Kruh Monike Šlibar je vzbudil veliko zanimanja.

Kruh brez kvasa

Blejska tržnica (1)

Gre za eno najmlajših tržnic na Gorenjskem, kjer je svoj prostor našlo predvsem nekaj lokalnih ponudnikov. Pravzaprav je ne morete zgrešiti. Je lična, nadomestila pa je manjši bencinski servis, ki je bil na desni strani ob glavni cesti, ko pridete na Bled. Deluje od lanskega oktobra, a le ob koncih tedna dopoldne. Prodajalci oziroma ponudniki na njej so večinoma vsak konec tedna isti. Ne manjka sladic, kruha, mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave. Tokrat se je ena od stojnic šibila pod jagodami, ki jih je z nasmehom postregla Eva Kejžar, sicer Kranjčanka. Nihče ne »jamra«, ravno tako se neradi pogovarjajo o prihodnosti, upajo pač na najboljše. Kljub temu da tudi v času epidemije ljudje kupujejo na tržnicah, je Bled morda v tem smislu nekoliko specifičen, saj so ga – predvsem v zadnjih letih – oblegali turisti.

Lahko bi rekli, da so se na tržnico domačini navadili. Sploh smo ta občutek dobili pri stojnici Ekološke kmetije Šlibar, kjer je imela Monika Šlibar iz Kovorja tisto soboto kar precej povpraševanja po ekološkem kruhu s kvasno vodo, brez kvasa. Recept zanj je izpopolnila sama, razložila pa nam je, da gre za kruh, ki je iz njihovih žit, zmletih v domačem mlinu, iz domače moke, tako da je pravzaprav celoten postopek od začetka do konca njihov. Na poseben način sta bila privlačna tudi pirina pita in jabolčni zavitek, ljudi pa so poleg moke zanimale še testenine iz pire, tudi domača zelenjava. Med ponudbo smo opazili še sončnično olje, imajo celo svoje pivo, jabolka pa so že na daleč »kričala«, da so zrasla na pristni, domači jablani.

Bine Prešeren je bil tokrat najmlajši med ponudniki (oziroma večinoma ponudnicami) na tržnici. Glavna je njegova mama Petra Prešeren, prihajata pa s Kmetije pr' Kocjanc iz Jereke. Po mleku naj bi največ spraševali, je imel občutek mladi Prešeren, čeprav imajo ljudje radi tudi druge njihove mlečne izdelke, med njimi na primer grški jogurt.

Kozji sir ... Zadnjič smo okušali tistega iz bohinjskih planin, tokrat pa smo se navdušili nad mladim kozjim sirom Erika Fertina iz Rateč. Razložil nam je, da imajo doma sirarstvo, Kozji raj mu pravijo. In nekaj teh mlečnih (kozjih) dobrot izpod Jalovca lahko kupite tudi na Blejski tržnici. Mimogrede še izvemo, da je najbolje, da sir shranjujemo na leseni podlagi, pokritega sicer, a ne na način, da bi se lahko »navlekel« vonja, je še dodal Fertin.

Veronika Benedik iz Zgornje Lipnice si je s sladkimi dobrotami že utrla pot do ljudskih src – iz okoliških krajev in tudi širše. Njene pite so res okusne, ponudba na tržnici bogata. Ima tudi pecivo. Ljudje imajo radi raznolikost, nam je zaupala.Tokrat so bile na razpolago kar tri potice: pehtranova, orehova in potratna. Pripravlja tudi sladke pladnje, speče rojstnodnevno torto. V času, ko smo zaradi epidemije ostajali doma, pa se je še z nekaj zainteresiranimi povezala in so razvažali svoje domače dobrote malodane po vsej Gorenjski. Za volanom pa je takrat sedela simpatična Neža Rogelj, ki jo velikokrat na tržnici srečamo tudi v vlogi prodajalke.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 11:36

Abraham in zgoščenka

Člani ansambla Trgovci so petdesetletnico svojega delovanja pred dnevi praznovali s predstavitvijo svoje nove zgoščenke in torto velikanko, s katero so posladkali svoje zveste poslušalce.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.