Pohod k lehnjakotvornemu izviru
Če imajo v Zgornjesavski dolini Zelence, potem se Jezerjani s svojim lehnjakotvornim izvirom z lahkoto kosajo s to tako pri domačinih kot tujcih priljubljeno naravno znamenitostjo.
Jezersko – Turistično-informacijski center (TIC) Jezersko je povabil na prvi pohod po razgledni sprehajalni poti do geološke posebnosti, lehnjakotvornega izvira v dolini Komatevre na Spodnjem Jezerskem ob kmetiji Spodnji Virnik.
Povabilo je pritegnilo kar lepo število pohodnikov, ki so se v soboto zgodaj dopoldne zbrali pred TIC Jezersko in se nato v družbi turistične vodnice Lucije Muri odpravili na slabo uro dolg pohod k lehnjakotvornem izviru. Gre za prav posebno naravno znamenitost in kraj na Spodnjem Jezerskem, kjer kamenina nastaja tako rekoč pred našimi očmi. Zaradi posebnih sedimentov je namreč za vodo značilna velika vsebnost kalcijevega karbonata, ki se izloča v obliki lehnjaka takoj na izviru, kjer nastaja več deset metrov dolgo in zelo slikovito, v bujno zelenje ujeto, pramenasto slapišče.
Do izvira je iz središča Jezerskega označena lahka pohodniška pot, ki poteka večinoma po gozdnih cestah. Malo se vzpenja, malo spušča, a če so otroci dovolj hodni, je primerna tudi za družine, ki obiščejo Jezersko in jih zanima spoznavanje kraja in njegove okolice. Čez izvir in slapišče je postavljen lesen podest z informacijsko tablo, ki obiskovalcem pojasnjuje, kaj je naravna lepota, ki si jo ogledujejo. Lahko bi jo primerjali s kranjskogorskimi Zelenci. Ne sicer po videzu, temveč po unikatnosti, izjemni »razglednici«, s katero nagradi obiskovalce.
Kot smo že omenili, je pot označena, vodi pa od središča Jezerskega mimo stare cerkve sv. Ožbolta, kjer je gorska panorama ob lepem vremenu resnično izjemna. Na Karničarjevi ekološki kmetiji, ki je v neposredni bližini cerkve, pa si lahko privoščite še nakup kakšnega domačega izdelka. Izvemo, da je to na Jezerskem edina tovrstna kmetija, kjer izdelke lahko tudi kupite. Če vas zanima notranjost cerkve, na kmetiji lahko dobite tudi ključ in pokukate vanjo.
Nadaljujete po poti do ekološke kmetije Spodnji Virnik in od tam dalje sledi še spust do lehnjakotvornega izvira, ki traja dobrih deset minut. Mi smo spoznali tudi družino Smrtnik s kmetije Spodnji Virnik, pokusili njihov odlični kravji in kozji sir, domačo salamo, sirni namaz, se okrepčali z metinim sokom, mama Irena pa nam je zaupala, da se trenutno ukvarjajo s tem, da bodo v prihodnje odprli sirarno. So ekološka kmetija, ukvarjajo se z različno pridelavo in predelavo. Če bi želeli pri njih kaj kupiti, pa se morate prej najaviti. Mimogrede nam je še zaupala, da so imeli kar bogat kokošnjak in tudi rac jim ni manjkalo, a očitno sta orel in lisica naredila svoje.
Na izhodišče pohoda smo se vrnili po isti poti.