Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / četrtek, 18. september 2014 / 11:11

Gunčarjeva želi povezovati

Kandidatka za kranjsko županjo Barbara Gunčar želi poenotiti Kranjčane, zato se je odločila za nestrankarsko kandidaturo.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 27. oktober 2008 / 07:00

Planet Tuš ponuja delo in zabavo

Od srede naprej je Kranj bogatejši za nov nakupovalni center, Planet Tuš pa je domačinom - poleg nakupovanja in zabave v kinu in pri športu, ponudil tudi okoli 250 novih delovnih mest.

GG Plus / ponedeljek, 27. oktober 2008 / 07:00

V Sloveniji je bila britanska kraljica

Minuli teden je bila na tridnevnem obisku v Sloveniji britanska kraljica Elizabeta II. s soprogom princem Philiphom. To je bil prvi obisk kraljice, ki britanski monarhiji vlada že od leta 1952, v naši...

GG Plus / ponedeljek, 27. oktober 2008 / 07:00

Osebni stečaji za prezadolžene

S 1. oktobrom je začel veljati zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki je uvedel novo določilo poravnave obveznosti fizičnih oseb do upnikov - osebni...

Prosti čas / ponedeljek, 27. oktober 2008 / 07:00

Veselo v Kranjsko Goro

Prejšnji konec tedna je v Kranjski Gori potekalo dvodnevno srečanje narodnozabavnih ansamblov. Prireditev z naslovom Veselo v Kranjsko Goro je organizirala Lokalna turistična organizacija, postala pa...

Kultura / ponedeljek, 27. oktober 2008 / 07:00

Tista lepa narava

V prostorih prirodoslovne zbirke Loškega muzeja so v torek odprli razstavo Tistega lepega dne, razstavo fresk in slik akademske slikarke Maje Šubic.