Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen, rožmarin, sol.

Krompir operemo in narežemo na krhlje ter posolimo. Zelenjavo očistimo in narežemo na tanjše rezine. Brancine operemo pod toplo vodo, jih osušimo s papirnatimi brisačami. Na eni strani jih večkrat zarežemo. Po obeh straneh jih posolimo, v sredini pa jih natremo z nasekljanim česnom, rožmarinom in ščepcem soli. Večji pekač namastimo z olivnim oljem ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času dodamo narezano zelenjavo in na vse to postavimo brancine. Vse skupaj pokapljamo z malo olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico za 30 minut. Vmes enkrat ribe obrnemo in premešamo zelenjavo ter krompir. Na koncu ribe ponovno obrnemo, tako da je zarezana stran ribe na vrhu, in pečemo še 5 minut.

Za pripravo pica bučk potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 1 pest nadrobljene mocarele, 150 g paradižnikove mezge, baziliko in origano, sol in poper, olivno olje.

Za omako skupaj zmešamo paradižnikovo mezgo, ščep bazilike in origana ter ščepec soli in popra. Bučke narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter jih položimo na papir za peko. Po vrhu jih pokapljamo z olivnim oljem ter postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 10 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter na vsako bučko nadevamo žlico paradižnikove omake in nanjo še malo mocarele. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 16. september 2018 / 07:48

Znanci z Višarij

Že dolgo hodim na Višarje, najpogosteje službeno, zaradi poročanja za Gorenjski glas, pa tudi zasebno, saj je ta gora zaradi lege, izročila in pozitivne energije, ki jo da obiskovalcu, nekaj posebn...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 11. september 2013 / 12:22

Je spomin in je opomin

Slavnostni govornik pri spomeniku bazoviških junakov Vladimir Kukanja je poudaril, da je njihov upor temeljil na drugačnih načelih, kakršni v družbi veljajo danes.

Železniki / sreda, 11. september 2013 / 12:20

Znova evropski denar za energetsko sanacijo

Železniki - Potem ko so v Železnikih v začetku letošnjega leta že uspeli pridobiti dober milijon in pol evrov evropskih sredstev za energetsko sanacijo plavalnega bazena, kulturnega doma t...

Šport / sreda, 11. september 2013 / 12:20

Naši padalci ne popuščajo

Salzburg – Peto letošnje tekmovanje padalcev v skokih na cilj za točke svetovnega pokala je vnovič postreglo z razburljivo in dramatično tekmo, ki je na koncu prinesla veselje trem najboljše uvršče...

Kronika / sreda, 11. september 2013 / 12:19

Triatlon gorskim reševalcem in gasilcu

Kranj - Kranjski poklicni gasilci so minulo soboto pripravili že enajsti Triatlon Kranj. Preizkusa sposobnosti pripadnikov enot za zaščito, reševanje in pomoč se je letos udeležilo šest ek...

Nasveti / sreda, 11. september 2013 / 12:18

Če ste v duševni stiski, poiščite pomoč

Duševne motnje so v porastu, v naslednjih dveh desetletjih naj bi breme duševnih motenj predstavljalo kar 25 odstotkov celotnega bremena vseh bolezni. Slovenija je po številu samomorov med desetimi na...