Ob sredah popoldne si na Jezerskem ob Planšarskem jezeru lahko ogledate pripravo jezerskega masunjeka, jedi iz smetane in ajdove moke.

Jezerski masunjek

Jezerska štorija 2021: Kuhanje masunjeka na odprtem ognju (1) – Pred hiško ob Planšarskem jezeru na Jezerskem so nam v sklopu dogodkov za obiskovalce, ki so jih poimenovali Jezerska štorija 2021, prikazali, kako so pastirji na planinah včasih pripravljali masunjek.

Pri pripravi jedi smo spremljali Milana Milošiča iz Gostišča ob Planšarskem jezeru, jezerski masunjek pa je pripravljal na odprtem ognju. In v poletnih mesecih to počne ob sredah popoldne ter tako to sicer močno jed približa vsem, ki jih zanimata njena priprava in recept zanjo. Tokrat smo med prisotnimi poleg slovenščine slišali tudi nekaj nemščine in angleščine.

Milošič je kuho pospremil z razlago, na koncu pa masunjek postregel na kosu domačega kruha. Izvedeli smo tudi, da je najbolje, če ga jemo toplega. Kasneje je sicer še pojasnil, kako zaužiti mrzlega, ter poudaril pomen smetane v njem. Jezerski masunjek namreč vsebuje le tri sestavine: smetano, ajdovo moko in sol. Če bi se lotili njegove priprave na domačem plinskem štedilniku, potrebujete posodo z debelim dnom, in če vam ne uspe prvič, se ne razburjajte preveč, se je pošalil Milošič, saj ga sam pripravlja že štirideset let, pa mu nikoli ne uspe popolnoma enako. Potem je prisotnim zaupal recept za dve oziroma tri osebe. »Potrebujete eno kislo in eno sladko smetano, takšno v lončku, vendar res poglejte, da bosta kvalitetni. Če pa bi dobili dobro kislo smetano pri kakem kmetu, pa sladke ne potrebujete. Potem smetano zavrete, solite po občutku in dodate zvrhano žlico ajdove moke. Vseskozi mešate, da se vsebina zgosti. Če noče 'zaplesati' kot krema in oddati maščobe, dodajte še malo moke. Ta je včasih bolj, drugič manj vlažna. Tudi vse smetane se ne obnašajo enako. Potem zmes na ognju kuhajte toliko časa, da je masunjek narejen. In če boste dodajali moko, to storite z roko, kot bi solili, drugače se vam lahko hitro zgodi, da bodo nastali žganci.«

V nadaljevanju smo izvedeli tudi, da ajdova moka hitro nabrekne in je lažje prebavljiva. »To je masunjek po jezersko,« je pojasnil Milošič. »Medtem ko na drugih planinah uporabljajo različno moko, lahko koruzno, belo, tudi s pirino smo ga že poskusili pripraviti. Je pa seveda takšen drugačne barve in tudi okusa.«

Še enkrat je omenil osnovne tri sestavine ter pojasnil, da mu ponekod dodajajo tudi jajce, vendar po njegovem mnenju to ni pravi masunjek. »Recepti so pač različni,« je dodal. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 17. julij 2011 / 07:00

Lovci kosili pašnik za jelenjad

Jezersko - Jezerski lovci so že pred desetimi leti očistili zarasti skoraj hektar velik zaraščajoči travnik v Komatevri, odtlej pa ga vsako leto redno kosijo in tako zagotavljajo...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / nedelja, 23. junij 2024 / 19:51

Višje cene, a ne za starše

Radovljica – Radovljiški občinski svet je v sredo na zadnji seji pred poletjem potrdil drugi rebalans letošnjega proračuna, ki se z dodatnega pol milijona evrov zviđuje na 27,8 milijona evrov na pr...

Kranj / nedelja, 23. junij 2024 / 19:50

Preureditev območja na Planini

Kranj – Mestna občina Kranj načrtuje celovito preureditev območja od Ceste talcev do Ceste 1. maja z ureditvijo dodatnih površin za pešce in kolesarje. »Z ureditvijo ločenih površin za pešce in kol...

Zanimivosti / nedelja, 23. junij 2024 / 19:49

Ko sva bili še čisto majhni ...

Ko sva bili še čisto majhni,sta šla očka in mamicav partizanein midve sva ostali sami,brez mame ...

Škofja Loka / nedelja, 23. junij 2024 / 19:48

Suhi zid še ni pozabljen

Tehnike suhozidne gradnje na Slovenskem ne poznamo le na Krasu in v Istri, temveč tudi na Gorenjskem, v delavnici Šole prenove pa so v zadnjih dneh prenavljali grajski hrib v Škofji Loki.

Šport / nedelja, 23. junij 2024 / 19:47

Novi trener košarkarjev

Škofja Loka – Košarkarji LTH Castingsa imajo novega trenerja. Škofjeločane, ki so v minuli sezoni pod vodstvom Luke Bassina veljali za presenečenje Lige Nova KBM, bo v novi sezoni vodil 50-letni De...