Aspirin praznuje stoto obletnico

Letos avgusta je minilo natanko 110 let, odkar je nemški kemik Felix Hoffmann v laboratoriju prvič sintetiziral čisto in stabilno acetilsalicilno kislino ter tako odkril sestavino zdravila aspirin. Aspirin so v začetku prodajali v obliki praška, vendar so se ljudje pritoževali, da jim lekarnarji podtikajo ničvredne praške. Raziskovalci so zato kmalu razvili petstomiligramsko tableto, prvo na svetu, in jo začeli kontrolirano in brez možnosti ponarejanja prodajati po vsem svetu. Takrat je bil aspirin znan le kot sredstvo proti bolečinam, danes pa ga milijoni uživajo tudi kot preventivo pred srčno-žilnimi obolenji. Aspirin s preprečevanjem nastanka polipov v črevesju zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu za kar 40 odstotkov, pod določenimi pogoji pa lahko preprečuje tudi raka dojk, levkemijo in pljučnega raka. Zelo pomemben je pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, saj znižuje raven sladkorja in preprečuje hiperglikemijo, njegovo večstranskost pa potrjujejo tudi hipoteze o upočasnjenem razvoju astme pri odraslih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 19. april 2020 / 13:14

Trenutna situacija je zelo težka

Tudi mali pivovarji na Gorenjskem so se v obdobju epidemije covida-19 znašli v nezavidljivem položaju. Luč na koncu tunela predstavljata spletna prodaja oziroma dostava na dom.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:28

Z enotno vizijo do skupnega uspeha

Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Kranjska Gora je bila na predvečer praznika, v soboto, 6. avgusta. Občinska priznanja so podelili Društvu Gorska reševalna služba (GRS) Kranjska Gora, Janezu Zaj...

Jesenice / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:25

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi

V objektu ne bo več gostinskega lokala, uredili pa bodo čajno kuhinjo, prostor za pripravo žar in razstavni prostor krst.

Kranjska Gora / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:22

Odprli brunarico Krmiše

Družina Mirka Robiča in njegove partnerice Nataše Bricman je v bližini njihove ekološke kmetije, po domače pr' Vaho v Srednjem Vrhu v občini Kranjska Gora, pred nedavnim odprla brunarico Krmiše, kjer...

Slovenija / četrtek, 11. avgust 2022 / 16:20

Energijske pijače med mladimi: čas za alarm

Trg energijskih pijač je eden najhitreje rastočih na svetu. Predvsem mladi jih pogosto uživajo, pri čemer niti ne razmišljajo o možnih škodljivih učinkih, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Gospodarstvo / četrtek, 11. avgust 2022 / 14:28

Afriške prašičje kuge še ni – naj tako tudi ostane

Širjenje afriške prašičje kuge proti vzhodu in zahodu Evrope predstavlja vse večje tveganje tudi za domače in divje prašiče v Sloveniji, kjer se doslej bolezen še ni pojavila.