Model za šarkelj namažemo z margarino in pomokamo.

Velikonočni hitri šarkelj

Marsikdo šarkelj poimenuje tudi marmorni kolač. Gre sicer za kolač, ki je bil nekoč ena izmed blagoslovljenih jedi za veliko noč, danes pa se gospodinje odločajo za njegovo pripravo, ker recept zanj ni ravno zapleten pa tudi njegova priprava ne vzame veliko časa. Seveda to ne pomeni, da šarkelj vsakič uspe, a v večini primerov gospodinjam priprava šarklja ne dela posebnih preglavic.

Jaz ga že vrsto let delam po receptu iz ene mednarodnih kuharic starejšega datuma. Tam njegov recept najdemo v poglavju Sladice h kavi in čaju. Takole gre: Potrebujemo maslo in moko za model, ki je značilne oblike (jaz še vedno prisegam na »plehnatega«, kot so ga imenovale naše babice), ki na koncu šarklju da klasičen videz. Moderne gospodinje pa že uporabljajo silikonske modele različnih oblik.

Potrebujemo še: 200 g masla ali margarine, 240 g sladkorja, naribano lupinico pol limone, štiri jajca, osmino litra mleka, 100 g škrobne moke in 400 g moke, zavitek pecilnega praška, 40 g kakava ter dve žlici sladkorja v prahu za posip.

Recept sem sčasoma malce prilagodila. Škrobne moke ne uporabim, lupinico kupim že nastrgano in jo količinsko dam v zmes po občutku ter vedno uporabim maslo. Limonino lupinico lahko zamenjate tudi s pomarančno.

Potem (klasični) model za šarkelj namažemo z maslom in ga pomokamo. Takšen počaka, da na koncu vanj damo nastalo gosto maso. To dobimo takole: Maslo mora biti mehko, razrežemo ga na manjše kocke in penasto zmešamo z 200 g sladkorja in lupinico. Posamično dodajamo jajca. Moko in pecilni prašek presejemo in izmenoma z mlekom dodajamo penasti mešanici. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Polovico mase damo v pripravljeni model, preostalo zmešamo s kakavom in 40 g sladkorja. Potem tisto z dodanim kakavom damo na svetlo maso in jo z vilicami narahlo vmešamo vanjo. Kolač pečemo od šestdeset do sedemdeset minut. Ko je pečen, ga zvrnemo na mrežo, ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu. Ali je dovolj pečen, preverjamo med peko s pomočjo rezila velikega tankega noža. Zasadimo ga v šarkelj, in ko ga izvlečemo ter se masa nanj ne prijemlje več, je pečen.

Je pa treba imeti pri pripravi šarklja poleg izkušenj tudi malce srečno roko, da je na koncu, ko odrežeš kos, ta ravno prav mehak, da se ne drobi ali da ni preveč zbit.

V vsem tem času sem poskusila različne priprave, tudi z upoštevanjem navodil še kakšnih drugih receptov za šarkelj ali marmorni kolač, ki sem jih našla na spletu, a sem se na koncu vrnila k opisanemu. Zdi se mi, da če natančno sledim navodilom, le jajca še ločeno vmešam – rumenjake posebej, iz beljakov naredim sneg; si vzamem čas in zmes s kakavom previdno in brez ihte vmešam v svetlo zmes, potem je končni izdelek še najboljši. Ugotovila sem tudi, da je pomembno, da maslo ni premehko. Zagotovo pa je sveže naribana limonina ali pomarančna lupinica boljši izbor, a včasih je pač hitreje in lažje uporabiti že pripravljeno.

Moderne gospodinje šarkelj oziroma marmorni kolač dandanes izboljšajo in polepšajo s čokoladnim ali sladkornim oziroma ledenim prelivom in ga potresejo še s čokoladnimi koščki. Nekatere jih uporabijo že v masi ... Sama ostajam zvesta posipu iz sladkorja v prahu, se pa šarkelj resnično dobro poda h kavi ali čaju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Branjarija

Gospa Marjeta Smolnikar je v časopisu Gorenjski glas 20. julija 2007 objavila članek z naslovom Branjarija, v katerem na svojstven način komentira način dela varuha človekovih pravic in...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 20. julij 2017 / 23:36

Prihaja Kranfest

Tretji julijski konec tedna bo Kranj prizorišče največje prireditve na Gorenjskem, Kranfesta, ki vsako leto pritegne ogromno množico obiskovalcev. Eden izmed vrhuncev bo petkov koncert zasedbe Plavi o...

Rekreacija / četrtek, 20. julij 2017 / 23:31

Premagali so prvi »pukl«

Letošnji Pokal polanskih puklov se je v soboto začel z dirko na Stari vrh, na kateri je prvič slavil Dean Bratuš.

Razvedrilo / četrtek, 20. julij 2017 / 23:23

Pri Jasni je padel rekord

Pr' Hostar je v soboto s projekcijo na prostem ob jezeru Jasna postal najbolj gledan film v Sloveniji. »Tristo ljudi bo zagotovo prišlo,« je dobro uro pred začetkom projekcije celovečernega filma razm...

Kranj / četrtek, 20. julij 2017 / 23:21

Jubilej kranjskih skavtov

S tridnevnim taborom v Nemiljah pri Besnici so skavti iz Kranja proslavili petindvajset let delovanja.

Bohinj / četrtek, 20. julij 2017 / 23:21

Zasedenost bohinjskih parkirišč na spletu

Na spletni strani www.bohinj.si lahko najdete sveže informacije o zasedenosti parkirišč ob Bohinjskem jezeru, kar je eden od nadaljnjih korakov prometne razbremenitve jezerske sklede.