Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 28. november 2022 / 18:33

Gibanje in šport

Gibanje in šport sta pomembna za vse. Dokaz temu je bil minuli konec tedna mednarodni kegljaški turnir, ki ga je že šestnajstič odlično pripravilo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj, ž...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 3. maj 2016 / 15:00

Tudi v Kamniku slavil ACH Volley

Kamnik – Odbojkarji Calcita Volley so v drugi finalni tekmi končnice 1. DOL za moške v svoji dvorani morali priznati premoč ekipi ACH Volley, ki so zmagali brez izgubljenega niza 0:3 (-23,...

Šport / torek, 3. maj 2016 / 15:32

Košarkarice začenjajo finalne obračune

Kranj – Po drugi zmagi nad ekipo Grosupljega so košarkarice članske ekipe Triglava prejšnji teden postale druge finalistke letošnjega državnega prvenstva. Tako se bodo še petič zapovrstjo v velikem...

Škofja Loka / torek, 3. maj 2016 / 12:37

Čipka v lesu in niti

Škofja Loka – Drevi ob 18. uri bodo v Rokodelskem centru Duo v Škofji Loki odprli razstavo mojstrice rezbarjenja Petre Plestenjak Podlogar in Mili Primožič, ki za podjetje Hiša klekljanih čipk A. P...

Kranj / torek, 3. maj 2016 / 12:37

Borite se za svoje pravice

Tako kot v drugih gorenjskih krajih so v nedeljo tudi na Svetem Joštu nad Kranjem tradicionalno proslavili mednarodni praznik dela. Prvomajsko srečanje na Joštu je letos potekalo že dvainštiridesetič....

Šport / torek, 3. maj 2016 / 12:35

Darko Đurić evropski podprvak

Podbrezje – Plavalec Darko Đurić je konec tedna začel z nastopi na evropskem prvenstvu invalidov na Portugalskem. V svoji paradni panogi na 100 metrov prosto je s časom 1:28,21 zasedel izvrstno dru...