Krompirjeva zloženka s porom

Ko si na jedilniku zaželimo spremembe, a kljub temu nekaj preprostega, pripravimo krompirjevo zloženko s porom.

Za pripravo krompirjeve zloženke s porom potrebujemo: 1 kg krompirja, 100 g pancete, 2 večja pora, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 3 jajca, 300 g rikote ali skute, 2 dl mleka, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo nadeve.

Za porov nadev česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na rezine, paradižnik na kocke, panceto prav tako na drobne kocke. Ponev segrejemo in na njej popečemo panceto. Ko ta spusti maščobo, dodamo por, česen in paradižnik. Solimo in popramo ter pražimo 5 do 10 minut.

Za pripravo skutnega nadeva skupaj zmešamo rikoto ali skuto ter eno jajce in ščep soli. Nato pripravimo še preliv, in sicer tako, da skupaj zmešamo mleko in dve jajci. Ko imamo pripravljene vse sestavine, se lotimo sestavljanja zloženke: srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico porovega nadeva. Po porovem nadevu razporedimo polovico skutnega nadeva. Skutni nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek porovega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v zloženko, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Zloženko pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno zloženko vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Krompirjevo zloženko s porom postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo.

Za vegetarijansko ali lažjo različico lahko panceto izpustimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 22. april 2018 / 11:17

Počasi in strpno v prometu

Hitrost je najpogostejši vzrok prometnih nesreč. V ponedeljek se je začela preventivna akcija, s katero bodo voznike opozarjali na varno vožnjo. Anketirance smo povprašali, kako varn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Mešetar

Oktobra se je cena mleka še malo zvišala Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je oktobra povprečna...

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Labirint življenja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Začinimo zimo

Zakaj si ne bi hladnih zimskih dni popestrili z uporabo nekaterih začimb in zelišč, ki pogrejejo in poživijo naše telo in dušo. V času praznikov, ko načeloma zaužijemo več jedače in pijače, poskrbijo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Zahtevajo še večjo natančnost

Evropska komisija zahteva od Slovenije še večjo natančnost pri plačilih na površino. Kmetje bodo v drugi polovici januarja prejeli izpiske posodobljenih Gerkov.