Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen, rožmarin, sol.

Krompir operemo in narežemo na krhlje ter posolimo. Zelenjavo očistimo in narežemo na tanjše rezine. Brancine operemo pod toplo vodo, jih osušimo s papirnatimi brisačami. Na eni strani jih večkrat zarežemo. Po obeh straneh jih posolimo, v sredini pa jih natremo z nasekljanim česnom, rožmarinom in ščepcem soli. Večji pekač namastimo z olivnim oljem ter nanj razporedimo pripravljen krompir. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Po tem času dodamo narezano zelenjavo in na vse to postavimo brancine. Vse skupaj pokapljamo z malo olivnega olja. Pekač postavimo nazaj v pečico za 30 minut. Vmes enkrat ribe obrnemo in premešamo zelenjavo ter krompir. Na koncu ribe ponovno obrnemo, tako da je zarezana stran ribe na vrhu, in pečemo še 5 minut.

Za pripravo pica bučk potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 1 pest nadrobljene mocarele, 150 g paradižnikove mezge, baziliko in origano, sol in poper, olivno olje.

Za omako skupaj zmešamo paradižnikovo mezgo, ščep bazilike in origana ter ščepec soli in popra. Bučke narežemo na pol centimetra debele kolobarje ter jih položimo na papir za peko. Po vrhu jih pokapljamo z olivnim oljem ter postavimo v pečico, segreto na 180 °C, za 10 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice ter na vsako bučko nadevamo žlico paradižnikove omake in nanjo še malo mocarele. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 2. julij 2019 / 15:45

Zdrs usoden za dva planinca

V soboto je na Mali Ponci na italijansko stran usodno zdrsnil planinec, v sredo zvečer pa je bil zdrs na Komarči usoden za nizozemsko turistko.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 19. avgust 2022 / 19:21

Del Alpske ceste bo do nedelje zaprt za promet

Lesce – Včeraj so v Lescah začeli na novo asfaltirati del Alpske ceste na odseku od trgovine Tuš do križišča z regionalno cesto Lesce–Bled. Obvoz je urejen po regionalnih cestah. Kot so pojasnili n...

Kronika / petek, 19. avgust 2022 / 19:20

Zastoj zaradi požara v predoru

V sredo popoldan je proti Karavankam zaradi požara v predoru obstal promet na avtocesti.

Kronika / petek, 19. avgust 2022 / 19:19

Za volanom gledal film

V zadnjem poostrenem nadzoru tovornih vozil in avtobusov na avtocestnih počivališčih so policisti med drugim ugotovili manipulacije tahografa, vožnjo pod vplivom alkohola in drog ...

Šport / petek, 19. avgust 2022 / 16:31

Plezalno odličje tudi za Mio Krampl

Kranj – Na evropskem prvenstvu, ki te dni poteka v Münchnu, naši športni plezalci nadaljujejo zbiranje odličij. Po zlati kolajni v balvanih in težavnosti je Janja Garnbret najžlahtnejše od...

Medvode / petek, 19. avgust 2022 / 16:30

Osmič Hiša na hribu

Žlebe – Hiša na hribu že osmič odpira svoja vrata. Gre za umetniški projekt, ki povezuje sodobno umetniško produkcijo s prostori tradicije, ruralnega ter kulturne in naravne dediščine. Z glavno raz...