Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 12. december 2019 / 11:07

Peticija v evropskem parlamentu

Hribovski kmet Stane Bergant iz Kokre je v evropskem parlamentu predstavil peticijo za zmanjšanje števila zveri in divjadi.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 10. avgust 2019 / 20:28

V gorenjskih kampih polno gostov

Državna statistika v kampih beleži precejšen porast števila nočitev. Tako kot v preteklih nekaj letih so z dozdajšnjim potekom sezone zelo zadovoljni tudi v gorenjskih kampih, kjer na vrhuncu sezone k...

Kronika / sobota, 10. avgust 2019 / 20:27

Nesreče motoristov

Kranj – Zaradi prometne nesreče sta bila v torek zaprta izvoz z avtoceste v Na­klem in regionalna cesta iz Naklega proti Podbrezjam. V nesreči je bil udeležen voznik motornega kolesa. Zoper voznika...

Kronika / sobota, 10. avgust 2019 / 20:27

Ne nasedajte sleparjem

Policisti so bili v zadnjem času večkrat obveščeni o tujcih, ki na parkiriščih večjih trgovskih centrov in trgovin prodajajo različne predmete.

Kronika / sobota, 10. avgust 2019 / 20:27

Avto trčil v pešca

Tržič – V sredo dopoldan so policisti v Tržiču obravnavali prijavo trčenja voznika osebnega avtomobila VW Beetle in pešca. Nesreča se je zgodila na krožišču. Voznik avtomobila je s kraja odpeljal,...

Kamnik / sobota, 10. avgust 2019 / 20:26

Kamničani so Kamkolo sprejeli zelo dobro

Kamnik – Sistem izposoje električnih koles Kamkolo, ki ga je Občina Kamnik z odprtjem petih postaj in tridesetih koles zagnala v začetku junija, je med Kamničani naletel na presenetljivo dober odzi...