Paradižnikova pita in skutni namaz
Poleti se nam prilegajo preproste in lahke jedi, ki nam ne obležijo v želodcu. Zakaj si ne bi namesto pice privoščili paradižnikove pite, ki jo imamo pripravljeno v trenutku, medtem ko bo skutni namaz z bučnim oljem osvežilen in bolj hranljiv nadomestek paštete.
Za pripravo paradižnikove pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 2 večja paradižnika, 200 g skute, 100 g sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 manjši jajci, sol in poper, bazilika in origano.
Listnato testo razvijemo in ga po celotni površini prebodemo z vilicami in ga premažemo z enim stepenim jajcem. Skuto, sirni namaz, olivno olje, eno jajce, ščep soli in popra zmešamo v gladko zmes. Nadev razporedimo po testu in ga enakomerno razmažemo po celotni površini. Po vrhu razporedimo na tanjše rezine narezan paradižnik ter potresemo z baziliko in origanom. Vsako stranico testa zavihamo navznoter, tako da dobimo en centimeter širok rob. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut.
Za pripravo skutinega namaza z bučnim oljem potrebujemo: 250 g pasirane skute, 50 g kisle smetane, 1 strok nasekljanega česna, 2 žlici bučnih semen, 3 žlice bučnega olja, sol in poper.
Skuto z vilicami dobro zmešamo. Primešamo preostale sestavine in namaz postavimo za pol ure v hladilnik.
Nasvet: Namazu primešamo poljubne sveže začimbe, ki jih na drobno nasekljamo.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

