Gorenjski policisti so v maratonskem merjenju hitrosti ugotovili štiriinosemdeset kršitev. / Foto: Tina Dokl

Kako prehitri smo bili Gorenjci

Gorenjski policisti so prejšnji teden med maratonskim merjenjem hitrosti na avtocesti, kjer je omejitev 110 kilometrov na uro, vozniku izmerili 197 kilometrov na uro.

Kranj – V nedeljo se je iztekla sedemdnevna nacionalna preventivna akcija Hitrost, v okviru katere je policija že sedmo leto zapored izvedla dvanajsturni maraton nadzora hitrosti, s čimer se je pridružila večini evropskih policij, ki so prav tako izvajale poostrene nadzore. Potekal je na 600 vnaprej napovedanih lokacijah, v aktivnosti pa je bilo vključeno več kot dvesto policistov po vsej državi. Seveda je maratonski nadzor potekal tudi na Gorenjskem, kjer so bili policisti prisotni tako na avtocesti in njenih nadvozih kot na območjih vseh sedmih policijskih postaj Jesenice, Škofja Loka, Radovljica, Bled, Tržič, Kranj in Kranjska Gora. Poglejmo, kakšni so bili rezultati merjenja hitrosti.

Gorenjski policisti so hitrost merili z merilniki hitrosti v vseh oblikah (ročni, iz vozila in provida). V dvanajstih urah so ugotovili 84 prekoračitev hitrosti. Kršiteljem so v 34 primerih izdali plačilne naloge, za enajst primerov, kjer je šlo za merjenje hitrosti brez asistence oziroma ustavitve voznika, pa postopki še potekajo, so pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Na avtocesti so pri merjenju z nadvoza izmerili najvišjo hitrost 197 km/h na omejitvi 110 km/h. Na Peračici je voznik pod vplivom alkohola (0,33 mg/l) na omejitvi 100 km/h vozil s hitrostjo 138 km/ in na prekratki varnostni razdalji. S provido so policisti na omejitvi 110 km/h zabeležili vožnjo s 156 km/h. V naselju pa je bila najvišje izmerjena hitrost 67 km/h.

Po celotni državi so policisti med okrepljenim dvanajsturnim merjenjem hitrosti na avtocestah in hitrih cestah obravnavali 150 kršitev, na cestah izven naselij 36 kršitev, na cestah v naseljih pa 625 kršitev. V zvezi z ugotovljenimi kršitvami so podali dva obdolžilna predloga na pristojni sodišči, izdali 496 plačilnih nalogov, 45 voznikov je moralo globo poravnati na kraju, 268 voznikov pa so zaradi manjših prekoračitev hitrosti policisti le opozorili.

Pri večini ugotovljenih kršitev je šlo za prekoračitve hitrosti v naselju do 20 km/h in na avtocestah do 30 km/h, nekaj voznikov pa je tudi negativno izstopalo. Neslavni rekorder je bil 46-letni tuji državljan, ki je na avtocesti v Pomurju, kjer je omejitev 110 km/h, vozil s hitrostjo kar 205 km/h. Na Goriškem so policisti ustavili motorista, ki je v naselju vozil s hitrostjo 92 km/h, v Laškem je voznik v naselju peljal s hitrostjo 90 km/h, na nevarnem odseku ceste izven naselja Šentjur pa so obravnavali voznika, ki je vozil s hitrostjo 122 km/h.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 4. julij 2021 / 14:37

Novi delavci na božji njivi

Na praznik svetih Petra in Pavla, 29. junija, so škofje Rimskokatoliške cerkve v Sloveniji posvetili sedem novih novomašnikov: tri iz ljubljanske nadškofije ter po enega iz koprske, celjske in novomeš...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 27. april 2021 / 15:49

Kolesarski Abraham

Andrej Sajovec iz Trboj je 20. aprila letos podal roko Abrahamu. Njegovi najbližji so mu voščili v skladu z aktualnimi ukrepi, prijatelji pa so poskrbeli za »mlaj« v slavljenčevem stilu: postavili...

Mularija / torek, 27. april 2021 / 15:45

Razmišljali o vodi

Ob letošnjem svetovnem dnevu vode so v Osnovni šoli Poljane za učence osmega in devetega razreda organizirali fotonatečaj z naslovom Voda – kaj mi pomeni.

Kronika / torek, 27. april 2021 / 15:39

Pomagali trem pohodnikom

Bohinj, Kranjska Gora – V soboto so gorski reševalci pomagali trem pohodnikom, ki so se znašli v težavah. Bohinjski gorski reševalci pa so okoli 16. ure posredovali na planini Zajamniki, kjer si je...

Gospodarstvo / torek, 27. april 2021 / 15:36

Škoda po pozebi bo velika

Po prvi oceni bo pri sadnem drevju zaradi pozebe od sedemdeset- do stoodstotni izpad pridelka.

Kultura / torek, 27. april 2021 / 15:34

Deset imen za kresnika

Znan je izbor desetih romanov, ki so nominirani za 31. nagrado kresnik. Le ena avtorica.