Čokoladno-marelična torta

Želimo pripraviti torto, a se ne moremo odločiti med čokoladno ali sadno. Nekaterim je ljubša ena, drugim druga. Zadevo lahko enostavno rešimo tako, da pripravimo sadno-čokoladno torto in vsi bodo zadovoljni.

Za pripravo čokoladno-marelične torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice olja, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl sadnega kompota za navlažitev. Za kremo iz bele čokolade: 200 g bele čokolade, 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane za stepanje; za marelično kremo: pol kilograma izkoščičenih marelic, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, 300 g grškega jogurta ali skyra, 3 dl smetane za stepanje; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še olje. Nazadnje vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist torni obod. Namočimo ga s kompotom.

Priprava kreme iz bele čokolade: Belo čokolado stopimo in ohladimo. Mascarpone siru dodamo stopljeno belo čokolado in dobro premešamo. Dodamo stepeno smetano in jo z lopatico vmešamo v maso.

Priprava marelične kreme: Marelice narežemo v posodo, posujemo jih s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se marelice na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V še vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo zmešamo grški jogurt in nato z lopatico ročno še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej vlijemo kremo iz bele čokolade in nato še marelično kremo. Torto postavimo za eno uro v hladilnik.

Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega. Torto vzamemo iz hladilnika ter po vrhu prelijemo ohlajen čokoladni obliv. Torto postavimo za nekaj ur nazaj v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera od 24 do 26 cm.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Prijateljsko druženje treh občin

Prejšnjo soboto so na Bledu pripravili peto srečanje prijateljskih občin Bleda, Gemone in Vrbe.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 2. oktober 2016 / 07:00

Hvaležen za vsako priložnost

Na drugi program TV Slovenija 5. oktobra prihaja nova glasbena oddaja Popšop, namenjena slovenski popularni glasbi, ki bo na sporedu vsako drugo sredo ob 22.30. O njej smo se pogovarjali z...

GG Plus / nedelja, 2. oktober 2016 / 11:36

Hasanov beg v varnejši svet

Neznanega in neznanih ljudi nas je manj strah, če jih povabimo medse in prisluhnemo njihovi zgodbi. Prav to so naredili pri Društvu upokojencev Tržič in na literarni večer, na Jesenske besedarije, pov...

GG Plus / nedelja, 2. oktober 2016 / 11:33

SMC uvaja registracijo »25-k«

Sprememba zakonodaje na področju koles s pomožnim motorjem, bolj poznanih pod imenom 25-ke (vozila, ki ne gredo več kot 25 kilometrov na uro), je po začetni pobudi NSi krenila v povsem nap...

Slovenija / nedelja, 2. oktober 2016 / 11:33

Bi kupili otroka?

Kaj je narobe, če da revna ženska svojo maternico v najem bogatemu paru z Zahoda, rodi otroka in dobi zato spodoben zaslužek? Je to le moralno vprašanje? Komercialno se namreč izplača tako naročnikom...

Slovenija / nedelja, 2. oktober 2016 / 11:32

Na Obirskem o Kokotu in Hafnerju

Kovačeva gostilna na Obirskem je bila prejšnjo soboto znova gostitelj tradicionalnega srečanja članov Društva slovenskih pisateljev na Koroškem. Prvo je bilo leta 1979, ko je takratni in danes že p...