Krompirjeva zloženka s porom

Ko si na jedilniku zaželimo spremembe, a kljub temu nekaj preprostega, pripravimo krompirjevo zloženko s porom.

Za pripravo krompirjeve zloženke s porom potrebujemo: 1 kg krompirja, 100 g pancete, 2 večja pora, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 3 jajca, 300 g rikote ali skute, 2 dl mleka, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo nadeve.

Za porov nadev česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na rezine, paradižnik na kocke, panceto prav tako na drobne kocke. Ponev segrejemo in na njej popečemo panceto. Ko ta spusti maščobo, dodamo por, česen in paradižnik. Solimo in popramo ter pražimo 5 do 10 minut.

Za pripravo skutnega nadeva skupaj zmešamo rikoto ali skuto ter eno jajce in ščep soli. Nato pripravimo še preliv, in sicer tako, da skupaj zmešamo mleko in dve jajci. Ko imamo pripravljene vse sestavine, se lotimo sestavljanja zloženke: srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico porovega nadeva. Po porovem nadevu razporedimo polovico skutnega nadeva. Skutni nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek porovega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v zloženko, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Zloženko pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno zloženko vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Krompirjevo zloženko s porom postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo.

Za vegetarijansko ali lažjo različico lahko panceto izpustimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 25. maj 2024 / 16:05

Drzna pot na vzhod

Potovati na Kitajsko z letalom je danes običajno. Hkrati se še najdejo posamezniki, ki si upajo na to staro svilno pot proti Kitajski, dolgo 24.000 kilometrov, v lastni režiji in v dvajset let starem...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Varno in zdravo na soncu

Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Poleg senčne lege, ustrezne obleke, pokrival in očal so varovalni pripravki za sončenje najpomem...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hrustljavo, zdravo, tudi pikantno

Solate pri žaru ne smejo manjkati

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Premišljeno z zdravili

Zdravila sodijo med nevarne odpadke, zato jih po uporabi ali preteku roka uporabnosti nikar ne mečite v smeti ali v straniščno školjko. Komunalna podjetja imajo zbiralne akcije nevarnih odpadkov, na v...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Kdaj smo se na Slovenskem prvič srečali s krompirjem, ni povsem jasno, domneva pa se, da v tridesetih letih 18. stoletja. Dobra tri desetletja kasneje, natančneje 16. maja 1767, je Marija Terezija pod...