Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Kranjski spominek

Zavod za turizem Kranj je letos že četrto leto zapored razpisal natečaj za najboljši turistični spominek Mestne občine Kranj. Z njim želi spodbuditi domače obrtnike in rokodelce, da izdelajo izvi...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 16. junij 2021 / 17:16

Porast mišje mrzlice

Kranj – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je letos v Sloveniji zaznal porast primerov mišje mrzlice, kar se odraža tudi v večjem številu hospitalizacij in obravnav bolnikov s to boleznijo...

Kranj / sreda, 16. junij 2021 / 17:15

Prenovili kegljišče

Kranj – Pred dnevi so dokončno obnovili kegljišče Kegljaškega kluba Triglav v stavbi nekdanjega Intexa v Kranju, ki bo v začetku septembra prizorišče svetovnega prvenstva v kegljanju za čl...

Bohinj / sreda, 16. junij 2021 / 16:43

Zbirajo še delujoče aparate

Bohinjska Bistrica, Kranjska Gora – V zbirnih centrih v Bohinjski Bistrici in Kranjski Gori so postavili kotiček za oddajo še delujočih in nepoškodovanih aparatov, ki jih uporabniki ne potrebujejo...

Razvedrilo / sreda, 16. junij 2021 / 16:41

Bili so zelo prijeten razred

Petdeseto obletnico mature so praznovali nekdanji dijaki konfekcijske smeri Srednje tekstilne šole v Kranju. Enaindvajset nekdanjih sošolcev in sošolk je obujalo spomine na šolske dni.

Rekreacija / sreda, 16. junij 2021 / 16:38

Tek štirih mostov bo tudi tekmovalen

Škofja Loka – V soboto, 19. junija, bo v Škofji Loki Tek štirih mostov v koronski izvedbi. Organizatorji, Društvo T4M in Športna zveza Škofja Loka, so se pretekli teden odločili, da bo tudi tekmova...