Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / petek, 9. december 2011 / 07:00

Sotočje

Sotočje, 9. december 2011, št. 10

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 26. september 2022 / 19:22

V Kranju pogrešajo Marjano Šmitran

Kranj – V Kranju svojci pogrešajo 37-letno Marjano Šmitran. Včeraj ob 9. uri je odšla od doma in se ni vrnila, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Visoka je okoli 165 centimetrov in je...

Zanimivosti / ponedeljek, 26. september 2022 / 18:23

Ogledujejo si dobre prakse

Društvo Sorško polje – približajmo se naravi vsako leto spomladi in jeseni organizira ogled dobrih praks po Sloveniji in tujini, zadnji je bil minulo soboto na področju dravinjske doline in v Halozah.

Zanimivosti / ponedeljek, 26. september 2022 / 18:20

Povezani s kolesarstvom

Da so v Radovljici tesno povezani s kolesarstvom, priča tudi ekipa rediteljev z nedavnega tradicionalnega kolesarskega izleta ob dnevu brez avtomobila. Brez težav je sledila tempu, ki ga je narekov...

Kranj / ponedeljek, 26. september 2022 / 18:16

Za zamudo ni kriva statika

Na Mestni občini Kranj zavračajo govorice, da objekt bodoče Glasbene in baletne šole Kranj v mestnem središču ni statično ustrezen. Čakali so na vpis objekta v kataster stavb.

Železniki / ponedeljek, 26. september 2022 / 18:15

Cesta proti Rudnu bo varnejša

Železnikih – V Železnikih se je pred slabim mesecem začela rekonstrukcija 650 metrov državne ceste od že urejenega odseka v Logu do uvoza k ribiškemu domu na Rudnem, ki jo vodi Direkcija RS za infr...