Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 16. marec 2019 / 16:21

Čez pol sveta za Lukov podpis

Luka Dončić je na uradnem treningu pred tekmo kljub dejstvu, da ima v Dallasu zares zvezdniški status, posvetil nekaj trenutkov skupinici Slovencev, ki je v ZDA prišla navijat zanj. Lukov podpis na ma...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 1. september 2020 / 18:00

Ponoči začetek pripravljalnih del na avtocesti

Brezje – Danes ponoči je predviden začetek večjih pripravljalnih del na gorenjski avtocesti med priključkoma Kranj zahod in Brezje, kjer bodo med 7. septembrom in predvidoma 15. novembrom...

Rekreacija / torek, 1. september 2020 / 16:50

Bosi so se povzpeli na Ratitovec

Na dvanajstem pohodu bosonogih s Prtovča na Ratitovec je bilo skoraj šestdeset udeležencev. Konec tedna bo na Ratitovec potekal rekreativni pohod. Z obiskom tega priljubljenega pohodniškega cilja in K...

Šport / torek, 1. september 2020 / 16:49

Pripravljalna tekma Triglava s Slavijo Junior

Kranj – Pred hokejisti kranjskega Triglava je prva domača pripravljalna tekma. Odigrali jo bodo jutri v Kranju z začetkom ob 19.30. Njihov nasprotnik bo ekipa Slavija Junior, s katero se bodo pomer...

Razvedrilo / torek, 1. september 2020 / 16:48

Zoisovi dnevi v parku Brdo

Zgodbe Zoisov so se na Brdu pisale več kot 155 let. Rodbina Zoisov je ena najbolj zaslužnih lastnikov posestva za podobo parka ter takšno raznolikost rastlinstva, ki raste v njem. V njihov...

Tržič / torek, 1. september 2020 / 16:45

Šuštarski praznik bo, a malce drugačen

Tržič – V četrtek, 3. septembra, ob 18. uri Tržiški muzej pripravlja odprtje razstave v galeriji Atrij z naslovom Raziskovanje Bosonogice in Obujčka, ki na igriv način predstavlja zgodovino obuval...