Minister za zdravje Janez Poklukar na popoldanski novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Odpravljena nočna omejitev gibanja

Vlada je posodobila semafor sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Celotna država bo prihodnji teden v rdeči barvi, zatem bodo vladne odloke znova opredeljevali glede na barvo semaforja po regijah. S ponedeljkom se odpirajo vrtci in šole, odpravlja se omejitev gibanja v nočnem času, terase gostinskih lokalov ostajajo zaprte.

Ljubljana – Z nedeljo, 11. aprilom, se zaključuje enajstdnevna zaustavitev javnega življenja. Minister za zdravje Janez Poklukar je na popoldanski novinarski konferenci povedal: »Glavno in najpomembnejše sporočilo je, da ste se državljani v teh dneh držali preventivnih ukrepov, da smo danes med oranžno in rdečo fazo, ne v črni fazi. Kar pa še ne pomeni, da smo že iz najhujšega, saj končnih razsežnosti tretjega vala še ni moč napovedati.« Kot je dejal, smo močno zakorakali v tretji val epidemije, danes sedemdnevno povprečje okužb v državi znaša 932, na začetku prihodnjega tedna pričakujejo, da bomo tu nekje oziroma da bo to povprečje malo čez tisoč. Stroko skrbi velika prisotnost zelo nalezljive britanske različice virusa. Zato bo v prihodnjem tednu celotna država, kot je napovedal minister, v rdeči barvi na semaforju vladnih ukrepov. Ukinila pa se bo omejitev gibanja v nočnem času, kar pa ne pomeni, kot je poudaril minister, da v rdeči fazi ne velja omejitev zbiranja ljudi.

S ponedeljkom se odpirajo vrtci, osnovne in srednje šole po modelu C, kar je bila prioriteta, je poudaril minister. Spodbujali bodo samotestiranje dijakov in študentov (v vseh fazah). V ponedeljek se bodo odprli tudi dijaški domovi, na fakultetah bodo dovoljeni izpiti in seminarji do deset ljudi, mogoč bo individualni pouk v glasbenih šolah, izvedba baleta in sodobnega plesa. Odprli se bodo muzeji, knjižnice, galerije. Dovoljene bodo brezkontaktne športne aktivnosti do deset ljudi na priporočeni razdalji in treningi ter tekmovanja za kadete in mladince. Odprla se bodo lahko smučišča ob pogojih, ki so veljali še pred zadnjim zaprtjem (z obveznim testiranjem na covid-19) ter nekatere trgovine in servisne storitve, med njimi zagotovo frizerski saloni in avtomehanične delavnice, je napovedal minister Poklukar. Natančneje katere trgovine in storitve bodo lahko odprte, bo pojasnjeno v vladnem odloku, ki ga še zaključujejo.

Glede režima prehajanja državne meje naj bi s ponedeljkom veljali ukrepi, kot so veljali pred prvim aprilom.

Teden zatem bodo vladne odloke znova opredeljevali glede na barvo semaforja po regijah. Epidemija pa bo predvidoma podaljšana še za trideset dni.

V oranžni fazi bo pouk potekal tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, dovoljeno bo zbiranje do deset oseb, sprostilo se bo gibanje med regijami, trgovine bodo odprte v celoti. Odprle se bodo terase gostinskih lokalov; po prejšnjem vladnem semaforju bi se šele v rumeni fazi.

V rumeni fazi se bodo sprostile turistične nastanitve in srednje šole ter fakultete brez omejitev. V zeleni fazi bo sledila odprava omejitev po vsej državi, veljali bodo splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 15. april 2021 / 09:42

Ugodna posojila za podjetja in kmetije

Škofja Loka – V okviru kreditne sheme, v katero svoja finančna sredstva združujejo občine Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri ter Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka,...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Rojstva, obletnice, slovesa

Športnike navadno opazujemo zgolj pri njihovih dosežkih, zmagah in porazih. Večinoma pa so čisto običajni fantje in dekleta, možje in žene, ki imajo podobne radosti in skrbi kot drugi.

Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Zdrava ekološka cigareta

Kot kaže je izum gorenjskega inovatorja prišel v pravem času. Kadilcem bo lažje preživeti protikadilski zakon.

Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Nominator 232

Že nekaj časa se je govorilo, da se na Zgornjem Brniku, vasi, ki gleda proti Karavankam, prenavlja domačija, ki naj bi »dvor« postala. In tako so osmega prosinca povabili na »Zgorn´Brn´k...

Kultura / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Energija ljubezni

Pod tem naslovom Gabi Grm razstavlja v Tržiču mozaike.

Kultura / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Prišel z odhodom

V Mladinskem kulturnem centru v Kranju fotograf Janez Pelko razstavlja cikel fotografij z naslovom "Odhod".