Čokoladno-marelična torta
Želimo pripraviti torto, a se ne moremo odločiti med čokoladno ali sadno. Nekaterim je ljubša ena, drugim druga. Zadevo lahko enostavno rešimo tako, da pripravimo sadno-čokoladno torto in vsi bodo zadovoljni.
Za pripravo čokoladno-marelične torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice olja, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl sadnega kompota za navlažitev. Za kremo iz bele čokolade: 200 g bele čokolade, 250 g mascarpone sira, 3 dl smetane za stepanje; za marelično kremo: pol kilograma izkoščičenih marelic, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, 300 g grškega jogurta ali skyra, 3 dl smetane za stepanje; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade.
Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še olje. Nazadnje vmešamo še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist torni obod. Namočimo ga s kompotom.
Priprava kreme iz bele čokolade: Belo čokolado stopimo in ohladimo. Mascarpone siru dodamo stopljeno belo čokolado in dobro premešamo. Dodamo stepeno smetano in jo z lopatico vmešamo v maso.
Priprava marelične kreme: Marelice narežemo v posodo, posujemo jih s sladkorjem in zalijemo s tremi žlicami vode. Kuhamo, dokler se marelice na razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. V še vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo zmešamo grški jogurt in nato z lopatico ročno še stepeno smetano.
Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej vlijemo kremo iz bele čokolade in nato še marelično kremo. Torto postavimo za eno uro v hladilnik.
Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega. Torto vzamemo iz hladilnika ter po vrhu prelijemo ohlajen čokoladni obliv. Torto postavimo za nekaj ur nazaj v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.
Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera od 24 do 26 cm.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

