Privajanje na čas vse pogostejših pozeb

V zadnjih šestih letih smo imeli petkrat spomladansko pozebo, lani pa je bila izjemno obilna letina, kar je bila tudi svojevrstna katastrofa, saj nismo vedeli, kam bi s pridelkom, je dogajanje v sadjarstvu ob letošnji pozebi komentiral eden od gorenjskih sadjarjev.

Spomladanske pozebe so v zadnjih desetletjih vse pogostejše in povzročajo tudi vse večjo gospodarsko škodo, še zlasti v sadjarstvu. To ni naključno, razlog za to so podnebne spremembe. To potrjujejo tudi strokovnjaki, ki ugotavljajo, da cvetenje sadnega drevja postaja zgodnejše zaradi višjih temperatur zraka. Če se namreč marca in aprila povprečna temperatura dvigne za eno stopinjo Celzija, je cvetenje lahko za štiri do deset dni zgodnejše. Cvetenje sadnega drevja se v zadnjih treh desetletjih v primerjavi s petdesetimi leti prejšnjega stoletja začenja pri jablanah vsako desetletje dva dni prej, pri hruškah štiri do pet dni prej, pri češnjah več kot tri dni prej ...

Pri večini sadnih vrst nastane pozeba, ko med cvetenjem ali po njem ter v času odpiranja brstov temperature padejo pod mejo od nič do minus dve stopinji. V minulih dneh so bile temperature krepko pod ničlo, v največjem gorenjskem sadovnjaku, v nasadu Resje pri Podvinu, so namerili na dveh metrih od tal minus šest stopinj Celzija, ponekod je bilo še hladneje. Mraz je povzročil pozebo, a ne le pri že cvetočem koščičastem sadju – pri češnjah, marelicah in zgodnjih slivah, ampak tudi pri drugem sadnem drevju, ki je bilo šele pred začetkom cvetenja. Posledice pozebe bodo hude in morda celo najhujše v zadnjih desetletjih, letošnja pozeba je bila namreč v primerjavi s preteklimi posebna v tem, da so bile temperature povsod zelo nizke in da je mraz trajal dolgo, več kot tri noči. Škoda, ki jo bodo občutili predvsem sadjarji, čebelarji ter pridelovalci jagod in zgodnje zelenjave, je nastala pri ljubiteljskih in poklicnih pridelovalcih, v nižjih in višjih legah, ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugje po alpski Evropi. Vrtičkarji so pridelek ali del pridelka že odpisali, težje je tistim, ki se s sadjarstvom preživljajo. Ali jim bo država spet pomagala z interventnim zakonom, za zdaj še ni znano, a letošnja pozeba jih je še enkrat opozorila, da bodo v prihodnje svojo dejavnost morali prilagoditi podnebnim spremembam. Država to že spodbuja s sofinanciranjem različnih ukrepov, tudi oroševanja, ki se je v dosedanjih pozebah pokazalo kot najučinkovitejši ukrep. A tudi ta ukrep ni vsemogočen, zahteva veliko znanja in izkušenj, predvsem pa veliko denarja (vsaj 50 tisoč evrov za hektar) in vode (vsaj 40 kubičnih metrov na uro).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 27. julij 2013 / 17:53

Triglav želi do prve zmage

V 3. krogu prve slovenske nogometne lige bodo nogometaši Domžal gostovali v Novi Gorici, Kranjčani pa bodo doma gostili Zavrč.

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Danes znova s civilnima iniciativama

Tržič - Po četrtkovi seji občinskega sveta, na kateri so razpravljali o možnosti, da regijsko odlagališče Kovor za leto dni sprejme tudi polovico sortiranih odpadkov iz mestne ob...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Prek dvesto prijav za nov ukrep

Brezposelnost na Gorenjskem in v Sloveniji še vedno raste. Z novim ukrepom naj bi ohranili do 25 tisoč delovnih mest.

Prosti čas / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Poletje pozitivnih vibracij

Kranjski izbruhov bazen do konca tedna gosti festival Summer of positive vibration. Včeraj so koncertirali ameriški Kultur Shock, danes ob 22. uri pa gostijo ska jazz reggea večer....

Kamnik / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Maistrova hiša ostaja prazna

Župnijski urad Kamnik hiše prodati noče, občina pa zavrača vlaganje v zasebno lastnino.

GG Plus / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Kako smo trli orehe in pekli piškote

Mladi novinar, OŠ Simona Jenka Kranj, 2. b razred