Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 10. avgust 2023 / 12:02

Novi zmagi Nike Križnar

Kranj – Konec tedna se je v poljskem Ščirku nadaljevala poletna velika nagrada v smučarskih skokih. Znova sta odlično formo prikazali Nika Križnar in Nika Prevc. Križnarjeva je v težkih vr...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Harmonikarji znova v Besnici

Ta konec tedna bo Besnica gostila 11. festival narodnozabavne glasbe Zlata voščenka, 19. Gorenjsko prvenstvo harmonikarjev in 2. Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za pokal Kranja.

Prosti čas / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Pogum in Primorski fantje

Predstavljamo še zadnji tekmovalni ansambel, ki bo 11. junija ob 19.30 nastopil na desetem Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki - ansambel Pogum. Gostje v revijalnem delu večera bodo Primorsk...

GG Plus / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Greste kaj na morje?

Gorenjska ni obmorska dežela, ima pa prost dostop do morja - in to po avtocesti! Do tistih dobrih štirideset kilometrov obale, ki jo premore naša država (sosednja hrvaška pa kar 4012). Do 25...

Zanimivosti / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Čas bodo znova zavrteli nazaj

Bled - Ta konec tedna se bo na Blejskem gradu znova mogoče pridružiti grajskim gospodičnam in vitezom. Zavod za kulturo Bled bo namreč že četrto leto zapored pripravil Srednjeveš...

Radovljica / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Dejstva, ne sentimentalnost

"Vse do danes mi je zgodovina vedno dala prav. Na žalost," je na nedavnem predavanju v Radovljici dejal tržaški pisatelj, akademik Boris Pahor.