Čokoladno-marelična torta

Želimo pripraviti torto, a se ne moremo odločiti med čokoladno ali sadno. Nekaterim je ljubša ena, drugim druga. Zadevo lahko enostavno rešimo tako, da pripravimo sadno-čokoladno torto in vsi bodo zadovoljni.

Za pripravo čokoladno-marelične torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice olja, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl sadnega kompota za navlažitev. Za kremo iz bele čokolade: 200 g bele čokolade, 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane za stepanje; za marelično kremo: pol kilograma izkoščičenih marelic, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, 300 g grškega jogurta ali skyra, 3 dl smetane za stepanje; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še olje. Nazadnje vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist torni obod. Namočimo ga s kompotom.

Priprava kreme iz bele čokolade: Belo čokolado stopimo in ohladimo. Mascarpone siru dodamo stopljeno belo čokolado in dobro premešamo. Dodamo stepeno smetano in jo z lopatico vmešamo v maso.

Priprava marelične kreme: Marelice narežemo v posodo, posujemo jih s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se marelice na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V še vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo zmešamo grški jogurt in nato z lopatico ročno še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej vlijemo kremo iz bele čokolade in nato še marelično kremo. Torto postavimo za eno uro v hladilnik.

Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega. Torto vzamemo iz hladilnika ter po vrhu prelijemo ohlajen čokoladni obliv. Torto postavimo za nekaj ur nazaj v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera od 24 do 26 cm.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 28. julij 2022 / 21:39

Avgusta začetek gradnje

Na podlagi julija podpisane pogodbe med Občino Škofja Loka in izbranim ponudnikom gradbenih del bodo v prvih dneh avgusta začeli rekonstrukcijo in nadzidavo Osnovne šole s prilagojenim programom (OŠPP...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 4. oktober 2023 / 22:04

Mladinska svetovna podprvakinja

Radovljičanka Neža Guštin je obetavna taekwondoistka, ki je pred kratkim prvič nastopila na svetovnem prvenstvu in osvojila srebrno medaljo. Visoke cilje ima tudi v kikboksu.

Rekreacija / sreda, 4. oktober 2023 / 21:55

Zupanovo kolo za vožnjo v ležečem položaju

Pred nekaj časa mi je prijatelj Peter Zupan omenil, da ima v svoji ličarski delavnici na Primskovem pod stropom obešeno nenavadno kolo za vožnjo v ležečem položaju, kjer je kolesar obrnjen z glavo...

Bled / sreda, 4. oktober 2023 / 21:54

Podelili prvih sedem certifikatov

Bled – Letos, ko na Bledu zaznamujejo 200. obletnico rojstva Arnolda Riklija, so neprecenljivost njegove dediščine prepoznali tudi v JZ Turizem Bled in podprli razvoj novega sistema certificiranja...

Gospodarstvo / sreda, 4. oktober 2023 / 21:53

Ekološki dan EU

Kranj – V soboto, 23. septembra, je bil Ekološki dan EU. Kot so ob tem zapisali na kmetijskem ministrstvu, je bil ta dan namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih ekološkega kmetovanja in ozave...

Razvedrilo / sreda, 4. oktober 2023 / 21:45

Bila je ljubezen na prvi pogled

Matej Virant in Barbara Lombar sta se spoznala pred tremi leti. Poročila sta se na isti dan, kot sta se spoznala: 23. septembra. Bila je ljubezen na prvi pogled. Iskrica je preskočila takoj, se spomin...