Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 13. december 2013 / 11:28

Praznovali dan kulture

V sredo so v Radovljici s slovesnostjo in podelitvijo občinskih priznanj počastili drugega od dveh občinskih praznikov. 11. december je dan, na katerega se je pred 257 leti prav v Radovljici rodil Ant...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 30. marec 2019 / 20:54

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Uro bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

Kronika / sobota, 30. marec 2019 / 20:45

Pogrešate orodje?

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so prejšnji petek ponoči zaradi kršitve hišnega pripora obravnavali Škofjeločana, ki je imel pri sebi predmete, za katere domnevajo, da izvirajo iz kaznivih deja...

Jezersko / sobota, 30. marec 2019 / 20:44

Zasebne pobude o rabi prostora

V prvi obravnavi je bil na seji občinskega sveta na Jezerskem predlog odloka, ki bo tudi zasebnim vlagateljem omogočal pobude za namensko rabo prostora v občinskem prostorskem dokumentu.

Kultura / sobota, 30. marec 2019 / 20:43

Gledališče slika življenje

V sredo so se v Prešernovem gledališču prižgale odrske luči 49. Tedna slovenske drame, najpomembnejšega vsakoletnega festivala slovenske dramatike. Festivala, na katerem v soj žarometov st...

Škofja Loka / sobota, 30. marec 2019 / 20:43

Darija Jamnik na čelu SLS Škofja Loka

Škofja Loka – Občinski odbor SLS Škofja Loka je na nedavnem volilnem občnem zboru izvolil novo vodstvo. Predsednica je postala Darija Jamnik, podpredsedniki Martin Krajnik, Žiga Ravnihar in Tomaž P...