Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 26. november 2015 / 12:59

Srečanje kroparskih jubilantov

Na prvi petek meseca novembra so Pri Jarmu v Kropi skupaj nazdravili slavljenci Društva upokojencev Kropa, ki so ali pa še bodo v letošnjem letu dopolnili častitljivih osemdeset, devetdeset in več kot...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 25. marec 2010 / 07:00

Sončki v novih prostorih

Varstveno delovni center Sonček Kranj se je preselil na lokacijo v Center Gorenjske, v stari enoti na Tomšičevi v Kranju pa naj bi zaživela stanovanjska skupina.

Kranj / četrtek, 25. marec 2010 / 07:00

Dokumenti za reševanje resničnih potreb

Kranj - Prostorske rešitve so v zadnjih letih tudi v Kranju povzročale veliko polemik, ker je ravno oblikovanje prostora zelo pomembno, pa so na občini že lani sprejeli razvojno...

Železniki / četrtek, 25. marec 2010 / 07:00

Sanacija vodotokov se nadaljuje

Železniki - Sanacija vodotokov po ujmi iz leta 2007 v Železnikih se nadaljuje. »Letos bomo obdelali devet lokacij na Selški Sori, 'Zadnji Sori' in njenem pritoku Varžetov graben,...

Kronika / četrtek, 25. marec 2010 / 07:00

Trije ne bodo več vozili

Škofja Loka, Kranj - Policisti so imeli minuli teden veliko dela z večkratnimi kršilci prometnih predpisov, zato so trem zasegli avtomobile. V torek so ustavili in kontrolirali 2...

Bohinj / četrtek, 25. marec 2010 / 07:00

Muzej bi obnavljali s pomočjo države

Bohinjska Bistrica - Pri obnovi Muzeja Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici je občina računala tudi na sofinanciranje s strani države. Njihov projekt, s katerim so se prijavili na r...