Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen, rožmarin, sol.

Krompir operemo in narežemo na krhlje ter posolimo. Zelenjavo očistimo in narežemo na tanjše rezine. Brancine operemo pod toplo vodo, jih osušimo s papirnatimi brisačami. Na eni strani jih večkrat zarežemo. Po obeh straneh jih posolimo, v sredini pa jih natremo z nasekljanim česnom, rožmarinom in ščepcem soli. Večji pekač namastimo z olivnim oljem ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času dodamo narezano zelenjavo in na vse to postavimo brancine. Vse skupaj pokapljamo z malo olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico za 30 minut. Vmes enkrat ribe obrnemo in premešamo zelenjavo ter krompir. Na koncu ribe ponovno obrnemo, tako da je zarezana stran ribe na vrhu, in pečemo še 5 minut.

Za pripravo pica bučk potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 1 pest nadrobljene mocarele, 150 g paradižnikove mezge, baziliko in origano, sol in poper, olivno olje.

Za omako skupaj zmešamo paradižnikovo mezgo, ščep bazilike in origana ter ščepec soli in popra. Bučke narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter jih položimo na papir za peko. Po vrhu jih pokapljamo z olivnim oljem ter postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 10 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter na vsako bučko nadevamo žlico paradižnikove omake in nanjo še malo mocarele. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Življenjska zgodba Jerasovega Janka

Pri Društvu Slovenski center za ustno zgodovino je izšla knjiga, ki predstavlja življenjsko zgodbo Janka Šetine iz Zbilj.

Objavljeno na isti dan


Humor / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Četverec brez

Miss TT O pevski karieri: »Pevska kariera me ne zanima. Ne želim nastopati kot operna pevka, čeprav so mi kantate, samospevi, arije in podobne popevke sicer blizu. Bi pa poleg...

Kranj / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Marihuana med osnovnošolci

Na okroglo mizo na temo zasvojenosti mladih v Kranju so prišli le trije obiskovalci. Odmevne oblike dela z mladimi na to temo so delavnice.

Splošno / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Anketa: Kam na stara leta

Rok Kostevc: »Idealno je, če ostaneš vitalen in lahko sam skrbiš zase. Tudi ko opešajo moči, je najlepše, če ostaneš v krogu domačih. Nič pa nimam proti domov...

Splošno / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Ocvirki in pohvale

Lokal na Koroški cesti v Kranju že leta sameva. Ideja je bila, da bi bil v njem javni prostor, v katerem bi mamice lahko doj...

Kranj / sobota, 30. junij 2007 / 07:00

Obiskali so jih prijatelji iz Doberdoba

Kranj - Sredi junija so kranjske krvodajalce obiskali prijatelji iz Doberdoba. Območno združenje Rdečega križa Kranj je namreč že devetnajst let pobrateno s sekcijo krvodajalcev v...