Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 1. december 2009 / 07:00

Pogrešajo Joška Rudolfa

Kranj - V sredo okrog osme ure zjutraj je od doma neznano kam odšel 58-letni Kranjčan Joško Rudolf, doma s Kuratove ulice 4 na Kokrici. Po podatkih kranjskega opera...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 8. junij 2010 / 07:00

V Južno Afriko po prvo zmago

Po zmagi s 3:1 nad Novo Zelandijo na prijateljski tekmi v Mariboru je v nedeljo slovenska reprezentanca že odpotovala v Johannesburg, kjer bo lovila prvo zmago (in točko) na svetovnih prvenstvih.

Prosti čas / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Harmonika osvaja

Na festivalu Zlata voščenka v Besnici sta slavila ansambla Kolovrat in Aufbiks, absolutni zmagovalec harmonikarskega prvenstva pa je Tomaž Boškin.

Kronika / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Gasilci so se namučili

Kranj - Na parkirišču pred Slogo v Kranju so se v soboto prostovoljni gasilci merili v Gasilski disciplini oziroma v t. i. Fire Combatu. Gre za zahtevno fizično preizkušnjo, v ka...

Nasveti / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Milosti za vse

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Železniki / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Častni občan bo maratonec Roman Kejžar

Železniki - Na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja so občinski svetniki v Železnikih na zadnji seji potrdili letošnje občinske nagrajence. Častni občan...