Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 18. november 2008 / 07:00

V Tosami naj bi izključili manjšinske delničarje

Domžale - Delničarji Tosame iz Domžal bodo na skupščini 8. decembra v osrednji točki dnevnega reda sklepali o izključitvi manjšinskih delničarjev. Glavni delničar, to je družba S...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. december 2009 / 07:00

Kriminal

Vlomilci niso prišli daleč Kranj - Kranjski policisti so v torek zgodaj zjutraj prijeli trojico, osumljeno vloma v gostinski lokal na Kokrici pri Kran...

Tržič / petek, 11. december 2009 / 07:00

Občina Tržič praznuje

Tržič - Pred desetimi leti so ob sprejemu Statuta Občine Tržič določili, da bodo njeni prebivalci proslavljali občinski praznik 12. decembra. Na ta dan leta 1492 je cesar Frideri...

Gorenjska / petek, 11. december 2009 / 07:00

Damijan Perne direktor bolnišnice v Begunjah

Ljubljana - Vlada je na včerajšnji seji dala soglasje k imenovanju Damijana Perneta, dr. med., specialista psihiatrije, trenutno pa župana mestne občine Kranj in poslanca državne...

Kultura / petek, 11. december 2009 / 07:00

Občinstvo za "zlato ribico"

Velika nagrada 6. slovenskega festivala komornega gledališča SKUP `09 na Ptuju v roke Prešernovemu gledališču

Prosti čas / petek, 11. december 2009 / 07:00

Kdo bo Evin fant leta?

Aljaž Pozeš, Andraž Svetek, Jan Kovačič, Marko Macuh, Saša Brenkovič, Štefan Wraber in Tin Omahen so kandidati, ki se bodo za laskavi naslov Evin fant leta potegovali danes zvečer ob 20. uri v Pl...