Ob sredah popoldne si na Jezerskem ob Planšarskem jezeru lahko ogledate pripravo jezerskega masunjeka, jedi iz smetane in ajdove moke.

Jezerski masunjek

Jezerska štorija 2021: Kuhanje masunjeka na odprtem ognju (1) – Pred hiško ob Planšarskem jezeru na Jezerskem so nam v sklopu dogodkov za obiskovalce, ki so jih poimenovali Jezerska štorija 2021, prikazali, kako so pastirji na planinah včasih pripravljali masunjek.

Pri pripravi jedi smo spremljali Milana Milošiča iz Gostišča ob Planšarskem jezeru, jezerski masunjek pa je pripravljal na odprtem ognju. In v poletnih mesecih to počne ob sredah popoldne ter tako to sicer močno jed približa vsem, ki jih zanimata njena priprava in recept zanjo. Tokrat smo med prisotnimi poleg slovenščine slišali tudi nekaj nemščine in angleščine.

Milošič je kuho pospremil z razlago, na koncu pa masunjek postregel na kosu domačega kruha. Izvedeli smo tudi, da je najbolje, če ga jemo toplega. Kasneje je sicer še pojasnil, kako zaužiti mrzlega, ter poudaril pomen smetane v njem. Jezerski masunjek namreč vsebuje le tri sestavine: smetano, ajdovo moko in sol. Če bi se lotili njegove priprave na domačem plinskem štedilniku, potrebujete posodo z debelim dnom, in če vam ne uspe prvič, se ne razburjajte preveč, se je pošalil Milošič, saj ga sam pripravlja že štirideset let, pa mu nikoli ne uspe popolnoma enako. Potem je prisotnim zaupal recept za dve oziroma tri osebe. »Potrebujete eno kislo in eno sladko smetano, takšno v lončku, vendar res poglejte, da bosta kvalitetni. Če pa bi dobili dobro kislo smetano pri kakem kmetu, pa sladke ne potrebujete. Potem smetano zavrete, solite po občutku in dodate zvrhano žlico ajdove moke. Vseskozi mešate, da se vsebina zgosti. Če noče 'zaplesati' kot krema in oddati maščobe, dodajte še malo moke. Ta je včasih bolj, drugič manj vlažna. Tudi vse smetane se ne obnašajo enako. Potem zmes na ognju kuhajte toliko časa, da je masunjek narejen. In če boste dodajali moko, to storite z roko, kot bi solili, drugače se vam lahko hitro zgodi, da bodo nastali žganci.«

V nadaljevanju smo izvedeli tudi, da ajdova moka hitro nabrekne in je lažje prebavljiva. »To je masunjek po jezersko,« je pojasnil Milošič. »Medtem ko na drugih planinah uporabljajo različno moko, lahko koruzno, belo, tudi s pirino smo ga že poskusili pripraviti. Je pa seveda takšen drugačne barve in tudi okusa.«

Še enkrat je omenil osnovne tri sestavine ter pojasnil, da mu ponekod dodajajo tudi jajce, vendar po njegovem mnenju to ni pravi masunjek. »Recepti so pač različni,« je dodal. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 10:39

Padel med kolesarjenjem v gozdu

Kranj – Med kolesarjenjem po gozdni poti med Ilovko in Rupo v Kranju je pred dnevi s kolesom padel 24-letni kolesar ter si poškodoval roki in nogi. Po oskrbi v kranjskem zdravstvenem domu so ga odp...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Gorenjske lekarne ob dnevu brez cigarete

Ob 31. januarju - dnevu brez cigarete bodo v Gorenjskih lekarnah organizirali aktivnosti ozaveščanja javnosti o škodljivosti cigaret in možnostih za opustitev kajenja.

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Preprosto Slovenija

Založniški in glasbeni dogodek v Gorenjskem glasu

Prosti čas / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Politiki na smučeh

Na Pokljuki so se v smučarskem teku pomerili politiki, diplomati in gospodarstveniki. Na Jezerskem pa so turni smučarji odprli sezono slovenskega pokala.

Šenčur / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Šenčurjani bodo mirneje spali

Civilna iniciativa krajanov Šenčurja je uspela - vsaj takšne so obljube pristojnih - z večino svojih zahtev za ublažitev letalskega hrupa, popustila je le pri popolnem zaprtju brniškega letališča v no...

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Puhart širi Tavčarjevo ulico

Kranj - Družina Puhar, ki je lani ustanovila hišo ustvarjalnih dejavnosti Puhart, namenjeno predvsem likovnemu izobraževanju otrok in odraslih, je v soboto oživila še Tavčarjevo...