Ob sredah popoldne si na Jezerskem ob Planšarskem jezeru lahko ogledate pripravo jezerskega masunjeka, jedi iz smetane in ajdove moke.

Jezerski masunjek

Jezerska štorija 2021: Kuhanje masunjeka na odprtem ognju (1) – Pred hiško ob Planšarskem jezeru na Jezerskem so nam v sklopu dogodkov za obiskovalce, ki so jih poimenovali Jezerska štorija 2021, prikazali, kako so pastirji na planinah včasih pripravljali masunjek.

Pri pripravi jedi smo spremljali Milana Milošiča iz Gostišča ob Planšarskem jezeru, jezerski masunjek pa je pripravljal na odprtem ognju. In v poletnih mesecih to počne ob sredah popoldne ter tako to sicer močno jed približa vsem, ki jih zanimata njena priprava in recept zanjo. Tokrat smo med prisotnimi poleg slovenščine slišali tudi nekaj nemščine in angleščine.

Milošič je kuho pospremil z razlago, na koncu pa masunjek postregel na kosu domačega kruha. Izvedeli smo tudi, da je najbolje, če ga jemo toplega. Kasneje je sicer še pojasnil, kako zaužiti mrzlega, ter poudaril pomen smetane v njem. Jezerski masunjek namreč vsebuje le tri sestavine: smetano, ajdovo moko in sol. Če bi se lotili njegove priprave na domačem plinskem štedilniku, potrebujete posodo z debelim dnom, in če vam ne uspe prvič, se ne razburjajte preveč, se je pošalil Milošič, saj ga sam pripravlja že štirideset let, pa mu nikoli ne uspe popolnoma enako. Potem je prisotnim zaupal recept za dve oziroma tri osebe. »Potrebujete eno kislo in eno sladko smetano, takšno v lončku, vendar res poglejte, da bosta kvalitetni. Če pa bi dobili dobro kislo smetano pri kakem kmetu, pa sladke ne potrebujete. Potem smetano zavrete, solite po občutku in dodate zvrhano žlico ajdove moke. Vseskozi mešate, da se vsebina zgosti. Če noče 'zaplesati' kot krema in oddati maščobe, dodajte še malo moke. Ta je včasih bolj, drugič manj vlažna. Tudi vse smetane se ne obnašajo enako. Potem zmes na ognju kuhajte toliko časa, da je masunjek narejen. In če boste dodajali moko, to storite z roko, kot bi solili, drugače se vam lahko hitro zgodi, da bodo nastali žganci.«

V nadaljevanju smo izvedeli tudi, da ajdova moka hitro nabrekne in je lažje prebavljiva. »To je masunjek po jezersko,« je pojasnil Milošič. »Medtem ko na drugih planinah uporabljajo različno moko, lahko koruzno, belo, tudi s pirino smo ga že poskusili pripraviti. Je pa seveda takšen drugačne barve in tudi okusa.«

Še enkrat je omenil osnovne tri sestavine ter pojasnil, da mu ponekod dodajajo tudi jajce, vendar po njegovem mnenju to ni pravi masunjek. »Recepti so pač različni,« je dodal. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 4. avgust 2017 / 08:18

Smrekov lubadar podira rekorde

Med vsemi štirinajstimi gozdnogospodarskimi območji v Sloveniji je letos napad lubadarja najhujši na blejskem območju, to je v gozdovih na Zgornjem Gorenjskem, kjer so do prvega avgusta za posek odkaz...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:24

Pijan za volanom

Kranj – Kranjski policisti so v sredo pozno zvečer obravnavali tujca, ki je vozil avtomobil, čeprav se prej ni prav nič zadrževal pri konzumiranju alkohola. Alkotest je namreč pokazal, da je imel 0...

Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:23

»Eksplozija« in požar

Kranj – V torek okoli 18. ure so operativni gasilci iz Gasilske reševalne službe Kranj in prostovoljnih gasilskih društev Britof, Kokrica in Kranj Primskovo odhiteli na območje nekdanje Oljarice Kr...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:23

Na Brdu o formuli uspeha

Ključni ukrepi za gospodarsko odličnost in minimalna plača sta bili glavni temi letošnjega Vrha slovenskega gospodarstva. Minister Zdravko Počivalšek: »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo.«

Slovenija / sobota, 1. december 2018 / 00:20

Glavna naloga: ohranitev jezika

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je bil pretekli teden na prvem uradnem obisku pri slovenski manjšini na Koroškem. Na generalnem konzulatu v Celovcu se je pogova...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:19

Izbrali bodo »naj projekt podeželske mladine«

Kranj – Zveza slovenske podeželske mladine bo ob 25-letnici delovanja pripravila jutri, v soboto, v gostilni Pri Japu v bližini Šentvida pri Stični prireditev, na kateri bodo prvič podelili tudi na...