Popestrimo si obroke s paradižniki

Ni primerjave med domačimi paradižniki in tistim, ki ga lahko kupimo v trgovini vse leto. Še posebej aromatični so prikupni majhni češnjevi paradižniki, ki bi jih lahko pojedli kar same. Ti bodo naše jedi še posebej popestrili. Pa naj bodo to brancini ali pa samo navadne testenine s sirovo omako.

Za pripravo pečenega brancina s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 4 manjše očiščene brancine ali dva večja, pol kilograma češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, 2 žlički rožmarina, 1 limono, sol, 2 žlici olivnega olja.

Brancine splaknemo pod toplo vodo ter jih osušimo s papirnato brisačo. Po zgornji strani ribe naredimo dolgo zarezo. Po obeh straneh in v notranjosti jih posolimo. V notranjost vsakega brancina nadevamo še po strok sesekljanega česna, dva koleščka limone in ščep rožmarina. Brancine položimo na pekač, ki smo ga premazali z žlico olivnega olja. Okrog brancinov razporedimo polovice češnjevih paradižnikov. Vse skupaj po vrhu potresemo še z nekaj rožmarina in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 200 °C, in pečemo 30 minut.

Za pripravo sirove omake s paradižniki in origanom potrebujemo: 6 topljenih sirčkov, 1,5 dl mleka, 3 žlice belega vina; začimbe: mleta rdeča paprika, poper, origano, 1 pest češnjevih paradižnikov.

V kozico narežemo topljene sirčke in jih zalijemo z mlekom. Med segrevanjem z metlico mešamo, da se sirčki raztopijo. Ko se omaka začne gostiti, prilijemo vino in začinimo s ščepcem mlete rdeče paprike, origana in poprom. Kuhamo še od 5 do 10 minut, da se omaka zgosti. Testenine skuhamo, odcedimo ter prelijemo s pripravljeno omako. Po vrhu razporedimo polovice češnjevih paradižnikov in potresemo z origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / torek, 24. december 2019 / 15:39

V Vodicah razočarani

Po mesecih čakanja je Arso sprejel odločitev, da je pred gradnjo vodiške obvoznice treba izvesti presojo vplivov na okolje.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:41

V nedeljo potrdili 477 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V nedeljo so v Sloveniji ob 385 PCR-testih in 1687 hitrih antigenskih testih potrdili 477 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida...

Jesenice / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:34

Slikovita ferata Dobršnik nad Hrušico

V jeseniški občini so dobili prvo ferato, in sicer Dobršnik nad Hrušico. Dolga je tisoč metrov in visoka 270 metrov, je srednje zahtevna, obvezna pa je uporaba čelade, plezalnega pasu in samovarovalne...

Kranjska Gora / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:24

Obnova Pocarjeve domačije

Pocarjevo domačijo, muzejsko hišo v slikoviti Zgornji Radovni, so letos za obiskovalce odprli nekaj kasneje kot običajno, šele sredi julija. Razlog za zakasnitev so bila obnovitvena dela, ki jih lastn...

GG Plus / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:20

Nepogrešljivi pri reševanjih

Enota vodnikov reševalnih psov, ki deluje pod okriljem Kinološkega društva Duplica, v letošnjem letu praznuje deseto obletnico delovanja. Skupaj s svojimi vodniki psi opravijo zahtevna izobraževanja,...

Kronika / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:18

Večje število nezakonitih prehodov

V zadnjem obdobju policija beleži povečano število nezakonitih prehodov državne meje, kar pa je po njihovih ocenah pričakovano in ne vpliva na varnost v državi.