Na parkirišču pri novem mostu na Rju na Kamnjah je po novem parkiranje sicer brezplačno, a omejeno na dve uri.

Parkirnine enake kot lani

V Bohinju tudi v letošnji sezoni nadaljujejo prometno strategijo, s katero spodbujajo uporabo javnega prevoza in promet usmerjajo stran od jezerske sklede. Na parkirišču pri novem kolesarskem mostu na Rju na Kamnjah parkiranje omejeno na dve uri.

V Bohinju želijo na novo urediti tudi obstoječe parkirišče Vegelj ob jezeru. Občinski svet je že potrdil predlagano idejno zasnovo za sonaravno ureditev, po kateri naj bi parkirišče preuredili, dodatno ozelenili in zmanjšali število parkirnih mest.

Bohinjska Bistrica – Novo parkirišče pri kolesarskem mostu na Rju na Kamnjah je vključeno v sistema kratkotrajnega parkiranja, so na zadnji seji odločili bohinjski občinski svetniki. Parkiranje na območju, kjer je prostora za devet osebnih avtomobilov in eno parkirišče za invalide, je omejeno na dve uri in je brezplačno.

Sicer pa sistem parkiranja v Bohinju v prihajajoči sezoni ostaja podoben kot lani. Cene parkirnih se višajo z bližino jezerski skledi; tako je na urejenih parkiriščih v Ribčevem Lazu, Stari Fužini in Ukancu za uro parkiranja zunaj sezone treba plačati 0,50 evra, spomladi in jeseni 1,50 evra, na višku sezone julija in avgusta pa 3 evre na uro. Celodnevno parkiranje stane na parkirišču Labora v Ribčevem Lazu za osebne avtomobile 15 evrov, pri Slapu Savica 8 in na parkirišču pri Športnem centru Triglav na Pokljuki 5 evrov.

V Bohinju sicer še naprej spodbujajo trajnostno mobilnost, zato obiskovalce spodbujajo k uporabi parkirišč, s katerih s katerih je v času poletne sezone od 16. junija do 26. septembrom organiziran brezplačni javni prevoz. Letos bo tako v Bohinju vzpostavljenih sedem linij organiziranih prevozov z večjih parkirišč (P+R) in vasi ter ena linija tako imenovanega avtobusa Hop-On Hop-Off.

Brezplačni prevozi do Bohinjskega jezera oz. Ukanca, planin Blato, Vogar in Voje bodo na voljo od 19. junija do 26. septembra 2021, in sicer v juliju in avgustu vsak dan, v juniju in septembru pa ob petkih, sobotah, nedeljah in praznikih.

Novost je prevoz s parkirišča Ribčev Laz (Kristal) do križišča Vogar - Blato, ki se bo izvajal kot prevoz na klic. Novi sta tudi liniji iz Srednje vasi (Senožet) do Planinske koče na Vojah ter do parkirišča na Vogarju.

Iz Bohinjske Bistrice do Soriške planine bo vozil brezplačen avtobus ob torkih in petkih v juliju in avgustu, do Rudnega polja na Pokljuki pa v okviru projekta VrH Julijcev avtobus Hop-On Hop-Off, in sicer vsak dan od 19. junija do 14. septembra. Na obeh avtobusih bo možen prevoz koles.

Kot pojasnjujejo v Bohinju, so vozni redi vezani na prihode in odhode vlakov ter rednih avtobusnih linij, mogoče je tudi prestopanje med posameznimi linijami.

Poleg brezplačnih prevozov bosta v poletni sezoni vozili do planinskih izhodišč še dve redni, plačljivi liniji avtobusnega prevoznika Arriva, in sicer iz Bohinjske Bistrice do slapa Savica in iz Škofje Loke in Železnikov čez Soriško planino do Ukanca. Pri tem v Bohinju poudarjajo, da organizirani javni prevozi niso namenjeni zgolj obiskovalcem Bohinja, temveč tudi domačinom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 15. julij 2009 / 07:00

Še štirje primeri nove gripe

Ljubljana - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja so včeraj potrdili še štiri primere okužbe z novim virusom gripe A (H1N1). V Sloven...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 16. oktober 2015 / 07:00

Realističen, a čustveno globok

V torek so v Mestni knjižnici Kranj odprli dve razstavi, povezani s Simonom Jenkom, pripravili pa so tudi krajši simpozij o pesniku Sorškega polja, katerega 180. obletnico rojstva praznujemo letos.

Kultura / petek, 16. oktober 2015 / 07:00

Bogovi na Loškem odru

Na Loškem odru so premierno uprizorili komedijo Amfitrion 38 francoskega dramatika Jeana Giraudouxa. Režiser Matija Milčinski je dal priložnost homogenemu igralskemu ansamblu.

Gospodarstvo / petek, 16. oktober 2015 / 07:00

Cene pridelkov so se znižale

Jutri, v soboto, bo v osmih slovenskih mestih, med drugim tudi v Kranju, vseslovenski shod za »Pošteno in pravično plačilo slovenskim kmetom!«, na katerem bodo kmetje opozorili, da se njihov dohodkovn...

Slovenija / petek, 16. oktober 2015 / 14:42

Misijonar Opeka na Brezjah

Brezje – Predzadnja nedelja v oktobru je misijonska nedelja. Letos bo ta v nedeljo, 18. oktobra. Njej daje poseben pomen tudi katoliška Cerkev v Sloveniji, saj po podatkih iz februarja letos kar 61...

Škofja Loka / petek, 16. oktober 2015 / 14:34

Odprli še čistilno napravo v Retečah

Po petnajstih mesecih poskusnega obratovanja je dobila uporabno dovoljenje tudi čistilna naprava v Retečah, še zadnji objekt v velikem projektu urejanja porečja Sore. V sredo so jo uradno predali v up...