Župan Ciril Kozjek z občinskima nagrajencema Dragico Markun in Milanom Krišljem ter zlato maturantko Izo Drakslar / Foto: Gorazd Kavčič

V Šenčurju so praznovali

Na virtualni slovesnosti ob občinskem prazniku so v Šenčurju podelili dve zlati plaketi občine in nagradili lansko zlato maturantko.

Šenčur – V petek, 23. aprila, na dan svetega Jurija, farnega in občinskega zavetnika, so občani lahko na spletni strani spremljali slovesnost ob letošnjem občinskem prazniku. V uvodu jih je nagovoril župan Ciril Kozjek, ki je poudaril, da so kljub razmeram, ki vladajo zaradi epidemije, v občini končali več projektov, ki izboljšujejo kakovost življenja občank in občanov. Ob tem se je zahvalil vsem, ki dobro sodelujejo pri uresničevanju teh ciljev in pogumno premagujejo ovire, ki jih predstavljajo današnji izzivi.

Župan je ob tej priložnosti izročil dve občinski priznanji. Zlati plaketi sta letos prejela Dragica Markun, ustanoviteljica in predsednica kulturnega društva Hiša čez cesto, in Milan Krišelj, ki že več kot pol stoletja aktivno sodeluje v Krajevni skupnosti Visoko Milje in v tamkajšnjem kulturnem društvu. Oba nagrajenca prispevata tudi k ohranjanju kulturne dediščine, Dragica Markun z muzejskimi zbirkami in dejavnostmi v Hiši čez cesto na Miljah, Milan Krišelj z ohranjanjem Šušarjeve domačije v Hotemažah in muzeju kruha v njej. Prikazali so film o obeh nagrajencih, v njem pa sta povedala tudi, kaj jima pomeni občinsko priznanje. »Priznanje ni samo moje, res sem bila idejna in organizacijska vodja, a priznanje si zaslužijo tudi vsi, ki so sodelovali z menoj,« je dejala Dragica Markun in poudarila, da si priznanje zaslužijo tudi obiskovalci, saj brez njih dejavnost ne bi živela. Milan Krišelj bi prav tako z veseljem delil priznanje z vsemi, ki so kadar koli sodelovali z njim, saj je bil, kot je dejal, vedno del ekipe. »Vesel pa sem, da je naši generaciji uspelo predati štafeto mlajšim in da gre stvar naprej, tudi če sam nisem več v prvih vrstah,« je dejal dobitnik zlate plakete občine.

Priznanje so tokrat podelili tudi lanski zlati maturantki Izi Drakslar, letos že študentki prvega letnika medicine.

Prireditev so pripravili kulturniki iz Osnovne šole Šenčur. Posneli so tudi film, v katerem učenci pripovedujejo družinske zgodbe iz preteklosti. V projektu, ki so ga poimenovali Na drugem koncu sveta – a blizu srca so raziskovali preteklosti in jo povezovali s prihodnostjo. Izdali so tudi zbornik in posneli dokumentarni film, nekaj pripovedi učencev pa smo lahko spremljali tudi na občinski prireditvi. Zbornik z zbranimi zgodbami prednikov sta dan pred praznikom učenca Brina Udovič in Tadej Svetelj prinesla v dar županu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 4. julij 2018 / 12:47

Čebelarjem nagrada državljan Evrope

Čebelarski zvezi Slovenije so minuli petek slovesno podelili nagrado državljan Evrope za leto 2018, in sicer za njihovo pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.