Na virtualni delavnici je nastal popoln ribji obrok.

Gorenjske ribe na krožnikih

Kuharska doživetja z ribami nas vabijo, da ribe v večji meri uporabimo v vsakdanji hrani. Projekt Gorenjske ribe sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo.

Kranj – V projekt Gorenjske ribe so vključeni partnerji BSC Kranj, gostinstvo Jezeršek, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in ribogojec Vodomec. Sofinancira ga Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo, namen pa je uvajanje zdrave lokalne ribje prehrane na območje LAS Gorenjska košarica. V okviru projekta so izvedli že nekaj kuharskih delavnic Kuharska doživetja z ribami, nedavno sta potekali dve virtualni, ena za mlade in družine, druga za mlade po srcu, za podporo zdravi prehrani starostnikov in oseb z zdravstvenimi problemi. Na pobudo kolegice Špele sem se odzvala drugi, ki je potekala pod gesloma Ribje jedi za vitalnost in Z ribami hitreje do zdravja, saj tudi v svojem gospodinjstvu ugotavljamo, da uživamo premalo rib. Saj nam teknejo, a največkrat jih naročimo v gostilni, poleti posežemo po morskih in jih pripravimo na žaru, med letom pa se le redko spomnimo, da bi jih pripravili v domači kuhinji.

Pred video srečanjem smo na dom dobili sestavine, iz katerih smo kuhali, vnaprej pa so nam poslali tudi recepte za popoln ribji obrok. Obetali so se bandeljci (polnjeni žepki iz maslenega testa), nadevani s porom, korenčkom, smetanovim sirčkom in dimljeno postrvjo, postreženi z jogurtovo pomako, pa nadevane testenine s polento in pehtranom, cvetačna krema in na njej file pečene postrvi. Skozi postopek priprave nas je vešče vodil kuharski šef Luka Jezeršek, udeleženci in udeleženke pa smo mu zvesto sledili. Še prej nas je Mateja Dolžan iz BSC Kranj seznanila, da kmalu sledijo še druge delavnice, maja najprej za strokovni kader, nato bodo povabili tudi ribogojce, že konec maja pa se napoveduje žar sezona z ribami. Med udeleženci je bil tudi direktor BSC Rok Šimenc, kot je dejal, že drugič zapored. Prvo virtualno delavnico decembra je spremljal kot gledalec, nato pa po slišanih navodilih tudi skuhal. Tokrat je dveurna delavnica na spletu na koncu pripeljala do okusne jedi na krožniku. Vmes smo se lahko poučili, da se v kuhinji ne meče nič stran, da lahko presežek hrane shranimo in iz njega naslednje dni skuhamo kaj drugega. Tako je ostanek testa za raviole odnesla hči in jih naslednji dan nadevala s preostalim nadevom za bandeljce, obrezke maslenega testa smo premazali z jajcem, potresli s soljo in sončničnimi semeni ter spekli v pečici, dimljena postrv je naslednji dan končala v solati, pečen postrvji file pa smo trije jedci brez težav takoj zmazali. In enako trajnostni smo bili lahko tudi pri embalaži: po načelu »zero waste« (brez odpadkov) je šel v smeti samo plastični ovoj, v katerem je bila vakuumirana postrv, preostalo embalažo, od kartonskih škatlic do steklenih kozarčkov, bomo lahko še uporabili. Bilo je okusno in celo krožnik je bil kar vabljiv na oko: ravioli se morda niso najbolj posrečili in na koncu je ostal en kozarček neuporabljen. Šele ko smo vse drugo pojedli, smo opazili, da je šlo za jogurtovo pomako, ki bi jo morali postreči k bandeljcem. Tako pa je naslednje jutro končala kot namaz za zajtrk.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Delo Prodaja kupila desetino Dnevnika

Ljubljana - Kapitalska družba (KAD) je prejšnji teden na dražbi prodala nekaj več kot 10-odstotni delež v Dnevniku. Povabilu na dražbo sta se odzvala Delo Prodaja in Sty...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Duševna bolezen zvišuje tveganje za možgansko kap

Raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci na Royal Free and University College Medical School v Londonu, je pokazala, da ima zanemarjanje telesnih bolezenskih znakov, o katerih poročajo duševni bo...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Pri zastoju srca je ključna zunanja masaža srca

Zastoj srca je smrtno nevarno stanje, do katerega lahko pride brez napovednih znakov. Takojšna pomoč je ključna, vendar predsodki pred umetnim dihanjem usta na usta mnoge naključne priče dogodka...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Odvisnost od računalniških igric tudi uradno priznana

Ameriški zdravniki ocenjujejo, da je samo v ZDA pet milijonov otrok odvisnih od računalniških igric. Na kongresu American Medical Association so zato predlagali, da bi odvisnost od računalniških...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Odloženo prerezanje popkovine koristi otroku

Najstarejši kirurški poseg pri človeku je rezanje popkovine. V razvitem svetu ga običajno opravijo takoj po rojstvu. Študija, v katero so kanadski raziskovalci z univerze McMaster v Hamiltonu in...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Aspirin praznuje stoto obletnico

Letos avgusta je minilo natanko 110 let, odkar je nemški kemik Felix Hoffmann v laboratoriju prvič sintetiziral čisto in stabilno acetilsalicilno kislino ter tako odkril sestavino zdravila aspiri...