Matjaž je iz harmonike izvabljal tako čist zvok, da je njegova melodija zvenela "harmonično angelsko".

Lanzingerca v roke Kamničanu

Projekt Osvoji harmoniko svetovnega prvaka in postani Mercatorjev harmonikar 2007 je doživel mednarodno udeležbo. V finalu smo slišali tudi igranje štirih harmonikaric. Najboljši je bil Matjaž Poljanšek iz Kamnika.

V nedeljo je bil v kranjskem Mercatorju na Primskovem finale Osvoji harmoniko svetovnega prvaka in postani Mercatorjev harmonikar 2007. Projekt je delo organizatorja Matjaža Čiriča in svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko Denisa Novata.

Projekt Osvoji harmoniko svetovnega prvaka in postani Mercatorjev harmonikar 2007 je trajal en mesec, čeprav so o izboru podrobneje razmišljali že dalj časa. Potekal je regijsko, vsakič so v večjih slovenskih Mercatorjevih centrih izbrali tri najboljše, ki so se uvrstili v nedeljski finale v Kranju. Tako se je v finale med skupno 164 prijavljenimi (med njimi sta bila tudi predstavnika Avstrije in Italije, ter kar lepo število harmonikaric) uspelo prebiti triintridesetim.

Dogodek v Kranju sta popestrili še Folklorni skupini Komenda in Kranj, žirijo, ki je izbrala najboljšega in drugo- ter tretje uvrščenega, pa so sestavljali: legenda diatonične harmonike Jože Burnik, menedžer Stane Knific, svetovni prvak Denis Novato in aranžer, komponist ter profesor glasbe Marko Mozetič.

Glavna nagrada, diatonična harmonika Lanzinger, prestižni model Novato, je na koncu pristala v rokah najboljšega, mladega Kamničana Matjaža Poljanška. Šestnajstletnik, ki na harmoniko igra že dobrih enajst let sicer prve nagrade in naziva Mercatorjevega harmonikarja 2007 ni pričakoval, saj je bila konkurenca močna. Drugi najboljši harmonikar je postal David Tavčar iz Škofje Loke, tretje mesto pa si je priigral dvanajstletni Primorec Tomaž Boškin.

 

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 24. maj 2022 / 11:29

Košarkarji Helios Suns v finalu

Domžale – Helios Suns so drugi finalisti Lige Nova KBM. Na tretji polfinalni tekmi proti Termam Olimia so slavili s 85 : 83. V finalu se bodo za naslov državnih prvakov pomerili s Cedevito Olimpijo...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 14. september 2010 / 07:00

Hermina Krt predstavila listo

Kranj - Kakovost življenja, rast in razvoj, ureditev prostora in čisto okolje so štirje programski cilji županske kandidatke Hermine Krt, ki je v petek predstavila tudi sestavo s...

Škofja Loka / torek, 14. september 2010 / 07:00

Pozornost tudi družinam

Prvič v desetih letih bo s svojim kandidatom za župana v Škofji Loki nastopila tudi Nova Slovenija. V boj za županski stolček se bo podal Klemen Štibelj.

Zanimivosti / torek, 14. september 2010 / 07:00

Tkalci elite, zarote ali človekoljubja?

Spodnji Brnik - V Dvoru Jezeršek na Spodnjem Brniku so v torek pripravili debatni večer s pomenljivim naslovom Klubi Lions in Rotary – tkalci elite, zarote ali človekoljubja?. Po...

Kranjska Gora / torek, 14. september 2010 / 07:00

Začeli gradnjo doma starejših

V petek so v Kranjski Gori položili temeljni kamen za dom starejših občanov. Prvi stanovalci že prihodnjo zimo.

Bled / torek, 14. september 2010 / 07:00

Želi nadaljevati začeto delo

Tako je ob predstavitvi večjih naložb in drugih projektov v iztekajočem se mandatu poudaril župan Janez Fajfar.