Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 2. december 2017 / 10:58

Klinika Golnik zaprta za obiske

Golnik – Zaradi povečanega števila norovirusnih okužb na področju Klinike Golnik je klinika do 8. decembra zaprta za obiske. Vljudno prosijo, da obvestilo v celoti upoštevate, le s tem boste prepre...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 27. januar 2011 / 07:00

Lasje - okras, ki izpada

Lasje so naš okras. Prvi sledovi urejanja las so znani že iz najstarejših civilizacij. Simbolika frizure je obsegala različne vidike: od magične moči do izražanja odnosa do sveta. Tudi...

GG Plus / četrtek, 27. januar 2011 / 07:00

Pregledi z magnetno resonanco na Jesenicah

V Splošni bolnišnici Jesenice so že začeli opravljati preglede z novo napravo za magnetno resonanco, ki je edina na Gorenjskem. Gorenjskim bolnikom tako na tovrstne preiskave ni več treba hoditi...

GG Plus / četrtek, 27. januar 2011 / 07:00

Porast smučarskih poškodb

V zadnjem času na urgentnem kirurškem bloku in na Kliničnem oddelku (KO) za travmatologijo Kirurške klinike v Ljubljani opažajo porast poškodb smučarjev in deskarjev na snegu. Ker se bliža čas šo...

GG Plus / četrtek, 27. januar 2011 / 07:00

Klinične poti za večjo varnost bolnikov

V Splošni bolnišnici Jesenice so kot prvi v Sloveniji izdelali dokument klinične poti za sprejem urgentnega bolnika v bolnišnici. Izdelali so ga skupaj s službo nujne medicinske pomoči, gre pa za...

GG Plus / četrtek, 27. januar 2011 / 07:00

Preoblikujte svoje telo, 3. del

Gizela Zaplotnik in Špela Tičar, ki sta se odločili, da bosta nekaj dobrega naredili zase in za svoje telo, imata še vedno trdno voljo, da prideta do cilja ...