Zavitek s porom in pečenico

Pečenice so lahko še bolj okusne in uporabne, kot si mislimo. Ne potrebujemo jih veliko, da iz njih napravimo povsem nove jedi.

Za pripravo zavitka s porom in pečenico potrebujemo: zavitek listnatega testa (približno 250 g), 1 večji por, 2 stroka česna, polovico pečenice, 200 g rikote ali skute, 2 jajci, 1 pest semen za posip, sol in poper.

Pečenici odstranimo ovoj ter jo razdrobimo. Ponev segrejemo in damo vanjo razdrobljeno pečenico. Pražimo 5 minut, da pečenica spusti maščobo in se malo zapeče. Nato primešamo česen in na kolesa narezan por. Posolimo in popramo ter vse skupaj dušimo 5 minut. Skupaj zmešamo rikoto in eno jajce ter nato primešamo dušen por s pečenico. Listnato testo razvaljamo v tanek pravokotnik. Po njem razporedimo pripravljen nadev. Robove testa zapognemo ter zvijemo v rulado. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 30 minut.

Za pripravo omake iz pečenic potrebujemo: 1 par pečenic, 1 čebulo, 2 stroka česna, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici kisle smetane.

Čebulo in česen olupimo ter ju nasekljamo. Pečenico iztisnemo iz ovoja oziroma jo olupimo ter jo razdrobimo. Ponev segrejemo in damo vanjo razdrobljeno pečenico. Pražimo jo 5 minut, da izpusti maščobo in se malo zapeče. Nato primešamo čebulo in česen ter pražimo še 5 minut. Zalijemo z belim vinom, in ko ta skoraj izhlapi, primešamo še paradižnikove pelate. Ponev pokrijemo in dušimo 20 minut. Nazadnje primešamo še kislo smetano ter po potrebi še dodatno začinimo.

Nasvet: V ponev ni treba dodajati nobene maščobe, saj je dovolj izpustijo že pečenice. Dodatek začimb je odvisen tudi od tega, koliko so začinjene pečenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 6. februar 2019 / 23:22

Ni jih zeblo

V blejski Mali Zaki je potekal tridnevni svetovni pokal v zimskem plavanju, na katerem se je 120 tekmovalcev iz 21 držav podalo v pet stopinj Celzija hladno vodo. Zaupali so nam, zak...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 2. november 2022 / 07:00

Hervis: 10. november – odprtje najmodernejše Hervisove trgovine v nakupovalnem središču Supernova Qlandia Kranj

V prenovljeni in eni izmed najmodernejših športnih trgovin ponuja Hervis na dobrih 900 m2 v tem letnem času bogato ponudbo športne opreme, pripomočkov in oblačil za smučanje, turno smuko, tek, pohodni...

Naklo / sreda, 2. november 2022 / 20:28

Denar za ureditev poslovne cone

Nakelski občinski svetniki so se sestali na zadnji seji tega mandata in v prvem branju sprejeli občinski proračun.

Gorenjska / sreda, 2. november 2022 / 20:27

Nove letalske povezave iz Celovca

Celovec – Konec oktobra je začel veljati zimski vozni red na letališču v Celovcu. Poleg klasičnih destinacij na Dunaj in v Köln so z novembrom na voljo tudi leti na londonski Stansted, dvakrat na t...

Kranjska Gora / sreda, 2. november 2022 / 19:37

Proračun naj bi spravili pod streho

Kranjskogorski občinski svetniki so na oktobrski seji sprejeli osnutek občinskega proračuna za prihodnje leto.

Razvedrilo / sreda, 2. november 2022 / 19:31

Okusi Radol'ce vabijo v svojo družbo

Uvod v letošnje novembrske Okuse Radol'ce je bil pester popoldanski program, ki se je začel na Linhartovem trgu, zaključil pa ob dobri hrani.