Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:45

Še tretjič branju prijazna občina

Radovljica – Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo so Občini Radovljica še tretjič podaljšali naziv branju prijazna občina. Kot so zapisali, projekti, kot...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 11. december 2014 / 15:53

Poročena že petdeset let

Zlato poroko sta praznovala Branka in Miha Tominc iz Reteč pri Škofji Loki.

Kranj / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Vse več jih potrebuje pomoč

V Osnovni šoli Jakoba Aljaža je skupina staršev ustanovila fundacijo za pomoč učencem. Zbrana sredstva bodo namenili za plačilo naravoslovnih taborov, ekskurzij in podobno.

Šenčur / četrtek, 11. december 2014 / 15:48

Letošnjo novoletno jelko pripeljali vaščani Luž

Šenčur – Prvi decembrski petek je v Šenčurju že tradicionalno namenjen postavitvi božično-novoletnega drevesa, letos se je to zgodilo že šestnajstič. V središče občine so ga tokrat pripeljali vašča...

Jesenice / četrtek, 11. december 2014 / 15:45

Priznanja medicinskim sestram

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je podelilo stanovska priznanja. Prejeli so jih Marjana Bratkovič, Katja Vrankar, Helena Dolžan Lindič, Aleksandra Vodopivec in Bla...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 11. december 2014 / 15:43

Občina bi kupila ves RTC Krvavec

V zreškem Uniorju za nakup RTC Krvavec čakajo še kakšnega kupca, za zdaj pa so nezavezujočo ponudbo prejeli le od Občine Cerklje na Gorenjskem.