Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 26. december 2016 / 12:34

Ko bi se le odrasli poboljšali

Božiček dobro ve, da so otroci zelo pridni in ubogljivi, hkrati pa tudi živahni in nagajivi. Saj so otroci, mar ne? In v njihovi družbi se vedno dobro počuti, sicer bi svojo službo že zdavnaj pusti...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / / 00:44

Filmska fantazija Hobit v Cineplexxu Kranj

Filmska fantazija Hobit: Smaugova pušča 3D ekskluzivno in predpremierno v kinematografu Cineplexx Kranj!

Kronika / sreda, 4. december 2013 / 15:10

Policisti parklje svarijo pred pretiravanjem

Kranj - Te dni bo tudi po številnih gorenjskih krajih potekalo tradicionalno miklavževanje, na katerem imajo poleg prijaznega in radodarnega Sv. Miklavža ter angelov glavno vlogo tudi nagajivi park...

Slovenija / sreda, 4. december 2013 / 13:03

Nove vinjete, dražji predor

Kranj – Od nedelje so v prodaji samo vinjete z letnico 2014, tokrat vijolične barve, medtem ko letošnje vinjete veljajo še do konca januarja prihod­nje leto. V Družbi za avtoceste RS (Dars) uporabn...

Slovenija / sreda, 4. december 2013 / 12:55

Za prihodnost mladih 150 milijonov

Ministrica Anja Kopač Mrak je predstavila program Jamstvo za mlade in s tem 38 ukrepov za zaposlitev mladih.

Domžale / sreda, 4. december 2013 / 12:51

Energetska sanacija

Domžale – Občina Domžale je bila uspešna na razpisu ministrstva za infrastrukturo in prostor pri sofinanciranju energetske sanacije treh osnovnih šol. Še letos bodo začeli dela na OŠ Domžale, za ka...