Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen, rožmarin, sol.

Krompir operemo in narežemo na krhlje ter posolimo. Zelenjavo očistimo in narežemo na tanjše rezine. Brancine operemo pod toplo vodo, jih osušimo s papirnatimi brisačami. Na eni strani jih večkrat zarežemo. Po obeh straneh jih posolimo, v sredini pa jih natremo z nasekljanim česnom, rožmarinom in ščepcem soli. Večji pekač namastimo z olivnim oljem ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času dodamo narezano zelenjavo in na vse to postavimo brancine. Vse skupaj pokapljamo z malo olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico za 30 minut. Vmes enkrat ribe obrnemo in premešamo zelenjavo ter krompir. Na koncu ribe ponovno obrnemo, tako da je zarezana stran ribe na vrhu, in pečemo še 5 minut.

Za pripravo pica bučk potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 1 pest nadrobljene mocarele, 150 g paradižnikove mezge, baziliko in origano, sol in poper, olivno olje.

Za omako skupaj zmešamo paradižnikovo mezgo, ščep bazilike in origana ter ščepec soli in popra. Bučke narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter jih položimo na papir za peko. Po vrhu jih pokapljamo z olivnim oljem ter postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 10 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter na vsako bučko nadevamo žlico paradižnikove omake in nanjo še malo mocarele. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 27. november 2016 / 12:52

Straniščna metlica Domžalam

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je ob svetovnem dnevu stranišč že osmo leto zapored razglasilo zmagovalce akcije Naj javno stranišče. Gorenjska javna stranišča se niso izkazala najbolje.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 27. januar 2018 / 21:57

Jožici Rejec priznanje za življenjsko delo

Združenje Manager je nedavno upokojeni predsednici uprave Domel Holdinga Jožici Rejec podelilo priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2017.

Gospodarstvo / sobota, 27. januar 2018 / 21:56

Preudarno v nakup virtualnih valut

V Banki Slovenije so opozorili na nekatera tveganja, ki jih prinašata nakup in uporaba virtualnih valut.

Gospodarstvo / sobota, 27. januar 2018 / 21:56

Rok za plačilo RTC Krvavec so zamaknili

Kranj – Kot so objavili v zreškem Uniorju, so prejšnji teden s kupcem 98,56-odstotnega lastniškega deleža RTC Krvavec, Alpsko investicijsko družbo, podpisali aneks k pogodbi, ki določa novi rok izp...

Kultura / sobota, 27. januar 2018 / 21:55

Razpisa za projekte ljubiteljske kulture

Kranj – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je 12. januarja objavil dva javna razpisa za sofinanciranje kulturnih projektov po izboru strokovno-programskih komisij JSKD, in sicer Javni razpis za...

Kultura / sobota, 27. januar 2018 / 21:55

Razstavni termini Galerije Pungert

Kranj – Galerijski svet Društva Pungert Kranj objavlja razpis za pridobitev razstavnih terminov v Galeriji Pungert v Kranju za leto 2018. K sodelovanju vabijo likovnike, fotografe, kiparje in avtor...