Krompirjeva zloženka s porom

Ko si na jedilniku zaželimo spremembe, a kljub temu nekaj preprostega, pripravimo krompirjevo zloženko s porom.

Za pripravo krompirjeve zloženke s porom potrebujemo: 1 kg krompirja, 100 g pancete, 2 večja pora, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 3 jajca, 300 g rikote ali skute, 2 dl mleka, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo nadeve.

Za porov nadev česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na rezine, paradižnik na kocke, panceto prav tako na drobne kocke. Ponev segrejemo in na njej popečemo panceto. Ko ta spusti maščobo, dodamo por, česen in paradižnik. Solimo in popramo ter pražimo 5 do 10 minut.

Za pripravo skutnega nadeva skupaj zmešamo rikoto ali skuto ter eno jajce in ščep soli. Nato pripravimo še preliv, in sicer tako, da skupaj zmešamo mleko in dve jajci. Ko imamo pripravljene vse sestavine, se lotimo sestavljanja zloženke: srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico porovega nadeva. Po porovem nadevu razporedimo polovico skutnega nadeva. Skutni nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek porovega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v zloženko, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Zloženko pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno zloženko vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Krompirjevo zloženko s porom postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo.

Za vegetarijansko ali lažjo različico lahko panceto izpustimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 26. julij 2019 / 06:00

Gorenjski glas, št. 59

Gorenjski glas, 26. julij 2019, št. 59

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Čokolada preprečuje krvne strdke

Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje....

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Nevarna socialna izolacija v otroštvu

Prijatelji so pomemben del naših življenj. Večino jih pridobimo v otroštvu in adolescenci, ko smo tudi najbolj dojemljivi za vzpostavljanje socialnih stikov. Izolacija v otroštvu pa ni...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Kava je več kot samo kofein

Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Cepivo zoper raka na materničnem vratu

Humani papiloma virusi (HPV) so virusi, ki se pri človeku prenašajo s telesnim stikom, najpogosteje pri spolnih odnosih. Z njimi se po zadnjih podatkih vsaj enkrat v življenju okuži sede...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Ribe!

Naše zdravje je preveč dragoceno, da bi ob spoznanjih prehranskih strokovnjakov preprosto zmignili z rameni in še naprej jedli tako, kot smo se od otroštva naprej navajali - škodljivost gor ali dol.