Čokoladno-marelična torta
Želimo pripraviti torto, a se ne moremo odločiti med čokoladno ali sadno. Nekaterim je ljubša ena, drugim druga. Zadevo lahko enostavno rešimo tako, da pripravimo sadno-čokoladno torto in vsi bodo zadovoljni.
Za pripravo čokoladno-marelične torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice olja, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl sadnega kompota za navlažitev. Za kremo iz bele čokolade: 200 g bele čokolade, 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane za stepanje; za marelično kremo: pol kilograma izkoščičenih marelic, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, 300 g grškega jogurta ali skyra, 3 dl smetane za stepanje; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade.
Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še olje. Nazadnje vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist torni obod. Namočimo ga s kompotom.
Priprava kreme iz bele čokolade: Belo čokolado stopimo in ohladimo. Mascarpone siru dodamo stopljeno belo čokolado in dobro premešamo. Dodamo stepeno smetano in jo z lopatico vmešamo v maso.
Priprava marelične kreme: Marelice narežemo v posodo, posujemo jih s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se marelice na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V še vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo zmešamo grški jogurt in nato z lopatico ročno še stepeno smetano.
Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej vlijemo kremo iz bele čokolade in nato še marelično kremo. Torto postavimo za eno uro v hladilnik.
Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega. Torto vzamemo iz hladilnika ter po vrhu prelijemo ohlajen čokoladni obliv. Torto postavimo za nekaj ur nazaj v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.
Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera od 24 do 26 cm.