Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 14. december 2018 / 15:46

Ženski večer

V Elanovi prodajalni v Begunjah so pripravili poseben dogodek, namenjen nežnejšemu spolu; Helena Blagne pa je konec tedna razprodala ljubljansko Halo Tivoli.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 6. januar 2014 / 23:56

Prevc drugi v Bischofshofnu

Peter Prevc je na zadnji tekmi novoletne turneje smučarjev skakalcev osvojil drugo mesto, četrti pa je v skupnem točkovanju.

Kronika / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:28

Zagorelo v Delavskem domu

V noči na nedeljo je zagorel zapuščeni Delavski dom na Jesenicah. Hiter odziv gasilcev je preprečil večjo škodo na spomeniško zaščiteni zgradbi. Znakov kaznivega dejanja policisti niso odkrili.

Slovenija / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:27

Danes začetek razprodaj

Sezonske razprodaje tekstila in obutve so kljub številnim akcijam in popustom skozi vse leto in decembrski nakupovalni mrzlici še vedno dobro obiskane.

Gorenjska / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:04

Gorenjski glas v letu 2014

V letu 2014 bodo izšle 104 številke Gorenjskega glasa, prav toliko jih bo torej kot lani. Časopis ima kar 26 različnih prilog, vse bodo izhajale naprej, dodali bomo še kakšen časopisni sveženj, prilag...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. januar 2014 / 13:55

Delitev na trgovino in nepremičnine

V prvi polovici leta bo Merkur po treh letih sanacije povsem drugačen, predvsem pa likvidnostno bolj trden. Mu dobavitelji še zaupajo? Kaj bo z zaposlenimi?