Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 12. junij 2007 / 07:00

O Plečniku na Loškem

Škofja Loka - Letos mineva 50 let od smrti Jožeta Plečnika, enega najizvirnejših evropskih arhitektov 20. stoletja. V Galeriji Loškega gradu so v petek odprli razstavo Plečnik na L...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 12. avgust 2021 / 23:55

Podopustniški kilogrami

Pomemben skupni imenovalec dobrega dopusta je vsekakor hrana. Pri nas, na primer, se dnevi na morju vrtijo okoli »guštanja«, ki se od obilnega zajtrka nadaljuje v popoldanske prigrizke, ki...

Jezersko / četrtek, 12. avgust 2021 / 23:49

Otroška razigranost na gorskem kolesu

Vesna Stanić je Blejka, ki se zadnjih pet let aktivno ukvarja s spodbujanjem gorskega kolesarjenja in z iskanjem rešitev za gorske kolesarje v naravi.

Tržič / četrtek, 12. avgust 2021 / 23:46

Tu živimo ponosni in uporni ljudje

Na spominski slovesnosti so se poklonili prvim žrtvam pod Storžičem za junaštvo in tragično žrtvovanje v letu 1941. Osrednji govornik je bil predsednik OZVVS Tržič Vojko Damjan.

Kranjska Gora / četrtek, 12. avgust 2021 / 23:45

Krave na paši ali za mizami?

Mojstrana – Po naših planinah se že dolga stoletja pase živina, planinsko pašništvo je tudi pomemben kmetijski, gospodarski in naravovarstveni dejavnik. V dolini Vrata so pozvali lastnike krav, da...

Jesenice / četrtek, 12. avgust 2021 / 14:37

Več pokojnikov, pozitivno poslovanje

Jesenice – V jeseniškem javnem komunalnem podjetju Jeko opravljajo tudi pogrebne in pokopališke storitve. Epidemija koronavirusa je lani vplivala tudi na poslovanje v tej dejavnosti. Tako se je pov...