Slovenska potica je zdaj zaščitena tudi na evropski ravni. / Foto: arhiv MKGP

Potica naša ambasadorka

Potica, ki najbolje simbolizira praznični jedilnik Slovencev, zdaj postaja tudi ambasadorka Slovenije v Evropi in v svetu.

Vsi, ki želijo izdelovati zaščiteno Slovensko potico, se morajo za to prej certificirati, ostali pa še najprej lahko uporabljajo imena potica, orehova potica ... V Sloveniji se je doslej za peko Slovenske potice certificiralo šest izdelovalcev.

Kranj – Evropska komisija je v četrtek v Uradnem listu objavila izvedbeno uredbo, s katero je Slovensko potico na evropski ravni zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. Peke Slovenske potice s tem ni omejila le na območje Slovenije, pekli jo bodo lahko tudi v drugih državah, vendar bodo pri tem morali upoštevati potrjeno specifikacijo in za to pridobiti tudi certifikat.

Kot je ob tem dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, je potica zagotovo jed, ki najbolje simbolizira praznični jedilnik Slovencev, v letu, ko je Slovenija evropska gastronomska regija, pa postaja tudi ambasadorka Slovenije v Evropi in v svetu. »Zaščita je samo še dodatna potrditev in spodbuda, da verjamemo v izvrstne slovenske tradicionalne jedi,« je dejal minister in se zahvalil vsem, ki so pomagali pri zaščiti Slovenske potice, pa tudi vsem pridnim rokam, ki jo že leta in leta pripravljajo.

Dogovor z Avstrijo

Vlogo za zaščito Slovenske potice kot izdelka z zajamčeno tradicionalno posebnostjo so že pred štirimi leti naslovile na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Obrtna zbornica Slovenije. Ministrstvo jo je na nacionalni ravni zaščitilo decembra 2017, že kmalu zatem pa je vlogo za zaščito na evropski ravni poslalo tudi Evropski komisiji. V postopku zaščite na evropski ravni je slovenski vlogi ugovarjala Avstrija, ki je želela zaščititi svoje proizvajalce, ki delajo potice s podobnima imenoma – Potize in Putize. Slovenija in Avstrija sta se potlej dogovorili, da avstrijski izdelovalci potic še naprej lahko uporabljajo ti imeni, saj je bil cilj Slovenije zaščititi ime Slovenska potica in ne Potica.

Potic veliko, Slovenska potica le ena

Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol, ki že stoletja krasi praznične mize Slovencev. Razširjena je po vseh pokrajinah, razlikuje se po imenih, nadevih, vrstah testa in tudi obliki. Poznanih je več kot sto različnih vrst, pri pripravi nadevov celo velja – kolikor potic, toliko receptov. Za razliko od teh potic je zaščitena Slovenska potica le ena, enotna po vrsti testa, nadevih in obliki. Narejena je lahko s petimi različnimi nadevi: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena mora biti v potičniku, ki zagotavlja pravilno obliko potice – okroglo obliko z luknjo v sredini ter z gladkim ali pokončno rebrastim zunanjim robom. Imeti mora tri ali štiri zavoje, v večjih potičnikih ima lahko še en zavoj ali dva več. Najmanjšo dovoljeno velikost zagotavlja potičnik s spodnjim premerom štirinajst centimetrov. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Srečanje bo tradicionalno

Na Soriški planini so se tudi letos srečali gorenjski ovčerejci. Zaradi zgodnje pomladi so ovce na planinsko pašo prignali dober teden prej kot lani.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 27. april 2021 / 15:49

Kolesarski Abraham

Andrej Sajovec iz Trboj je 20. aprila letos podal roko Abrahamu. Njegovi najbližji so mu voščili v skladu z aktualnimi ukrepi, prijatelji pa so poskrbeli za »mlaj« v slavljenčevem stilu: postavili...

Mularija / torek, 27. april 2021 / 15:45

Razmišljali o vodi

Ob letošnjem svetovnem dnevu vode so v Osnovni šoli Poljane za učence osmega in devetega razreda organizirali fotonatečaj z naslovom Voda – kaj mi pomeni.

Kronika / torek, 27. april 2021 / 15:39

Pomagali trem pohodnikom

Bohinj, Kranjska Gora – V soboto so gorski reševalci pomagali trem pohodnikom, ki so se znašli v težavah. Bohinjski gorski reševalci pa so okoli 16. ure posredovali na planini Zajamniki, kjer si je...

Gospodarstvo / torek, 27. april 2021 / 15:36

Škoda po pozebi bo velika

Po prvi oceni bo pri sadnem drevju zaradi pozebe od sedemdeset- do stoodstotni izpad pridelka.

Kultura / torek, 27. april 2021 / 15:34

Deset imen za kresnika

Znan je izbor desetih romanov, ki so nominirani za 31. nagrado kresnik. Le ena avtorica.