Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 22. november 2013 / 12:42

Sezono začenjajo v Nemčiji

Po alpskih smučarjih ta konec tedna novo sezono svetovnega pokala začenjajo tudi smučarji skakalci, ki se bodo za prve točke pomerili v Klingentalu.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Take kmetije bi propadle

Po dobrih dveh mesecih se Kmetija slavnih bliža koncu. V finalu, ki bo v ponedeljek, 7. decembra, ob 20. uri na POP TV, se bosta finalista za glavno nagrado pomerila v vseh treh kategorijah - znanju,...

Jesenice / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Ertl: Akcija Sever preprečila miting

Tomaž Ertl, republiški sekretar za notranje zadeve med letoma 1980 in 1990, je za Gorenjski glas dejal, da je predsednikovo priznanje, ki je bilo dve desetletji po akciji Sever zanj presenečenje, doka...

Kranj / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Prešeren bi pohvalil Kranjčane

Na predvečer obletnice rojstva pesnika Franceta Prešerna je ob prazniku Mestne občine Kranj župan Damijan Perne na slavnostni akademiji čestital letošnjim občinskim nagrajencem.

Humor / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Priprave za naslov častnega ...

Letošnja radovljiška prerekanja, kdo si zasluži naslov častnega občana in kdo ne, so spodbudila nekega krajana Lesc in njegovega znanca, sicer radovljiškega meščana, da se spustita v boj za častni nas...

Gospodarstvo / nedelja, 6. december 2009 / 07:00

Štiristo jih je dobilo delo

Naraščanje brezposelnosti se v zadnjih mesecih umirja, novembra je število brezposelnih na Gorenjskem v primerjavi z mesecem prej celo nekoliko upadlo.