drugim pogovarjali z glavnim trenerjem Janezom Maričem. V tej vlogi je od pomladi, po odhodu Uroša Velepca v Ukrajino. Gorenjec, nekdanji biatlonec, prvi Slovenec z zmago v svetovnem pokalu, je pred tem vodil slovensko moško mladinsko izbrano vrsto in z njo dosegel številne uspehe.

»Na višinskih pripravah smo od 15. avgusta in bomo ostali do 3. septembra. To je v tem obdobju najdaljši sklop priprav, predvsem zato, ker so na višini. Tudi tekme na olimpijskih igrah bodo na 1700 metrih. Večina reprezentanc se je verjetno odločila tako. Trenutno so tukaj tudi Francozi. Nastanjeni smo v kraju Bessans, na 1800 metrov, na drugi strani najvišjega asfaltiranega cestnega prelaza v Evropi. Pogoji so odlični, vreme nam dobro služi. Najprej smo se aklimatizirali, proti koncu pa bodo treningi vedno bolj intenzivni. Vanje vključujemo rolke, kolo, pohode ..., skratka čim več različnih aktivnosti. Glavnina je na rolkah, vezano na streljanje na stadionu. Jutri imamo kratko tekmo s skupinskim startom,« je v sredo iz Francije sporočil Janez Marič. Na pripravah je vseh sedem A-reprezentantov (Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan, Alex Cisar, Anton Vidmar in Lovro Planko), poleg tega še strelski trener Ljubo Tomažič, fizioterapevtka Ula Hafner in v vlogi kuharja Rajko Podgornik. »Odlično kuha,« pristavi Marič. Z reprezentanco letos trenira tudi Fak – po reprezentančnem programu. Pred kratkim je tretjič postal očka.

Marič se je v novo vlogo dobro vpeljal, s strani fantov je slišati zadovoljstvo, pohvalne besede. »Tudi jaz sem z njimi zelo zadovoljen. So motivirani in dobro delajo. Črta pa se potegne vsako pomlad po sezoni. Upam, da bomo tudi takrat zadovoljni. Trenutno pripravljenost ocenjujem kot dobro. Junijski test na rolkah na Soriško planino je pokazal napredek, jeseni imamo še enega. Fantje lepo rastejo.« Sprememba na mestu trenerja običajno prinese tudi spremembo v načinu treninga. »Zagotovo imam drugačen način, ne spuščam pa se v to, kako je bilo prej, kaj je sedaj drugače. Najboljši odgovor bi dali fantje. Osredotočen sem na svoje delo in ne na preteklost. Delam tako, kot mislim, da je prav. Največ črpam iz lastnih izkušenj, končal sem tudi fakulteto, program za trenerja,« je še pojasnil. Tudi sam je še vedno aktiven, največ na kolesu in rolkah. Tudi v Franciji je tako. S fanti so med drugim s kolesom osvojili legendarni Col de L'Iseran (2.770 m n. m.), skupaj pa tisti dan v 97 kilometrih premagali dobrih 2300 višinskih metrov.

Pred odhodom v Franciji so slovenski biatlonci največ priprav naredili na domači Pokljuki, bili so tudi v Obertilliachu v Avstriji in v Premanturi na Hrvaškem. Marič je predstavil načrt aktivnosti po prihodu domov. »Prvi konec tedna po višinskih pripravah nas čaka državno prvenstvo v letnem biatlonu na Pokljuki, nato odhajamo v Hochfilzen in Ramsau. Pred začetkom sezone načrtujemo snežni trening na Pokljuki, kjer imajo sneg shranjen na deponiji. Upamo, da se nam bodo ti plani izšli, sicer bomo iskali pogoje za snežni trening v tujini.«

Letošnja sezona je olimpijska, s čimer pa se Marič pretirano ne obremenjuje. »Vsako sezono moraš vzeti tako, da bo čim boljša. Je res, da je tako veliko tekmovanje že v moji prvi sezoni, ko sem v tej funkciji. Ugriznil sem v to jabolko in mi predstavlja izziv. Seveda bi se radi pokazali v čim boljši luči,« je še zaključil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 7. julij 2020 / 17:10

Toliko možnosti

Živimo le eno od možnosti, ki nam jo ponuja življenje. In mislimo, da je edina. Ni res. Mi si preprosto ne moremo dopustiti drugih možnosti.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 28. januar 2022 / 18:51

Slovenskim skakalcem zmaga na mešani ekipni tekmi v Willingenu

Willingen – Slovenci Ema Klinec, Cene Prevc, Urša Bogataj in Anže Lanišek so zmagali na tekmi mešanih ekip svetovnega pokala v smučarskih skokih v Willingenu. Slovenci so v konkurenci devetih ekip...

Škofja Loka / petek, 28. januar 2022 / 17:16

Spremljali bodo prehranjevalne navade

Škofja Loka – Ekologi brez meja, Lidl Slovenija in Občina Škofja Loka so združili moči pri enem najpomembnejših izzivov današnjega časa. Gre namreč za zmanjševanje količin zavržene hrane. V program...

Tržič / petek, 28. januar 2022 / 17:15

Smuka na smučišču v Grahovšah

Grahovše – Športno društvo Lom pod Storžičem je tudi letos v Grahovšah postavilo nizkovrvno vlečnico Rot, ki so jo poskusno zagnali drugo soboto v januarju. Vlečnica, katere uporaba je za obiskoval...

Cerklje na Gorenjskem / petek, 28. januar 2022 / 17:15

Najboljši znova Krvavec

Krvavec – Organizacija Wo­rld Ski Awards, sestrska organizacija World Travel Awards, ki stremi k dvigu standardov smučarske industrije, je že devetič podelila nagrade ponudnikom v smučarskem turizm...

Gospodarstvo / petek, 28. januar 2022 / 17:13

Zaradi covida težave tudi v podjetjih

Zaradi bolniških odsotnosti in odrejenih karanten je tudi v gorenjskih podjetjih odsotnih od pet do deset odstotkov zaposlenih. Gospodarska združenja zato pozivajo k ukrepom, predvsem skrajšanju traja...