Marija Manfreda, po domače Mejačeva Mara, je praznovala devetdeset let. / Foto: Gorazd Kavčič

Njena baraka gre naprej

V sredo, 28. julija, je devetdeset let praznovala Marija Manfreda, po domače Mejačeva Mara, iz Šenčurja.

Marija Manfreda, rojena Mohar, je bila najstarejša od sedmih otrok. Rodila se je v kamri na domačiji pr' Mejač v Šenčurju. »Mladost je bila bolj klavrna. Ko sem obiskovala tretji razred, se je začela vojna. Štiri leta sem obiskovala nemško šolo, po vojni sem naredila še eno leto slovenske šole,« je povedala slavljenka in nadaljevala: »Želela sem nadaljevati srednje šolanje, tudi učiteljica mi je svetovala naj ga, saj sem bila med boljšimi učenci, a ata je dejal, da je izobrazba namenjena le fantom, zato sem si morala poiskati delo, ki ga sprva nisem dobila. Šele čez čas sem se zaposlila v tekstilnem podjetju v Kranju, kamor sem se sedem let vozila s kolesom. Spomnim se, da me je sredi Jelenovega klanca večkrat pustilo na cedilu.«

Moža Franca Manfredo z Mlinskega pri Kobaridu je spoznala pri 33 letih v svojem domačem kraju. »Bil je sedem let starejši od mene. Kot italijanski vojak je bil ujet in prepeljan v taborišče. Otrok nisva imela, imela pa sva se zelo rada. Pravzaprav sva imela prava nebesa na zemlji. Nisva bila pohlepna niti nisva težila k bogastvu, bila sva skromna. Se pa še danes čudim sama sebi, kako da sem bila tako pogumna in se poročila, očitno sem sledila le srcu,« nam je zaupala izredno zgovorna in družabna sogovornica, ki je vrsto let plesala pri folklori in pela pri cerkvenem zboru, obiskovala je kuharske tečaje, znana je bila po peki krofov.

Na predvečer rojstnega dne so ji domači pripravili »žur«. »Obvestili so me, da bodo nekaj 'naštimali', a takega slavja nisem pričakovala. Zaslišala sem harmoniko, in ko sem pogledala skozi okno, je bilo dvorišče polno ljudi. Zabavi smo se pozno v noč. Otroci so prinesli devet velikih marjetic, ki krasijo domači balkon,« je slavje opisala gospa Marija.

A to ni bila edina zabava ob njenem jubileju, v nedeljo so ji pripravili še večje praznovanje s presenečenji, ki so obudili spomine na njeno življenje. »Največ mi pomeni družba, da skupaj zapojemo in se poveselimo. Druženje je sicer naš običaj, vsak dan se snidemo ob deseti uri, popijemo kavo in se pogovorimo o aktualnih tematikah. Postrežem jim pijačo iz ingverja, limone in medu, ki jo naredim sama. Prijelo se je je ime zdravje,« je povedala Marija Manfreda, ob tem pa še dodala, da pogreša moža, ki jih je zapustil pred dvema letoma. Teti Mari so v veliko pomoč nečaka Nataša in Sebastian z otroki ter svakinja Slavka. »Teta je neposredna, ne mara laži. Hvaležna je za vse nas, ki jo obkrožamo. Včasih nas rada malo 'pokomandira', a pravi, da red mora biti. Znana je po svojih edinstvenih sloganih. Ob njenem osemdesetem jubileju smo si izdelali majice z njenim velikokrat izrečenim sloganom: Kar je v lepem, ni v grdem. Letos smo si napisali: Samo da gre baraka naprej. Za rojstni dan smo ji podarili tisto, kar ji največ pomeni – veliko ljubezni, družbe in veselja,« je še dodala nečakinja Nataša Mohar Mustafa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 7. julij 2007 / 07:00

Sedemnajstim skladom dodali še tri

Kranj - Raiffeisen Krekova banka trži v Sloveniji že dvajset skladov v upravljanju družbe Raiffeisen Capital Management (RCM). V začetku tega tedna je sedemnajstim skladom dodala...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Anketa: Predstavili lokalne jedi

Potuj z jezikom je letošnja tema že 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Na turističnih tržnicah v Kranju so gorenjski osnovnošolci v torek in četrtek predstavili tipične lokalne jedi v svojem n...

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Prepriča že sam okus

Ob zadnjih prehranskih aferah postaja še pomembneje, od kod izvira hrana, ki konča na naših krožnikih. Lokalno pridelana hrana je namreč najbolj kakovostna in varna.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Forum trajnostnega razvoja

Družbe v skupini Elektro Gorenjska letos tretjič zapored organizirajo brezplačni posvet Forum o obnovljivih virih (OVE) in učinkoviti rabi energije (URE).

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Učinkovito nižanje stroškov

Model pogodbenega financiranja, kjer ukrepe za učinkovito rabo energije financira tretji partner, omogoča gospodarskim družbam in drugim institucijam prihranke pri energetskih stroških.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

O toplotnih in fotonapetostnih sistemih

Pred dnevi je Drago Papler izdal knjigo Osnove uporabe solarnih toplotnih in fotonapetostnih sistemov, ki zajema vse vidike alternativne oskrbe z električno energijo s pomočjo neusahljivega in ek...