Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Veter prevrnil Strojev helikopter

Rudno polje - V petek nekaj pred poldnevom se je na Rudnem polju na Pokljuki na bok prevrnil helikopter Enstrom 408B. Njegov 51-letni lastnik, znani gorenjski podjetnik in inovat...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 26. januar 2014 / 12:19

Čakajo revizijo poslovanja

Pri Ljudski univerzi Kranj se delo sveta zavoda normalizira, revizija poslovanja pa še vedno ni zaključena.

Humor / nedelja, 26. januar 2014 / 12:13

Knjige ali KPK

Objavljamo ekskluzivni pogovor z upokojenim Ljubljančanom Dimitrijem Ruplom o njegovi kandidaturi za predsednika KPK in o pisanju knjig.

Kranj / nedelja, 26. januar 2014 / 12:09

S higieno rok nad viruse

Zmerno se povečuje število obiskov v ambulantah zaradi akutnih okužb dihal v vseh starostnih skupinah, največ pri najmlajših.

Gospodarstvo / nedelja, 26. januar 2014 / 12:06

Za kmetijstvo letos petinštirideset tisoč evrov

Šenčur – Občina Šenčur bo letos za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja namenila iz proračuna petinštirideset tisoč evrov. Razpis, ki bo osnova za razdelitev denarja med kmetije...

Gospodarstvo / nedelja, 26. januar 2014 / 12:03

Milijoni za boljšo preskrbo

Kranj – Eles je pred kratkim obnovil visokonapetostno opremo v Razdelilno-transformatorski postaji (RTP) Okroglo, saj je bila prejšnja na koncu življenjske dobe, zato je bila osem milijonov evrov v...