Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen, rožmarin, sol.

Krompir operemo in narežemo na krhlje ter posolimo. Zelenjavo očistimo in narežemo na tanjše rezine. Brancine operemo pod toplo vodo, jih osušimo s papirnatimi brisačami. Na eni strani jih večkrat zarežemo. Po obeh straneh jih posolimo, v sredini pa jih natremo z nasekljanim česnom, rožmarinom in ščepcem soli. Večji pekač namastimo z olivnim oljem ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času dodamo narezano zelenjavo in na vse to postavimo brancine. Vse skupaj pokapljamo z malo olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico za 30 minut. Vmes enkrat ribe obrnemo in premešamo zelenjavo ter krompir. Na koncu ribe ponovno obrnemo, tako da je zarezana stran ribe na vrhu, in pečemo še 5 minut.

Za pripravo pica bučk potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 1 pest nadrobljene mocarele, 150 g paradižnikove mezge, baziliko in origano, sol in poper, olivno olje.

Za omako skupaj zmešamo paradižnikovo mezgo, ščep bazilike in origana ter ščepec soli in popra. Bučke narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter jih položimo na papir za peko. Po vrhu jih pokapljamo z olivnim oljem ter postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 10 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter na vsako bučko nadevamo žlico paradižnikove omake in nanjo še malo mocarele. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / ponedeljek, 4. december 2017 / 08:48

Zanimanje za slamnike

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah jim ne uspe sešiti toliko slamnikov, kot bi jih lahko prodali, zato se bodo v prihodnje poleg ohranjanja bogate industrijske dediščine še bolj posvetili tudi tečajem...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 21. junij 2012 / 07:00

Akcija Naj kampeljc Dobrče 2012

Dobrča - Ob začetku poletne sezone je bilo v nedeljo družabno srečanje pri koči na Dobrči. Za zabavo so poskrbeli Veseli Begunjčani in Ženski pevski zbor Dupljanke, prireditev je...

Kronika / četrtek, 21. junij 2012 / 07:00

Kriminal

Tatovi na gradbišču Škofja Loka - V noči na petek so neznani storilci z delovišča v Škofji Loki odtujili različno gradbeno električno orodje. Lastnika so oškodovali za ok...

Nasveti / četrtek, 21. junij 2012 / 07:00

Ni vsaka meta poprova (2)

Nadaljujemo s pokušino osvežilnih in okusnih met. Tokrat bomo spili po skodelico čaja njivske in dolgolistne mete. Slednji sta dobra izbira v vročih poletnih dneh.

Šport / četrtek, 21. junij 2012 / 07:00

Prek štirih mostov najhitreje Kustec

Domačin Gregor Kustec je v prvi izvedbi Nočnega teka štirih mostov navdušil številne navijače ob atraktivni progi tisočletne Škofje Loke, saj je premagal vse konkurente.

Gospodarstvo / četrtek, 21. junij 2012 / 07:00

Več dobička, a manj premije

Delničarji Zavarovalnice Triglav bodo prejeli sedemdeset centov dividende na delnico.