Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen, rožmarin, sol.

Krompir operemo in narežemo na krhlje ter posolimo. Zelenjavo očistimo in narežemo na tanjše rezine. Brancine operemo pod toplo vodo, jih osušimo s papirnatimi brisačami. Na eni strani jih večkrat zarežemo. Po obeh straneh jih posolimo, v sredini pa jih natremo z nasekljanim česnom, rožmarinom in ščepcem soli. Večji pekač namastimo z olivnim oljem ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času dodamo narezano zelenjavo in na vse to postavimo brancine. Vse skupaj pokapljamo z malo olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico za 30 minut. Vmes enkrat ribe obrnemo in premešamo zelenjavo ter krompir. Na koncu ribe ponovno obrnemo, tako da je zarezana stran ribe na vrhu, in pečemo še 5 minut.

Za pripravo pica bučk potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 1 pest nadrobljene mocarele, 150 g paradižnikove mezge, baziliko in origano, sol in poper, olivno olje.

Za omako skupaj zmešamo paradižnikovo mezgo, ščep bazilike in origana ter ščepec soli in popra. Bučke narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter jih položimo na papir za peko. Po vrhu jih pokapljamo z olivnim oljem ter postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 10 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter na vsako bučko nadevamo žlico paradižnikove omake in nanjo še malo mocarele. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 17. september 2018 / 20:49

Ples v dežju v počastitev Mihe Baloha

Miha Baloh je letos praznoval devetdeseti rojstni dan, na Jesenicah so se mu poklonili s filmsko projekcijo in predstavitvijo njegovega življenja in dela. »Velik je že po postavi, velik je kot umetnik...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 9. januar 2014 / 14:40

Trgujejo in se nasmejijo

Bolšji sejem, ki ga vsako prvo soboto v mesecu pripravljajo na Kokrici, sicer še ni zaživel, kot so si organizatorji želeli, vseeno pa ne obupujejo, saj tako prodajalce kot obiskovalce družita predvse...

Kranj / četrtek, 9. januar 2014 / 14:38

V knjižnico tudi najmlajši

Odlično sodelovanje med Mestno knjižnico Kranj in Kranjskimi vrtci. Malčki s svojimi vzgojiteljicami pogosti obiskovalci.

Bohinj / četrtek, 9. januar 2014 / 14:36

Ladjica z 8614 potniki

Izletniški čoln na Bohinjskem jezeru je lani prepeljal trinajst odstotkov več potnikov kot leto prej. Načrte za prihodnost ogroža birokracija, saj pomolov zaradi odločbe inšpekcije ne smejo več uporab...

Železniki / četrtek, 9. januar 2014 / 14:33

Županova izjava je bila pretirana

Župan občine Železniki Anton Luznar je programski skupini, ki je zaradi podružnične šole v Dražgošah zahtevala sklic izredne seje, odgovoril, da je ne namerava sklicati.

Kultura / četrtek, 9. januar 2014 / 14:32

Polepšajo nam praznični čas

Kranjski oktet je že tretje leto zapored pripravil cikel božičnih koncertov, minulo soboto zvečer pa so praznični čas polepšali tudi obiskovalcem cerkve svetega Jurija v Stari Loki, kjer se jim je pri...