Oglarji na pašniku Lipovec ob prižigu oglarske kope

Na Lipovcu kuhajo oglje

Člani Društva oglarjev in čebelarjev Lipovec so te dni že petindvajseto leto zapored prižgali oglarsko kopo. Kako uspešni so bili letos pri kuhanju oglja, bo znano konec meseca, ko bodo ohlajeno kopo tudi podrli.

Lipovec – Pašnik Lipovec (tudi Lipovc) leži med Tuhinjsko dolino in Črnim grabnom, člani društva, ki nosi ime po njem, pa prihajajo iz štirih občin – Kamnik, Lukovica, Zagorje in Vransko. Pred dnevi so se vnovič zbrali na svojem tradicionalnem prazniku – prižigu ogenjce oz. oglarske kope. »Skupaj s prijatelji smo vrsto let pri kuhanju oglja pomagali oglarju Franciju Trebušaku s Trojan, ko pa je ta umrl, smo ustanovili društvo in sedaj v sklopu društva nadaljujemo dejavnost. Letos smo ogenjco prižgali že petindvajseto leto zapored,« nam pove Vid Pirš iz Zgornjega Tuhinja, predsednik društva in gospodar pašnika Lipovec, na katerem se pase okoli dvajset krav in šest konjev.

Priprave na kuhanje oglja so se začele že pred mesecem dni, ko so ogrodje kope zgradili iz lesa. Za oglje je primeren le les listavcev in na Lipovec so letos pripeljali les bukve, gabra in leske – skupaj šestnajst prostornih metrov lesa, ki so ga mesec dni pustili, da se je primerno osušil. Dan pred prižigom so kopo obložili s travo in smrekovimi vejami, na samo jutro pa še z do dvajset centimetrov debelo plastjo zemlje od vznožja pa vse do vrha, da je ostala samo luknja, v kateri se zakuri in se nato zapre z železnim pokrovom. Čast prižgati oglarsko kopo je letos pripadla lukovški županji mag. Olgi Vrankar.

Oglje se v kopi kuha od pet do šest dni, v tem času pa morajo oglarji (po dva v izmeni) noč in dan budno skrbeti, da kopa ne ugasne ali da les ne zgori. Vzdrževati morajo primerno temperaturo, da zogleni, če so na pravi poti, pa jim pove že sam dim – ta mora namreč biti siv; če je modre barve, bodo les pogoltnili plameni. »To je kar odgovorno delo, če naredimo napako, povratka ni,« nam pojasni Pirš in doda, da kuhanju oglja sledi še nekajdnevno ohlajanje kope, tako da bo za pravo veselje čas šele takrat.

Oglje vsako leto prodajo in tako zaslužijo za delovanje društva, a brez veselja do ohranjanja dediščine delo ne bi bilo smiselno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 19. maj 2022 / 15:19

Zasvojenost je beg pred realnostjo

Pred mestno knjižnico v Kranju je na ogled razstava risb na temo preventivnega delovanja na področju zasvojenosti, ki so jih ustvarili kranjski šolarji.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 7. julij 2015 / 00:07

Najbolje k zdravniku v javni mreži

Pred odhodom na počitnice Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovanim osebam svetuje, da za čas bivanja v tujini pravočasno uredijo tudi svoje zdravstveno zavarovanje, s čimer se lah...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:05

Ni razvoja brez sodelovanja

S projektom Velika planina – inovativni turistični produkt so študentje zasnovali učno pot Po stopinjah pastirjev in predlagali vključitev Domžalskega doma v mrežo Centra šolskih in obšolskih dejavnos...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:03

Bonami na svetovni razstavi

Rejec Stane Bergant iz Kokre je z žrebcem Bonamijem sodeloval na svetovni razstavi haflingerjev v tirolskem Ebbsu.

Kranj / torek, 7. julij 2015 / 00:01

Bil je dan Logistične brigade

Ni aktivnosti Slovenske vojske brez Logistične brigade, so poudarili na osrednji slovesnosti v Vojašnici Petra Petriča v Kranju.

Gorenjska / ponedeljek, 6. julij 2015 / 23:27

Zadnje slovo Slavka Avsenika

V torek bo zadnje slovo Slavka Avsenika v Begunjah na Gorenjskem. Cerkveni in civilni pogreb z žalno svečanostjo bo potekal od 16. ure do predvidoma 18.30.