Potrdili zaključni račun

Lani so v Bohinju prvič prejeli tudi sredstva, ki jim pripadajo na podlagi zakona o Triglavskem narodnem parku.

V Bohinju so zadovoljni, ker so lani prvič prejeli sredstva na podlagi novega zakona o Triglavskem narodnem parku – ne sicer 700 tisoč, ko je bilo načrtovano sprva, temveč nekaj več kot 300 tisočakov.

Bohinjska Bistrica – Tudi v Bohinju so na zadnji redni seji potrdili zaključni račun občine za preteklo leto. Ta kaže, da je bilo v letu 2020 realiziranih 9,6 milijona evrov prihodkov in 11,5 milijona evrov odhodkov, kar pomeni, da so bila na strani odhodkov sredstva glede na načrtovano porabo porabljena v 88 odstotkih, nekateri projekti namreč niso bili realizirani oziroma so bili izvedeni le delno, je svetnikom v imenu občinske uprave razložil Silvo Režek. »Razlogi za neizvedbo ne izvirajo iz finančnega ali likvidnostnega stanja občine, temveč so praviloma posledica drugih vplivov kot na primer pridobivanja dokumentacije.« Sicer na občini ocenjujejo, da je bila realizacija proračuna, sploh glede na razmere, dobra.

Tudi zadolževanje je bilo skladno z načrtovanim, je še pojasnil.

Predvsem epidemija in s tem bistveno spremenjena ekonomska izhodišča, na katerih je v osnovi temeljil proračun, so občino vodila v rebalans. Na številnih postavkah je bilo namreč zaradi izjemnih razmer pričakovati zmanjšanje prihodkov, po drugi strani pa so se s povišano povprečnino, ki jo je na prebivalca določila država, povečali prihodki iz dohodnine.

V Bohinju so zadovoljni, ker so lani prvič prejeli sredstva na podlagi novega zakona o Triglavskem narodnem parku – ne sicer sedemsto tisoč, ko je bilo načrtovano sprva, temveč nekaj več kot tristo tisočakov.

Kljub izrednim razmeram so se vsi večji projekti nadaljevali, saj je, kot so prepričani na občini, njihova izvedba zelo pomembna za nadaljevanje oziroma zagon gospodarstva po epidemiji. Rebalans je vseboval tudi nove postavke s področja ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ter povečanje postavk oziroma sredstev, s katerimi so zagotavljali pomoč gospodarstvu in s tem ohranjanju delovnih mest, ter postavke, ki so namenjene socialni pomoči.

Občina se je ob tem z namenom, da zagotovi vse z rebalansom predvidene aktivnosti, s sprva načrtovanih sedemsto tisoč evrov zadolžila še za dodatnih osemsto tisoč evrov na skupaj dober milijon in pol.

Svetniki so sicer v razpravi pohvalili izvajanje proračuna in zaključni račun potrdili, prav tako nadzorni odbor občine, ki je delo občinske uprave ocenil kot dobro in učinkovito. So pa pri tem opozorili, da je večina velikih investicij skoncentrirana v Bohinjski Bistrici in okolici ter predlagali, naj se v prihodnje zagotovijo bolj enakomerna vlaganja v projekte po vsej občini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 28. maj 2015 / 13:29

V soboto drugi KR'art

Kranj – V društvu Kali to soboto, 30. maja, pripravljajo drugi KR'art. Med 9. in 16. uro bo potekal na Poštni ulici v središču Kranja. Poleg izdelkov, ki jih bodo ponujali na unikatni tržnici, prip...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Iščejo najemnike iz Bohinja

Podjetji Alpinum in Dunis naj bi v Bohinjskih novicah objavili razpis, s katerim želijo najti najemnike iz lokalnega okolja za tri hotele in kamp ob obali jezera.

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Dragoceni kranjski rokopisi

Župnijska cerkev sv. Kancijana in tovarišev v Kranju, ki stoji na mestu starejših predhodnic, je eden osrednjih spomenikov poznogotske arhitekture na Slovenskem. Prezbiterij oziroma t....

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Avstrija, priložnost in vzgled za Slovenijo

»Slovenija - danes in jutri« je bil naslov pogovora, ki ga je v torek v Celovcu organizirala Slovenska gospodarska zveza in na katerem je želela iz prve roke predstaviti sedanji g...

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Vse naše družine!

Naši otroci ne gredo na referendum o družinskem zakoniku, čeprav jih ta še najbolj zadeva.