Čokoladna rulada z jagodami

Čokoladna rulada z jagodami je odlična alternativa torti. Njena priprava je enostavnejša, a po okusu je skoraj povsem enaka torti. Pazljivi moramo biti le, da njeno pripravo začnemo pravočasno, saj moramo pripravo kreme začeti že en dan prej.

Za pripravo čokoladne rulade z jagodami potrebujemo: za testo: 6 jajc, 4 žlice moke, 2 žlici kakava, 5 žlic sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za kremo: 5 dl sladke smetane, 250 g temne čokolade, 200 g svežih jagod; za navlažitev biskvita: 1,5 dl mleka, 2 žlici ruma.

Dan prej ali nekaj ur pred pripravo rulade se lotimo priprave kreme: Skupaj stopimo sladko smetano in čokolado. Ohladimo do hladnega v hladilniku. Ko imamo biskvit že pripravljen, ohlajeno kremo nato stepemo tako, kot stepamo smetano.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo čvrst sneg. Proti koncu stepanja snegu dodamo sladkor in stepamo naprej, da se sladkor raztopi. Od sedaj naprej mešamo le še z ročno metlico oz. spatulo. Snegu in sladkorju primešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso razporedimo na velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 10 do 15 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter mu odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo ter ga namočimo z mešanico vročega mleka in ruma. Premažemo ga s čokoladno kremo, del kreme pa prihranimo za kasneje. Po čokoladni kremi razporedimo na lističe narezane jagode in vse skupaj zvijemo v rulado. Po vrhu rulade premažemo s preostankom čokoladne kreme. Rulado postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 6. december 2016 / 20:55

Polnoč v Parizu

Pevka Jadranka Juras se je na glasbene odre vrnila z odlično ploščo Paris Honey, ki jo je predstavila tudi na koncertu v kranjskem Stolpu Škrlovec.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 1. junij 2011 / 07:00

Nesreče

Vlak povozil žensko Radovljica - V četrtek popoldne je na trasi železniške proge med Radovljico in Globokim vlak povozil 57-letn...

Gospodarstvo / sreda, 1. junij 2011 / 07:00

Vsi niso mogli glasovati

Ljubljana - Delničarji Abanke so na četrtkovi skupščini odločali tudi o uporabi nekaj manj kot treh milijonov evrov bilančnega dobička, kolikor ga je banka imela ob koncu lanskeg...

Zanimivosti / sreda, 1. junij 2011 / 07:00

Zanimiva slikarska razstava o krompirju

Šenčur - V Muzeju občine Šenčur so 24. maja odprli zanimivo slikarsko razstavo Janeza Ranta iz Puštala pri Škofji Loki z naslovom Dan krompirja v Šenčurju. Razstava bo odprta do...

Gospodarstvo / sreda, 1. junij 2011 / 07:00

Druženje ob oglarski kopi

V Bohinju so v petek prižgali oglarsko kopo, ob kateri se bodo družili ves teden.

Kultura / sreda, 1. junij 2011 / 07:00

Vox Laci že petič na Jezerskem

Kulturno društvo Ariana bo letos že petič razvajalo in razveseljevalo domačine in obiskovalce Jezerskega z izbranimi glasbenimi dogodki. Na petih koncertih od maja pa vse do konca avgusta boste t...