Krompirjeva musaka z zelenjavo in skuto

Krompir je v slovenski kuhinji nepogrešljiv spremljevalec mesnih jedi. Pražen krompir pri nedeljskem kosilu, okisan krompir s kuhano govedino, 'pomfri' poleg dunajskega zrezka, mesna musaka, pečen krompir poleg piščanca in tako naprej. A več kot odlično se izkaže tudi brez mesa, na primer v družbi skute in zelenjave.

Za pripravo krompirjeve musake z zelenjavo in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, pol kilograma mešane zelenjave: bučke, paprika, korenje, brokoli, por ..., 2 stroka česna, 1 paradižnik, pol kilograma skute, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žličko olivnega olja, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetre debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zelenjavni nadev. Česen olupimo, sekljamo ter prepražimo na žlički olja. Dodamo na manjše rezine narezano zelenjavo in jo na hitro prepražimo. Primešamo še na kocke narezan paradižnik in posolimo ter popramo. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in enega jajca.

Sestavljanje musake: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zelenjavnega nadeva. Po zelenjavnem nadevu razporedimo polovico skutinega nadeva. Skutin nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zelenjavnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Musako pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno musako vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

NASVET: Med plasti in po vrhu lahko po želji nadrobimo še mocarelo ali kakšen drug sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 7. julij 2019 / 20:52

Škofja Loka s porečjem Sore

Nemški cesar Oton II. je Škofjo Loko z okolico izročil v trajno last brižinski (freisinški) škofiji. To potrjuje prva ohranjena podelilna listina z datumom 30. 6. 973. Listino, v kateri je omenjena...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 14. januar 2014 / 18:00

Polka in valček

Dor Ma Cajt je za las prehitel Vžig, konec tedna pa smo izbirali tudi najboljši valček in polko. Znani festival Slovenska polka in valček bo drugo leto praznoval dvajseti rojstni dan. Glavno narodno-z...

Razvedrilo / torek, 14. januar 2014 / 17:50

Brez gob pač ne gre

Dobili so se Pr' Matjažu v Struževem in proslavili osemdeset let Ane Mrgole.

Rekreacija / torek, 14. januar 2014 / 17:00

Ples na Belem jezeru

Res, da za take vrste ples potrebujete drsalke na stopalih, a možnosti so, in to zdaj, v času, ko diši po pomladi, in to sploh ne daleč od nas.

Slovenija / torek, 14. januar 2014 / 16:40

Volitve v evropski parlament bodo 25. maja

Ljubljana – Čeprav predsednik republike Borut Pahor še ni razpisal volitev v evropski parlament, je že znano, da bodo v Sloveniji potekale v nedeljo, 25. maja. Svet Evropske unije je namreč odločil...

Jesenice / torek, 14. januar 2014 / 16:31

Akcija obnove nevarnega mostu

Jesenice – Domačini s Ceste v Rovte v Krajevni skupnosti Slovenski Javornik - Koroška Bela že dalj časa opozarjajo na dotrajan most, ki je edini dostop do večstanovanjske hiše, v kateri živi trinaj...