Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 8. december 2018 / 13:09

Avstrijci gradijo, pri nas se zapleta

Gradnja druge cevi predora Karavanke se na slovenski strani očitno še ne bo kmalu začela.

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 20. september 2022 / 06:00

Blejsko prijateljstvo z Veleposlaništvom Indije

Bled – V zahvalo za dobro sodelovanje med Občino Bled in Veleposlaništvom Indije, ki ju povezuje zlasti Surya, festival joge in dobrega počutja na Bledu, bo indijska ambasada ob 75-letnici neodvisn...

Kronika / torek, 20. september 2022 / 16:06

Nočni rop v Goričanah

Goričane – V nedeljo okoli polnoči se je v gostinskem lokalu v Goričanah zgodil rop. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je bil oškodovanec v gostinskem lokalu, ko je do njega prišla sku...

Kultura / torek, 20. september 2022 / 16:04

Spomini, misli in nilski konji

V Nilskih konjih v puščavi eseji Carlosa Pascuala, Spomini antisemita Gregorja von Rezzorija in Chamfortove Maksime in misli.

Žirovnica / torek, 20. september 2022 / 16:03

Nov delovni čas za izdajo dovolilnic v Čopovi hiši

Žirovnica – Zavod za turizem in kulturo obvešča, da so od 12. septembra spremenjene uradne ure za izdajo dovolilnic za parkiranje in uporabo gozdnih cest. Izdaja dovolilnic v Čopovi rojstni hiši po...

Škofja Loka / torek, 20. september 2022 / 16:01

Kolesarska veriga na podeželju

V Škofji Loki so v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju predstavili primere dobrih praks sistema izposoje koles v lokalnem, regionalnem in državnem okolju.