Anton Meglič, Mitja Krnc, Martin Gluščič, Gašper Kordež, Uroš Štefelin in Aleš Tavčar / Foto: Alenka Brun

Okusi Radol'ce vabijo v svojo družbo

Uvod v letošnje novembrske Okuse Radol'ce je bil pester popoldanski program, ki se je začel na Linhartovem trgu, zaključil pa ob dobri hrani.

Na večerji ob odprtju Okusov je svoja znanja in kreativnost predstavilo osem kuharskih mojstrov iz restavracij Okusov Radol'ce. Za glasbeni del so v živo poskrbeli fantje iz tria Suho cvetje, povezovalno vlogo pa so tokrat zaupali Nejcu Šmitu, domačinu, ki ga lahko spremljate tudi kot voditelja v oddaji Sanjski moški. Večerja je bila v Gostilni Avguštin.

Pethodni meni so pripravili kuharski mojstri iz Gostišča Draga (Aleš Tavčar), Restavracije Manu (Martin Gluščič), Gostišča Tulipan (Milan Milanović), Hiše Linhart (Uroš Štefelin) in restavracije Tabor (Gašper Kordež), gostilne gostiteljice (Anton Meglič) in Pr' Tavčar (Mitja Krnc). Za sladico pa je tokrat poskrbel Simon Koštomaj iz Šmeks bar & Baffi house of pizza – limonino grmado so postregli s sladoledom iz črnega oreha. Hladna predjed je bila Tavčarjevo in Gluščičevo delo, z azijsko-indijskim pridihom pa sta presenetila brbončice. Repa, senmaizuke oziroma vložena repa, pregreta smetana in kari so dvignili pričakovanja gostov. Pred tem so navduševali že pozdravi iz kuhinje. Koruzni takosi s pirejem iz zelene, bakalar s kapro, na domačem čebulnem kruhu namaz iz črne redkve z jelenovim pršutom, medvedjo salamo ter dodanim prepeličjim jajcem … Kornetki z različnimi polnili: buča in kremni sir, buča in rdeča pesa, buča in kari …

Kot druga jed je na mizo prispela juha rdeče pese s špinačnim profiterolom in peno mleka. Pripravil jo je Milan Milanović iz Tulipana. Topla predjed je bila delo Uroša Štefelina in Gašperja Kordeža – ribji krožnik: jezerka, krompir, žajbelj in hruška. Za glavno jed so izbrali jelena, v družbi bučnega štrukeljca in kakavovih zrn ter omake je bila vsebina na krožniku zelo okusna. Zanjo sta bila zadolžena Meglič in Krnc.

Vinska spremljava je bila proti doplačilu, postregli pa so penino DP brut šipon – Dveri pax 2017, Batičevo malvazijo 2021 so izbrali za k topli predjedi, Baguerijev merlot iz Kleti Brda, letnik 2018, ponudili k jelenu in KupljeNovo – Kupljen – Herga 2022, polsladko vino, k sladici. Blaž Matjaševič pa je bil tisti, ki je gostom o vsakem vinu pred postrežbo povedal tudi nekaj besed. Matjaševič je sicer znan po tem, da pozna visoko kulinariko, je ljubiteljski sommelier, že nekaj časa pa v Radovljici ljudje lahko okušajo njegove sladke in mehke fritule.

V strežbo in delo v kuhinji so v uvodni večerji vpeli tudi mlajšo generacijo. Pomembno je namreč, da pri tovrstnih in podobnih dogodkih sodelujejo tudi tisti, ki se šolajo za gostinski poklic oziroma poklic natakarja in kuharja, so nam zaupali izkušeni kuharski mojstri.

Okusi Radol'ce so znani po tem, da v mesecu, ki je pred nami, lahko v sodelujočih restavracijah okušate lokalne menije iz sledljivih sestavin po enotni ceni. Ta je letos 26 evrov, sodeluje pa devet restavracij in gostiln. Poleg že omenjenih iz Lesc, Radovljice, Begunj in Podbrezij še Vila Podvin iz Mošenj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / torek, 2. januar 2018 / 15:21

Božična skrivnost, ujeta v jaslice

Na Miljah je v Hiši čez cesto, na domačiji Pri Franč, na ogled razstava jaslic, ki jo je pripravila Dragica Markun iz Srednje vasi pri Šenčurju.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...