Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 1. maj 2013 / 07:00

Kislo-grenki prvi maj

Prvi maj je tu. In če to pomlad še ni bilo časa, da bi kaj postorili za svoje telo in dušo, so ti dnevi kot naročeni za malce zdravja iz narave. In kar težko je izbrati, kajti ob prvem maju je izbira...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Zgodba s srečnim koncem

Vrsto let sem z zaprtimi očmi hodila mimo sreče, ki je ležala ob poti.

GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Med sosedi 57

Ko je v začetku septembra tudi predsednik italijanske republike Giorgio Napolitano podpisal odlok o veljavnosti zaščitnega zakona za Slovence v 32 občinah Furlanije - Julijske krajine, Slove...

Splošno / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Anketa: Na Golniku prekuhavajo vodo

Borut Haklin: »Pred približno dvema tednoma smo dobili na dom obvestilo, da moramo prekuhavati vodo. Že dlje časa pa se govori, da je voda oporečna. Vodno zaj...

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Odprta vrata delovnega centra

Ob dnevu odprtih vrat v škofjeloški enoti Varstveno delovnega centra Kranj so letos res lahko na široko odprli vrata in vanjo povabili obiskovalce, saj so od junija v novih, večjih prostorih.

Kronika / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Kriminal

Poželi konopljo Mojstrana - Kranjskogorski policisti bodo zaradi posedovanja in gojenja konoplje kazensko ovadili 27-letnega Mojstrančana. Pri hišni p...