Predvideli tudi investicijo v šolo

Z rebalansom občinskega proračuna so v Železnikih med drugim predvideli najem kredita za ureditev dodatnih prostorov osnovne šole, hkrati pa upajo, da bodo za to investicijo na voljo državna sredstva.

Železniki – Občinski svetniki so na nedavni seji sprejeli prvi rebalans letošnjega proračuna Občine Železniki. Prihodki so se povišali za 301 tisoč evrov oz. 3,5 odstotka in tako po novem znašajo 8,8 milijona evrov, medtem ko odhodke predvidevajo v višini 10,3 milijona evrov, kar je 621 tisoč evrov oz. 6,4 odstotka več od načrtovanega. Proračunski primanjkljaj nameravajo pokriti z ostankom sredstev na računih in najemom osemsto tisoč evrov kredita.

Zadolževanje so predvideli že ob sprejemanju proračuna in nanj vezali tudi gradnjo garažne hiše v naselju Na Kresu, a do te investicije letos ne bo prišlo, so pa z rebalansom na novo dodali investicijo v dodatne prostore Osnovne šole (OŠ) Železniki, za kar bi najeli štiristo tisoč evrov kredita. Drugo polovico za letos predvidenega zadolževanja bi namenili za sofinanciranje izgradnje obvoznice v Železnikih in nekaj drugih projektov, tako kot so načrtovali že prej.

Občina se je s projektom ureditve dodatnih prostorov v mansardi OŠ Železniki letos prijavila tudi na razpis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, a ji ni uspelo pridobiti nepovratnih sredstev. Glavni razlog za neuspeh so bili slabši demografski podatki zaradi upadanja števila prebivalcev, je pojasnil župan Anton Luznar. Med čakanjem na rezultate razpisa so že izpeljali tudi postopek izbire izvajalca. Po besedah župana je bila ena od ponudb razmeroma ugodna, zato so začeli razmišljati, da bi kljub vsemu skušali investicijo spraviti pod streho. Cene materialov zelo rastejo, zato ocenjujejo, da bi bila izvedba investicije prihodnje leto verjetno okoli sto tisoč evrov dražja, je opozoril. Po sprejemu rebalansa je v proračunu za ta projekt ob upoštevanju omenjenega kredita predvidenih 535 tisoč evrov. Župan sicer upa, da jim bo naknadno uspelo pridobiti državno sofinanciranje; neuradno so namreč izvedeli, da naj bi ministrstvo povečalo sredstva za investicije v šolah in naj bi podprlo dodatne projekte.

Občina Železniki bo sicer sofinancirala tudi triletni 1,7 milijona evrov vredni projekt rekonstrukcije OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, s katerim so občine soustanoviteljice na razpisu ministrstva pridobile 765 tisoč evrov. Železniki bodo prispevali 141 tisoč evrov, od tega najmanj v letošnjem letu: 1425 evrov.

Z rebalansom so namenili tudi dodatnih 373 tisoč evrov za investicije in investicijsko vzdrževanje občinskih cest, za katere je po novem zagotovljenih 938 tisoč evrov. Za subvencioniranje cen komunalnih storitev, ki od nedavnega višje, so predvideli slabih 37 tisoč evrov. Med drugim so zagotovili še 56 tisoč evrov za gasilsko vozilo PGD Selca in deset tisoč evrov za sofinanciranje nakupa vozila za Gorsko reševalno službo Škofja Loka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 16. april 2008 / 07:00

Lepi Tozon

Škofjeločan Jernej Tozon je novi član Čukov. S svojo priljubljenostjo pri ženskah že sedaj nima težav, za nameček pa izhaja iz glasbene družine, tako da mu morda ne bodo mogli takoj podtakniti "klasič...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 17. september 2015 / 13:15

Domovino nosijo v srcu

Na četrtem saboru hrvaške kulture v Sloveniji, ki sta ga pripravila Zveza hrvaških društev v Sloveniji in Hrvaško kulturno društvo Komušina iz Škofje Loke, je svoje kulturne dejavnosti predstavilo dev...

Zanimivosti / četrtek, 17. september 2015 / 12:44

Šport daje moč

Tudi med športniki invalidi velja, da je važno sodelovati, ne zmagati, a na sobotnem atletskem tekmovanju paraplegikov je bilo sicer izjemno prijateljsko vzdušje natančno tako kot na vseh...

Naklo / četrtek, 17. september 2015 / 12:33

Zgodovina naroda na častnem mestu, tudi v učbenikih

V Strahinju je potekala spominska proslava ob obletnici strašanskega pokola več kot dvajsetih pratizanov.

Razvedrilo / četrtek, 17. september 2015 / 12:30

Babica pri štiridesetih

Šlo je za pravo sosedsko zasedo, ki jo je organiziral oče Nataše Jerše.

Kronika / četrtek, 17. september 2015 / 12:28

Tat v podzemni garaži

Domžale – Domžalski policisti so v petek popoldne obravnavali primer drzne tatvine v podzemni garaži stanovanjskega bloka v Domžalah.