Prejemniki občinskih priznanj: Mateja Tušek (v imenu Župnijske karitas Železniki), Helena Kramar, župan Anton Luznar, Mirjam Tolar, direktor nagrajenega podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič ter Mirko Berce / Foto: Gorazd Kavčič

Ustvarimo dom znanja

V Železnikih so predvčerajšnjim počastili občinski praznik, ki ga praznujejo 30. junija.

Železniki – Občinski praznik v Železnikih praznujejo v spomin na 30. junij leta 973, ko so bili v darilni listini, s katero je nemški cesar Oton II. podaril ozemlje Selške doline in Škofje Loke freisinškim škofom, prvič pisno omenjeni kraji z območja občine Železniki. Slovesnost pred športno dvorano je podobno kot lani potekala v manjšem obsegu in je bila zaprta za javnost. Župan Anton Luznar se je v svojem nagovoru dotaknil 30-letnice samostojne Slovenije pa tudi epidemije, ki nam je v zadnjem letu dodobra spremenila življenja. Izrazil je zadovoljstvo, da je slovenski zdravstveni sistem zdržal hude obremenitve in da so se novim razmeram hitro prilagodili tudi v vseh večjih podjetjih v občini. Prav tako je zadovoljen z napredkom pri največjem projektu v občini – zagotovitvi poplavne varnosti in preložitvi državne ceste. Po nedavnem podpisu pogodbe za projektiranje in gradnjo zadrževalnika pod Sušo sedaj po besedah župana ocenjujejo, da bo v mesecu dni prišlo še do podpisa pogodbe za izgradnjo obvoznice in v dveh mesecih še do pogodbe za izvedbo protipoplavnih ureditev v Železnikih.

Letos so podelili pet občinskih priznanj. Občinsko plaketo sta prejela podjetje Lotrič Meroslovje ob trideseti obletnici ustanovitve in Mirko Berce za dolgoletno družbeno odgovorno delo na različnih področjih. Marko Lotrič, direktor skupine Lotrič Metrology, v kateri velik poudarek namenjajo tudi družbeni odgovornosti in trajnostni strategiji, je poudaril, da plaketo sprejema v imenu več kot 170 sodelavk in sodelavcev, zaposlenih v desetih podjetjih v sedmih državah. »Doma je najlepše, ustvarimo si dom znanja, dom spoštovanja ter ponosne Slovenke in ponosnega Slovenca,« je dejal Lotrič. Berce je nekdanji predsednik Vaškega odbora Lajše, vodil je tudi gradbeni odbor za ponovno postavitev podružnične cerkve sv. Jedrti in bil več mandatov občinski svetnik, leta 2018 pa je vse dolžnosti in družbene aktivnosti prepustil mlajšim generacijam. Kot je dejal, mu plaketa pomeni veliko, obenem pa je priznanje vsem, ki so mu pomagali.

Priznanje občine za življenjsko delo prostovoljcev so podelili mojstrici klekljanja in dolgoletni članici Turističnega društva Železniki Heleni Kramar, ki že vrsto let predstavlja čipko in občino doma in po svetu, ter skavtski voditeljici Mirjam Tolar, ki je dejavna tudi v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Priznanje za aktivno delovanje društev je prejela Župnijska karitas Železniki, kjer se že trideset let nesebično razdajajo za soljudi.

Priznanj župana se je razveselilo tudi šest dijakov zadnjih letnikov, ki so bili vsa leta odlični, ter 17 devetošolcev, ki so imeli vsa osnovnošolska leta izjemen uspeh.

Slovesnost so z nastopi obogatili učenke in učenci Glasbene šole Škofja Loka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 5. oktober 2007 / 07:00

V stanovanjski skupini se dobro počutijo

Obiskali smo stanovalce v stanovanjski skupini društva Ozare, kjer dekleta in fantje kljub težavam v duševnem zdravju samostojno živijo in skrbijo zase.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 2. julij 2021 / 23:58

Lady Di, šestdeset let

Če bi še živela, bi slovita britanska princesa Diana v teh dneh praznovala svojo šestdesetletnico. Sicer pa ta dama, ki je postala ena najprepoznavnejših ikon druge polovice dvajsetega stoletja, v...

Železniki / petek, 2. julij 2021 / 23:09

Ustvarimo dom znanja

V Železnikih so predvčerajšnjim počastili občinski praznik, ki ga praznujejo 30. junija.

Gorenjska / petek, 2. julij 2021 / 22:00

Cepljenih proti covidu-19 manj od pričakovanj

Epidemiološke razmere v državi se še naprej umirjajo, vlada dodatno sprošča ukrepe. Precepljenost proti covidu-19 do konca junija pa ni dosegla načrtovanih šestdeset odstotkov. Kaj nas čaka jeseni?

Kamnik / petek, 2. julij 2021 / 10:01

Začenjajo se Kul petki

Kamnik – Ob poletnih petkih se bo kamniški Park Evropa tudi letos spremenil v udobno dnevno sobo z ležalniki, mizicami in glasbeno spremljavo. Obiskovalci si bodo poleg okusnih grižljajev lahko pri...

Slovenija / petek, 2. julij 2021 / 09:56

Slovenija prevzela predsedovanje

Z včerajšnjim srečanjem predstavnikov slovenske vlade in Evropske komisije na Brdu pri Kranju je Slovenija od Portugalske prevzela polletno predsedovanje Svetu Evropske unije.