V notranjosti gradu ves čas potekajo dela. / Foto: Alenka Brun

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Preddvor – V Preddvoru še naprej poteka obnova gradu Dvor, saj ga želijo za obiskovalce odpreti na začetku julija. Obnova sicer terja veliko dela: najprej so ga temeljito pospravili, saj je bilo v gradu veliko navlake, odkar ga je pred dvema desetletjema zapustil vzgojni zavod. Letos na začetku leta sta ga najela Tanja Šubelj in Florjan Sušnik iz Zavoda za kulturo in turizem Grof in Grofica, ki ga zdaj v sodelovanju z Občino Preddvor obnavljata, pri tem pa je doslej sodelovalo tudi veliko prostovoljcev. Potrebnih pa bo še veliko vzdrževalnih del.

Občina Preddvor se je prijavila na razpis Ministrstva za kulturo, namenjen vzdrževanju in obnovi kulturnih spomenikov. Prijavili so obnovo fasade, strehe (deloma je bila obnovljena že v preteklosti) ter oken in zunanjih vrat. Objavili so že javni razpis za izvajalca, saj bi delo radi začeli čim prej, je povedal župan Rok Roblek. Za začetek bo šel denar za obnovo iz občinskega proračuna, pod pogojem, da dobijo zaprošena nepovratna sredstva, pa bodo obnovo nadaljevali. Obnova poteka v soglasju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Tanja Šubelj in Florjan Sušnik, ki sta prej kot grofica in grof delovala na dvorcu Štatenberg pri Makolah, sta v dvorcu v Preddvoru zaslutila velik potencial. V njem bosta opremila trgovino po starem, staro lekarno, šivalnico, tiskarno in vinsko klet, načrtujeta sobo rodbine Wurzbach, ki je živela v tem gradu, galerijo in prenovo kapele ter dvorane za poroke. Radi bi uredili kavarno, načrtovana pa je tudi obnova grajskega parka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Prvi prenos okužbe znotraj Slovenije

Do danes potrjenih dvanajst okužb z virusom nove gripe, nazadnje včeraj popoldne pri štirih mlajših osebah, ki so se vrnile iz Grčije in Velike Britanije. Eden pa je zbolel zaradi tesnega stika z obol...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.