Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen, rožmarin, sol.

Krompir operemo in narežemo na krhlje ter posolimo. Zelenjavo očistimo in narežemo na tanjše rezine. Brancine operemo pod toplo vodo, jih osušimo s papirnatimi brisačami. Na eni strani jih večkrat zarežemo. Po obeh straneh jih posolimo, v sredini pa jih natremo z nasekljanim česnom, rožmarinom in ščepcem soli. Večji pekač namastimo z olivnim oljem ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času dodamo narezano zelenjavo in na vse to postavimo brancine. Vse skupaj pokapljamo z malo olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico za 30 minut. Vmes enkrat ribe obrnemo in premešamo zelenjavo ter krompir. Na koncu ribe ponovno obrnemo, tako da je zarezana stran ribe na vrhu, in pečemo še 5 minut.

Za pripravo pica bučk potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 1 pest nadrobljene mocarele, 150 g paradižnikove mezge, baziliko in origano, sol in poper, olivno olje.

Za omako skupaj zmešamo paradižnikovo mezgo, ščep bazilike in origana ter ščepec soli in popra. Bučke narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter jih položimo na papir za peko. Po vrhu jih pokapljamo z olivnim oljem ter postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 10 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter na vsako bučko nadevamo žlico paradižnikove omake in nanjo še malo mocarele. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 25. november 2015 / 12:43

Firbec okno in Loka pleše

Željko Preradović in ekipa restavracije Firbc' okn so prejšnji teden povabili na uradno odprtje omenjene restavracije na Gorenjski plaži v Tržiču; Loka pa je konec tedna plesala že tretje leto zapored...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / nedelja, 12. junij 2016 / 23:28

Dobra ocena za bolnišnico

Jesenice – V Splošni bolnišnici Jesenice je potekala redna letna presoja po mednarodnem akreditacijskem standardu DIAS – Det Norske Veritas Acreditation Standard. Presojevalska ekipa je v dveh dneh...

Šenčur / nedelja, 12. junij 2016 / 23:25

V pravilniku tudi športni park

Šenčur – Občinski svet v Šenčurju je spremenil pravilnik o oddajanju javnih športnih objektov in površin v najem. Pravilnik namreč določa pogoje, merila in namen oddajanja in uporabe športnih objek...

Kranjska Gora / nedelja, 12. junij 2016 / 23:24

Postavili bodo nov razgledni stolp

Podkoren – Razgledni stolp v naravnem rezervatu Zelenci je že zelo dotrajan, zato je trenutno zaprt in se ni mogoče povzpeti nanj. Kot so povedali na Občini Kranjska Gora, ga bodo v kratkem odstran...

Škofja Loka / nedelja, 12. junij 2016 / 23:23

Nov parkirni režim

Škofja Loka – V okviru ukrepov za umirjanje hitrosti in večjo varnost cestnega prometa na širšem območju Spodnjega trga, Poljanske ceste in Puštala so na območju Spodnjega trga vzpostavili tudi nov...

Kronika / nedelja, 12. junij 2016 / 23:20

Grozil policistom

Škofja Loka – Škofjeloški policisti zaradi kršitev javnega reda in groženj policistom obravnavajo občana, ki je v torek zvečer v zasebnem prostoru kršil javni red in mir, z nasilnim in drznim veden...