Dežurna ekipa gorskih reševalcev je s posadko helikopterja Slovenske vojske minuli konec tedna dvakrat poletela v gore zaradi smrtnih nesreč. / Foto: arhiv GG

Gore konec tedna vzele dve življenji

V severni steni Storžiča se je smrtno ponesrečila zobozdravnica Neža Osovnikar iz Škofje Loke, na Kalški gori pa alpinist Ivan Tomašić. V gorah letos umrlo že osem gornikov.

Tržič, Kokra – Zahtevne razmere v gorah, kjer je sneg povečini trd in zbit ter je podlaga ponekod ledena, spet drugje pa je lahko napihan sneg, so minuli konec tedna povzročile dve smrtni nesreči. V petek se je v severni steni Storžiča smrtno ponesrečila turna smučarka, v soboto pa na Kalški gori alpinist. Obe nesreči sta se zgodili zaradi zdrsa.

V petkovi nesreči na Storžiču je umrla še ne štiridesetletna škofjeloška zobo­zdravnica in vsestranska športnica Neža Osovnikar, sestra nekdanjega vrhunskega atleta Matica Osovnikarja. V Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) so razložili, da so tri turne smučarke z vrha Storžiča smučale v smeri Petega žrela, pri čemer je eni smučarki zdrsnilo in je padla čez severno steno Storžiča v smeri Črnega grabna. Aktiviranih je bilo deset reševalcev Gorske reševalne službe Tržič ter združena ekipa GRZS in Helikopterske nujne medicinske pomoči ob pomoči helikopterja Slovenske vojske. Ponesrečeno smučarko so našli in jo s helikopterjem prepeljali pristojnim službam, tržiški gorski reševalci pa so drugi dve turni smučarki pospremili v dolino.

Zdrs pri sestopu s Kalške gore pa je bil v soboto usoden za 50-letnega alpinista Ivana Tomašića, člana Alpinističnega odseka Kamnik. »Alpinist je pod vrhom gore v alpinistični opremi zdrsnil in zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel pri padcih in daljšem drsenju po trdi snežni podlagi, umrl. Vzpenjal se je še z dvema drugima alpinistoma, ki nista bila poškodovana,« je razložil Janez Šuštar s Policijske uprave Kranj. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe Kranj ter dežurna ekipa GRZS s posadko helikopterja Slovenske vojske, ki je vse tri prepeljala v dolino.

V GRZS so opozorili, da je v dolini že kar nekaj časa čutiti pomlad, v gorah pa so še vedno zimske razmere, ki bodo vztrajale še dolgo v poletje. »Trenutno snežna odeja ostaja suha in pomrznjena, zaradi česar obstaja velika nevarnost zdrsa. Nujna je uporaba derez, cepina in čelade. Vse planince in turne smučarje opozarjamo na previdnost, uporabo varovalne opreme in primerno izbiro ture,« so sporočili. Tudi policija poziva k veliki previdnosti in odgovornim odločitvam v gorah in poudarja, da v določenih primerih tudi vsa alpinistična oprema ni dovolj za varno vrnitev domov.

Po podatkih GRZS-ja so gorski reševalci so letos opravili že 135 intervencij v gorah, kjer je po začasnih podatkih umrlo že osem gornikov, huje se je poškodovalo 32, lažje pa sedemnajst.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 18. april 2013 / 07:00

Letos štartali v Črni gori

BAM.Bi-jeva Dalmacija tour bo prihodnje leto dopolnila petnajst let. Vreme letos udeležencem ni prizanašalo, vendar najbolj zagnanih kolesarjev ne ustavita ne veter ne dež. No, mogoče počena zračnica....

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 19. avgust 2016 / 07:00

Pojasnilo

V članku Vozličasti dermatitis vse bližje Sloveniji, ki je bil objavljen v časopisu 29. julija na strani Kmetijstvo, smo dr. Ivanu Toplaku iz Nacionalnega veterinarskega inštituta pripisali izjavo,...

Kultura / petek, 19. avgust 2016 / 15:30

Jazz kamp, ki ni kampiranje

Danes zvečer se bo s koncertom Mie Žnidarič in Steve Klink kvarteta začel letošnji, že trinajsti po vrsti, Jazz kamp Kranj. Ta bo tokrat »krik poletja«, kot pravi aktualni slogan.

Jesenice / petek, 19. avgust 2016 / 13:31

V soboto vrhunec poletja na Golici

Jesenice – Osrednji poletni dogodek na 1835 metrov visoki Golici bo v soboto, 20. avgusta, ko bo pri koči tradicionalno srečanje Jeseničanov in planincev od drugod. Organizatorji z njim želijo čim...

Slovenija / petek, 19. avgust 2016 / 13:26

Prva resna pogajanja

Predsednik zdravniškega sindikata Fides je zadnja pogajanja z vlado o kolektivni pogodbi za zdravnike označil za prva resna. Slovenski policisti bodo dobili novo orožje.

Zanimivosti / petek, 19. avgust 2016 / 13:02

Na Triglavu bodo varili pivo

Ekipa petih pivoljubcev, pivopivcev in pivoznalcev se bo danes, 19. avgusta, odpravila na Triglav, kjer namerava zvariti pijačo bogov (ali krajše: pivo).