Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 27. julij 2015 / 14:11

Paradižniki so jim skoraj oveneli

Kljub vročini je prva otroška prireditev Dežela Kosovirija v Kranjski Gori uspela, saj se je proti večeru, ko je temperatura nekoliko upadla, nabralo lepo število obiskovalcev.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2015 / 07:00

Tržni delež povečevali tudi v krizi

V Sparu Slovenija so lani kljub padanju potrošnje ustvarili skoraj 730 milijonov evrov prihodkov. Za investicije letos namenjajo 40 milijonov evrov, med drugim načrtujejo tudi trgovino v Medvodah.

GG Plus / ponedeljek, 30. marec 2015 / 07:00

V Planici je zelo lepo biti skakalec

Pogovor s Petrom Prevcem, smučarskim skakalcem kranjskega Triglava, enim izmed slovenskih športnih junakov letošnje zime

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2015 / 07:54

Občina za okolje

Na Jesenicah so v zadnjih petnajstih letih občanom razdelili že 1,3 milijona evrov nepovratnih sredstev za energetsko sanacijo objektov.

Kranj / ponedeljek, 30. marec 2015 / 07:54

Novo zaračunavanje praznjenja greznic

Kranj – Na zadnji seji so kranjski mestni svetniki potrdili odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode, prav tako pa so sprejeli predlog cen storitev, povezanih z nepretočni...

Kranj / ponedeljek, 30. marec 2015 / 07:53

O poklicih vedo premalo

Izobraževanje in poklicna orientacija je bila tema letošnjega 25. medobčinskega otroškega parlamenta, na katerem je o tej temi v sredo razpravljalo več kot sto otrok iz 13 šol iz Kranja, Cerkelj, Jeze...