Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Beluševa smetanova juha Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1,5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl ki...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 25. oktober 2013 / 15:00

Smrtnik ne bo več predsednik

Pred desetimi leti je Vladimir Smrtnik, rojen na Smrtnikovi domačiji v Kortah nad Železno Kaplo, eden od bratov župana Železne Kaple Franca Jožefa Smrtnika, prevzel vodenje Enotne liste, e...

Šport / petek, 25. oktober 2013 / 15:05

Olimpije se ne smejo ustrašiti

Kranj, Domžale – V prvi ligi Telekom bodo jutri ob 15. uri nogometaši Triglava odigral prvo domačo prvenstveno tekmo po reprezentančnem odmoru. V Kranj prihaja ljub­ljanska Olimpija, ki je po zadnj...

Nasveti / petek, 25. oktober 2013 / 14:00

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Zanimivosti / petek, 25. oktober 2013 / 13:31

Slastni kostanj

Na fotografiji v našem tokratnem izboru prevladuje rumeno rjava barva. Luka Rener je s svojim novim fotoaparatom naredil lep makro posnetek kostanja. Vsem, ki kostanja to jesen še niso nab...

Zanimivosti / petek, 25. oktober 2013 / 13:08

Vzamejo si čas za druženje

Članice gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena so se včeraj zbrale v Križah. Njihovo vsakoletno srečanje je namreč letos gostilo Druš­tvo podeželskih žena Svit iz Tržiča. To priložnost so tudi...