Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 18. december 2015 / 11:01

V nedeljo na referendum

V nedeljo bo potekal zakonodajni referendum o noveli družinskega zakonika, svoj glas pa lahko še danes oddate tudi predčasno. To bo že 21. referendum v samostojni Sloveniji, drugi z zahtev...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

EU marjetica za Terme Snovik

Terme Snovik so šele tretje podjetje v Sloveniji, ki je prejelo ta prestižni evropski znak za okolje, in prvo na področju turizma.

Kranj / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Prihodnost jih (še) ne zanima

V športni dvorani na Zlatem polju je visokošolsko ministrstvo pripravilo posvet za dijake zaključnih letnikov.

Žiri / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Smučišče Goropeke propada

Dobrih dvesto metrov dolgo smučišče na Goropekah že več let sameva in čaka na boljše čase. Zaprto je zaradi neurejenih dokumentov.

Zanimivosti / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Gasilstvo zanima tudi mlade

Gasilsko društvo Bistrica pri Tržiču ima med 74 člani 26 mladih. To obeta razvoj, meni predsednik Bojan Balantič.

Bohinj / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Ekonomska analiza pokazala stanje občine

Bohinj - Občina Bohinj je dala izdelati ekonomsko analizo stanja občine. Njen namen je bil pripraviti čim bolj popolno in aktualno sliko prebivalstva in gospodarstva občine Bohin...