Vijoleta Smolej z domačije Smolej iz Prihodov je v sklopu projekta KUHAM DOMAče prikazala pripravo govnača in jabolk v »šlafroku«. To je že eden od predlogov jedi, ki bi bile lahko vključene v Delavsko malco. / Foto: RAGOR

Delavska malca prihaja na menije

Na zgornjem Gorenjskem poteka projekt KUHAM DOMAče, v sklopu katerega so posneli več kuharskih delavnic in izdali e-knjižico receptov. Na Jesenicah sestavljajo meni Delavska malca.

Na Jesenicah v sodelovanju z lokalnimi gostinci pripravljajo skupni meni Delavska malca, ki bo popestril obstoječo ponudbo jeseniških gostiln. Meni bo vseboval preproste jedi, ki so bile v jeseniškem okolju značilne zlasti za delavski razred.

Jesenice – V sredo je prek spleta potekal prenos kulinarično-etnološke delavnice, ki so jo pripravili v delavski kuhinji v Kasarni na Stari Savi na Jesenicah. Predstavili so značilnosti delavske prehrane, posneli delavsko kuhinjo in njene elemente, Cirila Kosmač Rabič pa je prikazala pripravo zelenjavne enolončnice. Delavnico sta organizirala Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) in Gornjesavski muzej Jesenice.

Kot je povedal Ambrož Černe z RAGOR-ja, v zadnjih letih veliko pozornosti namenjajo domači kulinariki. Tako so bili med letoma 2016 in 2019 kot projektni partner vključeni v mednarodni projekt AlpFoodway, ki je raziskoval alpsko prehransko dediščino. Posneli so kratke dokumentarne filme o prehranski dediščini na zgornjem Gorenjskem. V Ratečah so izvajali medgeneracijske kuharske delavnice, izdelali skupni meni Rateška južna, ki je dostopen v rateških gostilnah, izdali knjigo Rateška košta – Prehranska dediščina Rateč in posneli promocijski turistični film Dobrodošli v Ratečah!

Ko se je projekt zaključil, pa so zaradi izjemne priljubljenosti nadaljevali medgeneracijske kuharske delavnice. Razširili so jih iz kranjskogorske še na jeseniško in radovljiško občino. Poimenovali so jih KUHAM DOMAče. Na delavnicah pripravljajo domače jedi, ki so značilne za zgornjo Gorenjsko. Od lanske jeseni jih zaradi razmer izvajajo preko Zooma, udeleženci so sicer prikrajšani za vse okuse in vonjave, a je udeležba na spletu omogočena praktično komurkoli. Izdali so tudi e-knjižico receptov, posnetki nekaterih delavnic pa so na ogled na spletu.

Letos, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, so projekt še nadgradili. Tako sta rateški mojstrici v Podbrezjah prikazali izdelavo rateških kôcavih (hruškovih) krapov, podbreški pa v Ratečah izdelavo Podbreške potice iz suhih hrušk tepk. Pred veliko nočjo so z Gornjesavskim muzejem Jesenice pripravili sklop kulinarično-etnoloških delavnic, v katerih so se posvetili prehranski dediščini velike noči. Posneli so etnološki film o izdelavi prajklnov (cvetnonedeljskih butar) in kuhanju prest, Cirila Kosmač Rabič iz Mojstrane je prikazala izdelavo pehtranove potice, Olga Kajfež iz radovljiškega Društva žensk z dežele pa izdelavo gorenjske prate.

Nekaj posebnega pa pripravljajo na Jesenicah, saj v sodelovanju z lokalnimi gostinci sestavljajo meni Delavska malca. Ta bo vseboval preproste jedi, ki so bile značilne za delavski razred, naročiti pa jih bo mogoče v jeseniških gostilnah oziroma restavracijah. Po besedah Ambroža Černeta ponekod že ponujajo jedi, ki izhajajo iz jeseniške prehranske dediščine, zdaj pa jih nameravajo predstaviti na drugačen način in kot take ponudili v meniju Delavska malca. Primer takšne jedi je, denimo, govnač s kosom govedine iz juhe in jabolka »v šlafroku«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 9. maj 2020 / 11:35

Začenja se Teden Rdečega križa Slovenije

Ljubljana – Osmega maja, ob svetovnem dnevu Rdečega križa, se pri nas začenja Teden Rdečega križa Slovenije. Enote Pošte, ob sprostitvi javnega prometa z 11. majem pa tudi postajališča Slovenskih ž...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 11. november 2010 / 07:00

Hrana bogov

10. jubilejni praznik kakija v Strunjanu

Zanimivosti / četrtek, 11. november 2010 / 07:00

Čebelarji in otroci so sadili gorski javor

Radovljica - V petek so radovljiški čebelarji ob pomoči otrok pred vsemi vrtci in osnovnimi šolami v občini sadili medoviti gorski javor. Gre za akcijo, ki jo sicer po vsej Slove...

Mengeš / četrtek, 11. november 2010 / 07:00

Nov asfalt na cesti Mengeš-Koseze

Mengeš - Lokalna cesta iz Mengša do sosednje vodiške občine, ki je voznikom zaradi velikih udornih jam in neurejenih bankin povzročala nemalo preglavic, je dobila novo asfaltno p...

Zanimivosti / četrtek, 11. november 2010 / 07:00

Praznovanje AMD Tržič

Tržič - Navdušenje za motorje in avtomobile ima med prebivalci Tržiča dolgo tradicijo. Spomladi 1947 je nastala avto-moto grupa pri AMD Kranj. Tri leta pozneje, 30. junija 1950,...

Zanimivosti / četrtek, 11. november 2010 / 07:00

Zvesti krvodajalstvu

Bistrica pri Tržiču - Območno združenje Rdečega križa Tržič je pripravilo minuli četrtek in petek v gasilskem domu Bistrica drugo krvodajalsko akcijo letos. Kot je povedal tajnik...