Poletne solate
Testeninske solate lahko uživamo kot samostojen obrok, še bolje pa se odrežejo v kombinaciji z dobrotami z žara. Pripravljene so v trenutku in do obroka lahko počakajo v hladilniku dalj časa. Možnih kombinacij je nešteto, a včasih je še tako enostavna ideja dobrodošla.
Za pripravo testeninske solate potrebujemo: 200 g peresnikov, 2 jajci, 1 paradižnik, 1 kumaro, ščep origana, 1 žlico olivnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlički gorčice, 2 žlici grškega jogurta ali kisle smetane, sol in poper.
Testenine skuhamo v slanem kropu in odcedimo. Prelijemo jih z žlico olivnega olja ter ohladimo. Jajci skuhamo, olupimo in narežemo na kocke. Paradižnik in kumaro prav tako narežemo na majhne kocke. K testeninam stresemo narezani jajci in zelenjavo. Potresemo z origanom in poprom ter primešamo še gorčico in grški jogurt ali kislo smetano. Vse skupaj zmešamo, da se sestavine povežejo. Solato postavimo za eno uro v hladilnik, da se dobro ohladi.
Za pripravo solate s kuskusom potrebujemo: 200 g kuskusa, pol rdeče čebule, 1 paradižnik, 1 kumaro, 150 g sira, 2 pločevinki tunine, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj listov sveže ali ščep suhe bazilike.
Kuskus posolimo in ga skuhamo v 3,5 dl vode ter ga ohladimo. Prelijemo ga z olivnim oljem ter ga razdrobimo z vilicami. Čebulo, paradižnik, kumaro in sir narežemo na majhne kocke ter vse skupaj stresemo h kuskusu. Nazadnje dodamo še tunino, potresemo z baziliko in prelijemo z balzamičnim kisom ter vse skupaj dobro premešamo. Solato postavimo za eno uro v hladilnik, da se dobro ohladi.