Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 22. maj 2007 / 07:00

Umrl pri podiranju dreves

Pri sekanju dreves na Mali Mežakli se je smrtno ponesrečil delavec gozdnega gospodarstva.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 5. november 2010 / 07:00

In memoriam Peter Hafner

Konec oktobra je v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki potekal drugi memorial posvečen lani preminulemu profesorju Petru Hafnerju.

Prosti čas / petek, 5. november 2010 / 07:00

Neisha obljublja dozo energije

Neisha v četrtek, 11. novembra, ob 21. uri v Cvetličarni v Ljubljani pripravlja veliki promocijski koncert s predstavitvijo novega albuma Krila.

Kranj / petek, 5. november 2010 / 07:00

Med Kranjem in Ljubljano ne bo vlakov

Kranj - Jutri, 6. novembra, od 8.10, do nedelje, 7. novembra, do 14.10 Slovenske železnice organizirajo nadomestni prevoz z avtobusi med Ljubljano in Kranjem, ki bodo vozili name...

Zanimivosti / petek, 5. november 2010 / 07:00

Misijon v dekaniji Tržič

Tržič - Danes se začenja misijon v dekaniji Tržič, ki bo potekal do 21. novembra. Kot je zapisal dekan Roman Starc v programski knjižici, so začeli priprave po župnijah že...

Kultura / petek, 5. november 2010 / 07:00

Foto klub slavi četrt stoletja

Fotoklub Anton Ažbe iz Škofje Loke natanko danes slavi petindvajseto leto obstoja. Klub je svojemu osnovnemu namenu, izobraževanju na likovnem in na miselnem polju umetnosti že kmalu dodal tudi p...